Besin Alerjisi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Hemen hemen her insanda görülen bir tür hastalık olan alerji, kişilerin neredeyse baş belası haline geldiği bilinmektedir. İnsanın hayatında karşısına çıkabilecek en kötü hastalıklardan bir tanesi olan besin alerjisi günümüzde sıkça rastlanan hastalıklar arasında yer alır.
Bu durumun ardından insanların aklına gelen sorular ise şöyle, besin alerjisi tedavisi nedir? Besin alerjisi nedir? Besin alerjisine neden olan faktörler nelerdir? Besin alerjisi belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtını bu içeriğimizde bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Besin Alerjisi Nedir?
Vücut tüketilen besini kabul etmeyerek, bağışıklık sisteminde reaksiyon oluşmasına neden olur. Bağışıklık sisteminde görülen reaksiyon kişiye göre değişmektedir. Besin alerjisi her kişide farklı besinlerde görülmektedir. Besin alerjisi her yaşta olabilir.
Çocukluk döneminde ve yetişkin döneminde başlayabilir. Kişiler de çeşitli besin tüketimi sonrasında bağışıklık sisteminin verdiği tepki besin alerjisi olarak adlandırılmaktadır. Çocukluk döneminde en sık görülen besin alerjisi inek sütü olarak görülür.
Genellikle yumurta, glüten, mayalı gıdalar, kabuklu besinler ve kabuklu deniz ürünlerine karşı besin alerjisi yaşanır. Çocukluk dönemi ve yetişkinlik döneminde ortaya çıkan besin alerjisi daha sonradan yok olabilir.
Besin alerjisi olmayan kişilerde daha sonraki dönemlerde bu durum gelişebilir. Bu durum kişiden kişiye değişmektedir. Yaşanan besin alerjisi de her kişide farklı nedenlerden dolayı oluşmaktadır. Aynı zamanda kişilerde farklı şekilde belirti vermektedir.
Bazı kişilerde hafif durumlarda meydana gelirken bazı kişilerde ise şok ve krizlere neden olmaktadır. Bu nedenle besin alerjisi dikkate alınması gereken bir durumdur. Kötü sonuçlara neden olabilir.
Besin Alerjisine Neden Olan Besinler Nelerdir?
Besin alerjisine neden olan besinler arasında; inek sütü, yumurta, glüten, çilek, mayalı gıdalar, kabuklu besinler, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı, buğday, kabuklu kuruyemişler, kuru baklagiller, balıklar, deniz ürünleri ve çikolata yer alır. Bu besinlerin tüketimi sonucunda besin alerjisi oluşabilir.
Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Besin alerjisi her kişide her besinde farklı belirtiler vermektedir. Deride genellikle kaşıntı, döküntü, kuruluk ve kızarıklık gibi belirtiler görülmektedir. Deride görülen bu belirtiler, kurdeşen ve egzama gibi cilt hastalıklarına neden olmaktadır.
Ağızda kaşıntı ve ödem gibi durumlar görülmektedir. Burun bölgesinde kaşıntı ve akıntı olarak belirtiler vermektedir. Aynı zamanda burunda kaşıntı sebebiyle sık sık hapşırmalar yaşanmaktadır. Bazı kişilerde ishal tam tersine kabızlık gibi durumlar yaşanmaktadır.
Mide sorunlarına neden olan bu durum sebebiyle bağışıklık sisteminde sorunlar ve mide spazmları görülmektedir. Bazı belirtiler daha ağır yaşanmaktadır. Bu durum nefes darlığı, dolaşım bozukluğu, tansiyon düşüklüğü ve kalp atışlarında hızlanma yaşanarak belirti vermektedir.
Besin Alerjisi Tedavisi
Besin alerjisi tedavisinde önemli olan kişinin hangi besine alerjisi olduğudur. Bu nedenle ilk olarak alerji testi yapılmaktadır. Alerji testi yapıldıktan sonra sonuçlara göre tedavi uygulanmaktadır.
Bu testler kan testi olarak yapılmaktadır. Kan testinin yanı sıra prick testide yapılmaktadır. Prick testi küçük iğnelerle kol üzerine yapılan bir test yöntemidir. Genel olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi doktorun önerdiği zaman içinde ve doktorun önerdiği dozda kullanılmalıdır.
Besin alerjisi nasıl anlaşılır?
Besin alerjisi olduğunuzu anlamak için belirtilere bakılabilir. Eğer kişinin derisinde kaşıntı, döküntü, kızarıklık, kuruluk, egzama, kurdeşen görülürse besin alerjisine yakalanmış olabilirsiniz. Bunlara ek olarak hapşırma, burun kaşıntısı, burun akıntısı, ağızda ödem, ağızda kaşıntı, ishal, dolaşım bozukluğu, nefes darlığı, spazm görülür.
Alerji yapan gıdalar nelerdir?
Alerji yapan gıdalar balık, yer fıstığı, soya, buğday, kabuklu deniz ürünleri, kuruyemişler, balık, yumurta, inek sütü, fındık, ceviz, antep fıstığı, badem, karides, midye alerjiye neden olan besinler olarak bilinir.
Gıda alerjisi kaç saat sonra ortaya çıkar?
Besinin alımından 2 saat sonra belirtiler ortaya çıkabilir. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. 2 veya 3 gün hatta bir hafta sonra bile belirtiler kendini belli eder. Genellikle ilk 2 saat içerisinde ortaya çıkan belirtiler ciddi olanlardır.
Besin alerjisi hastalığı ne demek?
Besin alerjisi bağışıklık sisteminin gıda proteinine karşı normal dışı tepki vermesi sonucu oluşmaktadır. Besin alerjisinde bağışıklık sistemi yenilenen gıdadaki proteinleri yanlışlıkla tehlikeli olarak algılar.
Besin alerjisi geçer mi?
Besin alerjisinin geçmesi türüne bağlıdır. Bir çoğu besin alerjisi zaman içerisinde geçer. Genellikle süt ve yumurta alerjisi erken çocukluk döneminde geçer. Kuruyemiş alerjisi ise ömür boyu devam edebilir.
Alerji ne zaman tehlikeli?
Alerji olması durumunda vücutta baş ağrısı, döküntü, hapşırma, burun akıntısı, deride şişme, bulantı vb. şeyler görülür. Bu belirtiler kişiye ciddi zarar vermez. Anafilaksi dediğimiz kriz durumu yaşanırsa alerji tehlikeli demektir.