Beyin Kanaması Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?
Beyin Kanaması Nedir?
Beyin kanaması, yüksek tansiyon, aşırı sıcaklar ve başa alınan darbeler gibi nedenlerle aniden ortaya çıkan bir durumdur. Baş ağrısı, güç kaybı, görme ve konuşma bozukluğu, bilinç kaybı, denge problemi ve felç gibi belirtiler görülür.
Beyin kanaması, beyindeki bir damarın çatlaması ya da sızıntıya neden olması sonucunda kanın etrafındaki dokulara yayılması anlamına gelmektedir. Kanama sonucunda çevredeki beyin hücreleri ölür.
Beyin Kanaması Türleri
Beyni besleyen damarlardan dışarı kan sızması durumunda kanla beslenen bölge çalışamaz hale gelir. Beyin kanamaları beyin içi kanamalar ve beyin dışı kanamalar olarak ikiye ayrılır.
1. Beyin İçi Kanamalar
Beyin içi kanamalar, beyni besleyen damarların yırtılması sonucunda oluşan kanamalardır. Beyin damarlarının yırtılması sonucunda beyin içine kan sızarak beyin dokusunun tahrip olur. Bu tip kanamalar genellikle yaşlılarda görülmekle birlikte yüksek tansiyon sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Genç yaşlarda görülen beyin içi kanamalar beyin damarları çevresinin zayıflaması sonucunda balonlaşarak yırtılması nedeniyle oluşmaktadır. Anevrizma adı verilen bu kanama tipinde önceden teşhis mümkündür. Kasıktan girilerek yapılan beyin anjiyosu yapılır.
2. Beyin Dışı Kanamalar
Herhangi bir travma, kırılma ve çarpma nedeniyle beyin üzerinde bulunan duramater adı verin zarın zedelenmesi neticesinde oluşur. Tedavi edilmeyen beyin dışı kanamaları duramater adı verin zar ve kafatası kemikleri arasında sıkışarak ileri ki dönemlerde tümör oluşumuna neden olmakla birlikte bazı vakalar ölümle sonuçlanmaktadır.
Bu tip kanamaların önlenmesi adına meydana gelen travma sonrasında hasta 24 saat boyunca gözetim altında tutulurlar. Hastada meydana gelen kusma ve bilinç kaybı gibi durumlarda acilen bir uzmana başvurulmalıdır. Bu tip kanamlar kısa sürede belirti vermemekle birlikte kanamanın artması durumunda beyne yaptı baskı sonucu hastanın komaya girmesine neden olabilmektedir.
Beyin Kanaması Neden Olur?
Hipertansiyon, sigara ve aşırı alkol tüketmek, şeker hastalığı, kan damarlarında hasar karaciğer hastalıkları, beyin tümörü, beyin kanamasının nedenleri arasındadır.
Beyin kanamasının belirtileri ise, şiddetli baş ağrısı, denge ve koordinasyonun zayıflaması el titremesi, kusma, duyuların zayıflaması, görme sorunlarıdır. Bu belirtileri gözlemlediğinizde zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
Beyin Kanaması Belirtileri
Beyin kanaması belirtileri arasında; güç kaybı, görme ve konuşma bozuklukları, denge kaybı, baş ağrısı, bilincin zayıflaması, yutkunma güçlüğü, vücudun bir bölümünde meydana gelen güçsüzlük, mide bulantısı ve kusma, göz kapağının düşmesi, yazma ve okumada zorlanma, ellerin titremesi, gözlerin kontrol dışı hareket etmesi, felç görülür.
Beyin Kanamasını Tetikleyen Faktörler
Başa alınan darbe ve travma, Yüksek tansiyon, Beyin tümörü, Karaciğer hastalıkları, Uzun süre güneşte kalmak, Uzun süre aç ve susuz kalmak beyin kanamasını tetikleyen faktörler arasında yer alır. Beyin kanaması son derece ciddi bir durumdur. Bu yüzden tetikleyecek faktörlerde olabildiğince uzak durmak gerekir.
Beyin Kanaması Teşhisi
Hastaya "gülümse" gibi komutlar verilir. Eğer bu komutlar hasta tarafından yerine getirilmiyor ise felç olmuş olabilir. Kısa cümleler kuramıyorsa kısa süre içinde doktora başvurulmalıdır. Her iki kolunu birden kaldıramıyorsa ve dilini dışarı çıkaramıyorsa beyin kanaması olasılığı yüksektir.
Beyin Kanaması Tedavisi
Beyin kanaması şüphelerinde öncelikle bilgisayarlı tomogrofi ve MR çekilmektedir. Böylelikle kanamanın kesin teşhisi kolaylıkla konulmaktadır. Beyin kanamasında kanama oluşan bölgeye ve kanamanın şekline göre tedavi yöntemi değişmektedir.
Beyin kanaması şüphesi durumunda bir an önce doktora başvurulmalıdır. Yapılan test ve MR sonuçlarına göre doktorun vereceği karar ile kanamayı durdurmak ve bölgede oluşan baskıyı azaltmak amacıyla bir cerrahi müdahale uygulanabilir.
Beyin Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Ensefalit (Beyin İltihabı) Nedir? |
---|---|
Beyin Tümörü Nedir? Belirtileri ve Tedavisi | Beyninize Zarar Verebilecek Besinler |
Uyurken Beynimizde Neler Oluyor? |
Beyin kanamasının ilk belirtileri nelerdir?
Beyin kanaması ani ve şiddetli baş ağrısı bulantı, konuşma güçlüğü, baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan beyinde hasara neden olan ciddi bir durumdur. Vücudun kısmi bölgelerinde yaşanan his ve güç kaybı da beyin kanamasının belirtileri arasında yer alır.
Beyin kanaması olursa ne olur?
Beyin kanaması acil müdahale gerektiren ciddi bir durumdur. Beyin kanamasında ölüm riski çok fazladır. İnme gibi durumlara yol açabilir. Beynin etkilendiği bölgelerde göre hareket, görme, konuşma kayıpları ortaya çıkar.
Beyin kanaması geçiren bir hasta ne kadar yaşar?
Beyin kanaması geçiren hastaların yaklaşık olarak %40'ı ilk bir ay içerisinde ölür. Beyin kanaması sonrası hayatta kalan hastaların yarısında da engellilik durumu oluşur. Beyin kanamasında hastanın ilk dönemlerde yoğun bakım ihtiyacı olur.
Beyin kanaması geçirdiğini nasıl anlarız?
Kişinin beyin kanaması geçirdiği anlaması için belirtilere göz atması gerekir. His kaybı, konuşmada zorluk veya bozukluk, tek taraflı güç kaybı, kriz geçirme durumları beyin kanaması belirtileri arasında yer alır.
Aşırı stres beyin kanaması yapar mı?
Aşırı stres veya yoğun aktivite sonucunda beyin kanaması olabilir. Her zaman günlük rutin işlerinizi yaparken hiç beklenmedik bir şekilde de ortaya çıkabilen beyin kanaması, damarlardaki gerginliğin artışı sonucunda meydana gelebilmektedir.
Beyin kanaması en fazla kaç gün sürer?
Beyin kanamasının tüm olgularının oluşumu ortalama 1 ile 2 gün arasındadır. Beyin kanamasının ilk belirtisi şiddetli baş ağrısıdır. Bu baş ağrısına bazen kusma ve kısa süreli bilinç kaybı eklenir. Mümkün olduğunca fazla beyin dokusunu kurtarmak için direkt olarak doktora başvurmak gerekir.