Beşar Esad Kimdir
Beşar Esad Biyografisi
Beşar Esad, ülkesinin başkenti Şam’da dünyaya geldi ve üniversite eğitimini sonuna kadar burada yaşadı. Şam Üniversitesi’nde Tıp Eğitimi’ni aldı ve mezun olduktan sonra Suriye Ordusu’nda askeri doktor olarak görev aldı. Alanında kendisini geliştirmek için İngiltere’ye gitti ve burada oftalmoloji ihtisasını tamamladı.
1994 yılında abisinin ölmesi ile beraber, babası Hafız Esad’ın yerine geçecek kişi olması sebebiyle Suriye’ye geri döndü ve uzun yıllar devlet yönetimi alanında tecrübeler edindi. 2000 yılında babası Hafız Esad’ın vefat etmesi sonucunda geçici Cumhurbaşkanı Abdülhalim Haddam tarafından 11 Haziran 2006’da silahlı kuvvetlerin başına geçirildi.
Beşar Esad’ın Siyasi Kariyeri
Hafız Esad’ın ölümünden sonra yerine geçecek olan Beşar Esad için parlamento toplandı ve Cumhurbaşkanı seçilme yaşını 34’e indirdi. Beşar Esad, bu yasanın yürürlüğe girmesi sonucunda Cumhurbaşkanı oldu.
Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk olarak özgürlükler ve demokrasi alanında reformlar yaparak dikkatleri üzerine çeken Esad, 2000 yılı Şam Baharı manşetlerinin atılmasına sebep oldu. Bu durum çok uzun sürmedi. Özgür ve adil seçimler ile politik özgürlük talep eden pek çok aktivistin tutuklanması ile 2001 yılında sona erdi.
Özellikle insan hakları ve basın özgürlüğü alanında getirilen sınırlamalar Arap ülkeleri arasında en sert uygulamaların işlendiği ülke olarak lanse edildi. Ülkedeki tüm gazete ve televizyonlar Baas Rejimi’nin baskısı altında kalırken, internet uygulamalarının hepsi süresiz şekilde kapatıldı.
Devlet Başkanı olduktan sonra özellikle İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkileri kötüye gitti ve birçok uluslararası konferansta İsrail ve ABD aleyhtarı konuşmalarıyla dikkat çekti. 11 Eylül olayları sonrası ABD-Suriye ilişkileri git gide gerginleşti ve ABD, Suriye’yi “teröre destek vermekle suçladı.
Beşar Esad Dönemi Suriye İç Savaşı
Dünya’da Arap Baharı olarak adlandırılan İç Savaş’ın Suriye’ye gelmesi 15 Mart 2011’de gerçekleşti. Meydanlarda toplanan göstericilerin amacı; 1971 yılından beri iktidarı elinde tutan Beşar Esad’ın istifasını ve 1963 yılından itibaren ülkeyi yöneten Baas Partisi’nin yönetimi bırakmasını talep etmekti. 1963 yılında itibaren uygulanan Olağanüstü Hal 2011 yılında kaldırılsa da isyan dinmedi.
Beşar Esad’ın isyanı bastırmak için silahlı güç kullanması sonucunda halk silahlı direnişe geçti ve Suriye adım adım iç savaşa sürüklendi. Bu süreç içerisinde uluslararası kuruluşlar savaş sebebini mezhepsel ayrılıkları dayandırdı.
Beşar Esad’ın Alevi olması sebebiyle Sünni halkın bu rejime karşı geldiği raporları oluşturuldu. Beşar Esad, katıldığı birçok televizyon programında bu raporları reddetti. Esad, Türkiye’de yayın yapan Ulusal TV ve Halk TV’ye de röportaj verdi.
Dünya tarafından diktatör olarak adlandırılan Beşar Esad, 2015 yılı itibarıyla Suriye Devlet Başkanlığı görevini sürdürmektedir.
NeOldu.com / Enes Som