Behçet Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Behçet Hastalığı Nedir?
Behçet hastalığı, kan damarlarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan ve vücudun farklı yerlerinde sorunlara ve birçok organın etkilenmesine neden olan bir hastalıktır. Çok nadir görülen bu hastalık, bağışıklık sistemindeki bir aksaklıktan kaynaklanır. Her vakada belirtileri ve şiddeti farklı olabilir.
Behçet hastalığı adını, hastalığın üç temel belirtisi saptayan Türk dermatolog ve bilim insanı Hulusi Behçet'ten almıştır. Behçet sendromu olarak da adlandırılan bu hastalık, erkeklerde kadınlara oranda daha fazla görülmektedir. Orta yaş grubunu daha çok etkilemektedir.
Behçet Hastalığı Neden Olur?
Günümüzde behçet hastalığının neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın bağışıklık sisteminin bir sorunundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Özellikle bazı insanlarda bulunan belirli genlerin hastalığı tetiklediği, farklı bakteri ve virüslerle tetiklenen genin bu hastalığı ortaya çıkardığı sonucuna varılmıştır.
Öte yandan genetik nedenlerin yanında coğrafi ve çevresel etkenler de hastalığın nedenlerini oluşturabilir. Çünkü behçet hastalığı en çok Ortadoğu ve Asya bölgesinde görülmektedir.
Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Behçet hastalığı belirtileri arasında ağız yarası, genital lezyonlar, göz iltihapları ve buna bağlı olarak ağrı ve bulanık görme, deri döküntüleri, hassas cilt kabarıklarının oluşması, eklem iltihapları, damarlarda pıhtı oluşumu ve iltihap, sinir sistemi sorunları, sindirim sistemi organlarında lezyonlar ve delinmeler bulunur.
Behçet hastalığı belirtilerinde kişiden kişiye değişiklikler görülür. Bunun sebebi de hastalığın vücudun hangi bölgesinde tahribata yol açacağının bilinmemesidir. Çünkü behçet hastalığı vücudun farklı farklı bölgelerinde ortaya çıkabilmektedir.
Kimi hastalarda ağız içinde yaralar oluşur, kimi hastada menenjit gibi çok ciddi hastalıklar belirti olarak ortaya çıkar. Vücudun birkaç farklı yerinde birbirinden alakasız görünen değişik sorunlar çıkabilir. Bu durum hastalığın belirlenmesini de zorlaştırabilir.
Behçet hastalığı belirtileri ara ara kendini gösterip, daha sonra 1-2 hafta içerisinde yok olabilir. Behçet hastalığı teşhisi için belirtilerin ne zaman ortaya çıktığı, ne şiddette ortaya çıktığı çok önemlidir.
Behçet Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Behçet hastalığı tedavisinde ağız için kortizon spreyleri, çeşitli ilaç tedavileri ve iltihaplı yaralar için kortizonlu kremler kullanılır. Çeşitli ağrı kesicilerle de kişinin yaşam kalitesi artırılmaya çalışılır. Hangi tedavinin ve ilacın uygulanacağı hastanın durumuna, hastalığın belirti gösterdiği yere göre farklılık gösterebilmektedir.
Özellikle genital bölgede ortaya çıkan yaraların ağrısını en aza indirmek için cilt kremlerini hastaya önerebilir. Merhem ve jeller de kullanılabilecek diğer krem çeşitlerindendir.
Gargara özellikle ağız içindeki yaraların daha da yayılmasını önlemek ve ağrısını hafifletmek için kullanılır. Bunun için satılan özel gargara sularını kullanılabilir. Behçet hastalığının en büyük belirtilerinden biri de göz iltihabıdır. Göz iltihabı için de göz damlası kullanılabilmektedir.
Çok şiddetli vakalarda cerrahi müdahalelere de başvurulabilir. Özellikle hastalığın iç organlar ve dokularda etki ettiği durumlarda bu yöntem kullanılır. Damar tıkanıklıkları, organ delinmeleri gibi durumlar cerrahi müdahalelerle düzeltilmeye çalışılır.
Cüzzam (Lepra) Hastalığı Nedir? | İmpetigo Hastalığı Nedir? |
---|
Behçet hastalığı kanser midir?
Behçet hastalığı bağışıklık sisteminden kaynaklanabilen bir rahatsızlıktır ve kanser değildir. Hastalık farklı organ ve dokuları etkilese de kansere dönüşme ihtimali yoktur. Belirtiler zaman zaman kanserle karıştırılabilir ancak yapılan muayene ve testlerde behçet hastalığı tanısı konulabilir.
Behçet hastalığı bulaşıcı mı?
Behçet hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Genelde genetik faktörlerden kaynaklanan bir hastalıktır. Oluşan yaralardan bir bakteri ya da virüsün başkasına geçme ihtimali bulunmaz, behçet hastası bir kişi başka birini enfekte edemez.
Behçet hastalığı kaç yaşında biter?
Orta yaşlarda ortaya çıkan behçet hastalığının bazı vakalarda 40'lı yaşlarda azaldığı görülmüştür. Ancak kronik olan bu rahatsızlık genelde uzun yıllar sürer. Bazı dönemler iyileşme gösterirken bazı dönemler ağırlaşabilir. Oluşan yaralar ve problemler ilaçlarla ya da kendi kendine de düzelebilmektedir.
Behçet hastalığı ölümcül mü?
Behçet hastalığından ölenlerin sayısı çok azdır. Ancak hastalık şiddetli seyreder ve iç organlarda sorunlara neden olursa ölümcül olabilir. Örneğin hastalığın neden olabileceği damar tıkanıklığı, organ delinmesi vs. gibi durumlar hayati riskler taşır. Bunun için acil müdahale ve cerrahi yöntemler gerekebilir.
Behçet hastalığı çaresi var mı?
Behçet hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bunun yerine hastalığın semptomlarını hafifletici ve yok edici tedaviler uygulanır. Bu tedaviler hastalığın etki gösterdiği yere göre değişiklik gösterir. Ağız, göz ve genital bölgeler için farklı ilaç ve tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir.
Behçet hastalığı unutkanlık yapar mı?
Behçet hastalığı bazı durumlarda nörolojik sorunlara da neden olabilmektedir. Beyindeki farklı sorunlar yaratabilen hastalık unutkanlık gibi nörolojik temelli sorunlara yol açabilir. Bununla birlikte kişilik bozukluğu, konuşma zorluğu ve denge kaybı gibi diğer nörolojik sorunlar da beraberinde gelebilir.