Beyin Tümörü Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Her yaşta görülebilen ve erken teşhisin çok önem arz ettiği hastalıkla ilgili tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.
Beyin Tümörü Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Beyin Tümörü Çeşitleri Nelerdir?

Beyinde bulunan hücrelerin anormal bir şekilde ve kontrolsüz olarak büyümesine beyin tümörü denmektedir. Tümörlerin iyi huyluları olabildiği gibi, kötü huyluları da olabilmektedir. İyi huylu tümörleri iyi, kötü huylu tümörleri kötü diye değerlendirmemek gereklidir çünkü iyi huylu tümörler, gerektiğinden çok tehlikeli olabilir. Beyin tümörleri her yaşta ortaya çıkabilir.

1. İyi Huylu Beyin Tümörleri

Beyin Tümörü Çeşitleri

Etrafındaki dokuya yayılmayan, kanserli olmayan beyin tümörleridir. İyi huylu beyin tümörleri ameliyatla alınır. İyi huylu beyin tümörünün tekrar oluşma olasılığı vardır. Ancak iyi huylu beyin tümörleri vücudun diğer kısımlarına yayılmaz. İyi huylu tümörler kanser riski taşımaz ancak beyin gibi önemli bir organda oluştukları için tehlikeli olabilirler.

2. Habis Beyin Tümörleri

Beyin Tümörü Çeşitleri

Kanser hücrelerinden oluşan habis beyin tümörleri, etrafındaki dokulara da zarar verir. Habis beyin tümörleri beyne ve diğer organlara yayılabilir.

Tümör Dereceleri

Beyin tümörleri hücrelere göre derecelendirilmektedir. 1. derece, 2. derece, 3. derece ve 4. derece olmak üzere.

1. Derece: İyi huylu tümör hücreleridir. 1. derece beyin tümörleri çok yavaş büyürler.
2. Derece: 2. derece tümör hücreleri kötü tümör hücrelerini içinde barındırır.
3. Derece: Kötü huylu tümör hücreleridir ve çok hızlı büyüme gösterirler.
4. Derece: Kötü huylu tümör hücreleri olup, çok hızlı yayılma özelliğine sahiptirler.

Tümör Dereceleri

Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Beyin tümörünün belirtileri tümörün tipine, oluştuğu bölgeye, büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Beyin tümörü belirtileri, beyne baskı başladığında görülmeye başlar.
İşte beyin tümörü belirtileri;

Baş Ağrısı

Beyin Tümörü Belirtileri

Baş ağrısının pek çok nedeni olabilir. Ancak devamlı süren bir ağrı, uyandıktan sonra daha da şiddetlenen ağrı şeklinde görülür. Beyin tümörü belirtisi olan baş ağrısı sabah saatlerinde başlayıp çok şiddetlenir.

Mide Bulantısı

Beyin Tümörü Belirtileri

Özellikle sabahları çok şiddetli mide bulantısı görülür. Daha sonra kişide kusma ve kusma ile birlikte hıçkırık da görülür.

Uyuşukluk

Beyin Tümörü Belirtileri

Uyuşukluk tümör büyüdükçe ortaya çıkan bir belirtidir. Kişide uyuşukluk ortaya çıktıkça, daha fazla uyuma isteği gelişir.

Görme ve Konuşma Bozuklukları

Beyin Tümörü Belirtileri

Beyin tümöründen kaynaklı, göz bozukluğu, net görememe, çift görme gibi belirtiler görülür. Konuşmada zorluk çekme de görülen sorunlardandır.

Kişinin el ve kollarında titreme, duyma kaybı, hafıza kaybı, hesap yapmada zorluk, yüz felci, sersemlik, solunumda geçici olarak durma görülebilir.

Tümörün Bulunduğu Bölgeye Göre Oluşan Belirtiler

Ön Lob, sinirlilik, yüzde oluşan his kaybı, yürümede zorluk, görme ve konuşmada oluşan zorluk. Temporal Lob, kelime unutmak, doğru kelimeyi bulamamak, olmayan sesler duymak, koku ve hislerde yaşanan değişiklik. Parietal Lob, yazmada ve okumada zorluk çekme, vücutta yaşanan his kaybı.

Tümörün Bulunduğu Bölgeye Göre Oluşan Belirtiler

Oksipital Lob, görme kaybı. Beyincik, gözlerde kontrolsüz hareket, ensede sertlik, baş dönmesi. Beyin Sapı, tek göz kapağı ve ağzın sarkması, çift görme, yutmada güçlük, konuşmada zorluk çekmek.

Omurilik, bacaklarda, kollarda ağrı ve güçsüzlük, bağırsakların kontrol edilememesi. Hipofiz Bezi, adet düzensizliği, ellerin ve ayakların şişmesi, kilo alma, diyabet, ruh halinde bozukluk. Beyin zarı, mide bulantısı, baş dönmesi, görme sorunları.

Beyin Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Cerrahi Tedavi

Beyin Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Tümörü yok etmek için en etkili yollardan birisi ameliyattır. Yani tümörün cerrahi işlemle alınması işlemidir. Ameliyatta hastanın kafatası boşluğuna ulaşmak için kafa kemiği çıkarılır. Operasyon bittikten sonra kemik yerine takılır.

Işın Tedavisi

Beyin Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Kanserli tüm tümörlerde akla gelen tedavi yönteminden bir tanesi de ışın tedavisidir. Işın tedavisi iyi huylu tümörlerde de başrol oynar. Tümörün büyümesi, yayılmasını önler.

Cerrahi Sonrası Işın

Beyin Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Tümör cerrahi işlemle çıkarıldıktan sonra, beynin etrafındaki dokularda tümör kalıntıları kalmış olabilir. Bu yüzden daha sonra tekrar ışın tedavisi uygulanarak tümörün tüm kalıntıları temizlenir.

Cerrahi Uygun Olmadığı Zamanlarda Işın Tedavisi

Beyin Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Bu yöntem tümörün tipine göre yapılır. Cerrahi müdahale ile olumlu sonuç elde edilemeyen tümör, ışın tedavisi ile yok edilebilir.

Brakiterapi

Beyin Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Bu işlemde tümörlere yüksek derecede ışın verilir. Brokiterapi ışın tedavisi ve cerrahi müdahale ile birlikte uygulanabilmektedir.

Işın ve Kemoterapi

Beyin Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Kemoterapi ve ışın tedavisi bir arada kullanılarak, tümörü çok ilerlemiş ve yayılmış kişilerde yüksek oranda başarı sağlanmaya çalışılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Beyin Kanaması Nedir? Belirtileri ve TedavisiBeyin Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ensefalit (Beyin İltihabı) Nedir?Beyninize Zarar Verebilecek Besinler
Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Beyinde tümör olduğu nasıl anlaşılır?

Kişide baş ağrısı, mide bulantısı, hareket etmede zorlanma, epilepsi nöbetleri, kusma, vücudun bazı yerlerinde güçsüzlük, konuşamama, yazı yazmada zorluk çekme gibi durumlar beyin tümörünün belirtileri arasında yer alır. Bu belirtilere bakarak beyinde tümör olduğu anlaşılır.

Beyin tümörünün ilk belirtileri nelerdir?

Beyin tümöründe en sık görülen belirtiler; bayılma, denge bozukluğu, kollarda ve bacaklarda hissizlik, karıncalanma, güç kaybı, unutkanlık, konuşmada bozukluk, kusma, mide bulantısı, çift görme, bulanık görme ve baş ağrısıdır.

Beyin tümörü ne kadar sürede öldürür?

Beyin tümörü olan bir hastanın yaşama oranı %60'dır. Bu oran, 1.5 yıla göre hesaplanmıştır. Eğer beyin tümörü evresi 4'te ise çevredeki dokulara dağılım görülür. 4. evrede yaşama oranı düşüktür. Eğer tümör ilk evrelerde ise yaşama oranı artar.

Beyin tümörü nasıl ortaya çıkar?

Beyin kanseri kafatası içerisindeki hücrelerin hızlı ve kontrolsüz bir şekilde büyüyerek çoğalmasıyla ortaya çıkar. Beyin dokusunda anormal büyüyen hücreler tümör oluşturur. Sert bir yapı olan kafatasına baskı uygular.

Beyin tümörü kimlerde görülür?

Beyin tümörü beyaz ırklarda daha fazla görülür. 70 yaşın üzerindeki kişilerde görülme olasılığı artan beyin tümörünün çocukluk çağında da görülebilir. 8 yaş altı ve 70 yaş üstü bireylerde görülmesi muhtemeldir.

Beyin tümörü nerelerde ağrı yapar?

Beyin tümörleri kafatası içerisinde yer kaplar. Kafatasının basıncının artmasına neden olur. Bu durumda oluşan baş ağrıları çok daha şiddetli olur. Tümörün nerede yayıldığı değişiklik göstermektedir. Kafada durduk yere oluşan bir şişlik var ise direkt olarak doktora başvurmak gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.