Beyni Ne Zinde Tutar? Beyninizi Zinde Tutmanın 25 Yolu

Sürekli olarak beynimizle iş yaptığımız için kısa sürede yorgun hissederiz. İçeriğimizde beyninizi zinde tutacak olan yöntemleri detaylıca inceledik.
Beyni Ne Zinde Tutar? Beyninizi Zinde Tutmanın 25 Yolu

Teknolojinin ilerlemesiyle kas gerektiren işler yerine yoğun beyin kullanılan işlere sahip olduk. Bu yüzden de sürekli olarak beynimizi kullanıyoruz. Bu da beynimizi zinde tutmamızı gerektiriyor. Yapılan araştırmalara göre beyin jimnastiğinin zihnimizi güçlendireceği ve Alzheimer gibi hastalıklardan koruyacağı kanıtlanmıştır.

Beyninizi zinde tutmak için uygulayabildiğiniz yöntemler arasında navigasyon kullanmamak, bulmaca çözmek, meditasyon yapmak, oyun oynamak, anıları hatırlamak, makale okumak, dil öğrenmek, rutininizi değiştirmek ve yeni şeyler denemek yer alıyor.

Beyni Zinde Tutan Öneri Listesi

SıraÖneriEtkisi
1Kelime ÖğreninHafızayı Güçlendirir
2Hikaye AnlatınBeyni Çalıştırır
3Test YapınBeynin Çalışmasını Hızlandırır
4Navigasyon KullanmayınBeyni Çalıştırır
5Meditasyon YapınZihni Gevşetir
6Bulmaca ÇözünBeyni Güçlendirir
7Sıkı Bir Kahvaltı YapınBeyni Güçlendirir
8Parçaları BirleştirinHafıza Güçlendirici
9Enstrüman ÇalınBeyni Güçlendirir
10Makale OkuyunBeyni Güçlendirir
11Anılarınızı HatırlayınHafıza Güçlendirici
12Oyun OynayınBeyni Çalıştırır
13Evinizi TanıyınHafızayı Güçlendirir
14Hesap Makinesi KullanmayınHafızayı Güçlendirir
15Dil ÖğreninBeyni Çalıştırır
16Özel Günleri UnutmayınHafızayı Güçlendirir
17Dün Ne Yediğinizi HatırlayınBeyni Çalıştırır
18Rutini DeğiştirinBeyni Güçlendirir
19Öğrendiğiniz Şeyleri AnlatınHafızayı Güçlendirir
20DinleninZihni Gevşetir
21İlişki YaşayınBeyni Güçlendirir
22Şarkı Sözü EzberleyinHafızayı Güçlendirir
23Yeni Şeyler DinleyinBeyni Çalıştırır
24Belgesel İzleyinBeyni Güçlendirir
25Ara VerinZihni Gevşetir

İşte size beyninizi dinç tutacak öneriler...

1. Kelime Öğrenin

beyni zinde tutmak

Araştırmalar gösteriyor ki zekanın kelime bilgisiyle doğrudan ilişkisi var. Yanınızda sözlük taşıyarak her gün yeni bir sözcük öğrenin. Bu sayede beyninizin sürekli olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz ve dinç tutabilirsiniz.

2. Hikaye Anlatın

beyni zinde tutmak

Kendi kendinize kaldıkça karmaşık hikayeler anlatın ya da daha iyisi yazın. Karakterler yaratın, sokaklar, evler, ağaçlar oluşturun. Zihninizde sürekli resimler çizdiğiniz ve ayrıntılarla boğuştuğunuz için işe yarayacaktır.

3. Test Yapın

beyni zinde tutmak

Beyninizin hangi faaliyetlerde eksik kaldığını öğrenmek için test yaptırın. Hafıza, problem çözme, hız, dikkat ya da esneklik gibi konuların hangisinde eksikseniz onun üzerine gidin. Daha sonra eksiklikle ilgili antrenmanlar yapın.

4. Navigasyon Kullanmayın

beyni zinde tutmak

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre taksi şoförlerinde beyin fonksiyonlarıyla ilgili rahatsızlıklar, diğer meslek sahiplerine göre daha az. Bunun sebebi tüm gün verilen adreslere ulaşmak için sarf ettikleri zihinsel efor. Yeni yollar öğrenmek ve bu yolları hatırlamak zihinsel gelişime birebirmiş. Haritaya bakın, yolların fotoğrafını çekin ama illa ki hatırlayın.

5. Meditasyon Yapın

beyni zinde tutmak

Zihni dinç tutan yöntemlerden birisi de meditasyon yapmaktır. Zihni iyi şeylerle doldurmak için önce boşaltmak gerek. Bu yüzden meditasyon yapmakta fayda var. Alternatif meditasyon yöntemleri için profesyonellerden yardım da alabilirsiniz.

6. Bulmaca Çözün

beyni zinde tutmak

Gazetelerin hafta sonu eklerindekilere göz atsanız bile yeter. Çengel ya da kare bulmaca kesmezse sudokuya geçin. Basitten karmaşığa, kolaydan zora ilerleyerek beyninizi dinç tutabilirsiniz.

7. Sıkı Bir Kahvaltı Yapın

beyni zinde tutmak

Annelerimiz boşuna dememiş okula giderken, “Kahvaltını etmezsen dersi anlamazsın” diye. Doğruymuş. İyi bir kahvaltı, gün içinde anahtarları nereye koyduğunuzu ya da her gün gördüğünüz ofis arkadaşınızın adını hatırlamak için elzemmiş.

8. Parçaları Birleştirin

beyni zinde tutmak

‘Venezüella neredeydi?’, ‘Bu Mona Lisa’nın gözbebeği olabilir mi?’, ‘Papatyanın bir yaprağı eksik’ derken, zihin çaktırmadan açılıyor. İster dünya haritası, ister çiçekli böcekli bir manzara resmi fark etmez yeter ki yapbozdaki parçalar birleşsin.

9. Enstrüman Çalın

beyni zinde tutmak

Çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada, enstrüman çalan çocukların IQ’sunun çalmayan çocuklara oranla 7 puan yüksek olduğu ortaya çıkmış. Hemen bugün bir enstrüman çalmayı öğrenin. Çocuklarınıza da öğretin. Onları milli enstrümanımız olan blok flüte mahkum etmeyin.

10. Makale Okuyun

beyni zinde tutmak

Bir diğer zihni dinç tutma yöntemi ise makale okumaktır. Daha önce hiç ilginizi çekmeyen konularda makaleler okuyun. Google Random bunun için iyi bir yol. ‘Arıların sindirim sistemi’ ya da ‘kamp çadırı kurma teknikleri’ hakkında yeni şeyler öğrenin.

11. Anılarınızı Hatırlayın

beyni zinde tutmak

Eski fotoğraflara, mektuplara bakmak, “Yıl 85, yer Bodrum” deyip, “Bu da ilk aşkım” diye göstermek zihinsel gelişimde işe yarıyormuş. Hatıralar da kişinin bütünlüklü bir zihinsel yapı kurması için şartmış. Eski defterleri arada bir açın ama siz yine de içlerinden en güzellerini hatırlamaya bakın.

12. Oyun Oynayın

beyni zinde tutmak

Bilgisayar, Playstation ya da Xbox oyunları zihinsel gelişim konusunda işe yarıyormuş. Saatlerce oyun oynayın demiyoruz ama haftada birkaç kez, PES’te Messi olup top sürmekte ya da bir hikayeli oyun açıp görevler yapmada fayda var.

13. Evinizi Tanıyın

beyni zinde tutmak

Gözlerinizi kapatıp zihninizde evinizin içinde gezin. Tüm eşyaları tek tek nereye koyduğunuzu, masanızın üzerinde nelerin olduğunu, mutfakta her zamanki yerinde duran o şişenin üzerinde ne yazdığını hatırlayabilecek misiniz? Cevap hayırsa, bundan sonra evinizi fotoğrafik hafızaya alın, hatırlayın. Bunu pek çok başka şey için de yapabilirsiniz.

14. Hesap Makinesi Kullanmayın

beyni zinde tutmak

Zihninizi dinç tutmak için kullanabileceğiniz yöntemler arasında hesap makinesi kullanmamak da yer alıyor. Basit matematiksel işlemler için zihninizi kullanın, telefonunuzdaki hesap makinesini değil. Başlangıçta zor gelebilir ama yaptıkça hem keyif alırsınız hem de zihninizi dinç tutarsınız.

15. Dil Öğrenin

beyni zinde tutmak

İnsanların kendilerini ifade etme ve problem çözebilme yetenekleri, bildikleri dil sayısıyla doğru orantılıdır. Ayrıca araştırmalarda yeni bir dil öğrenme sürecinin kişiye hayatındaki başka alanlarda da epey motivasyon kazandırdığı düşünülüyor.

16. Özel Günleri Unutmayın

beyni zinde tutmak

Doğum günleri, yıl dönümleri gibi özel günleri kendi kendinize hatırlayın. Bunun için önceden ayarlanmış sistemler kullanmaktansa arkadaşlarınızın ve ailenizin özel günlerini ezberde tutmaya çalışın.

17. Dün Ne Yediğinizi Hatırlayın

beyni zinde tutmak

Zihninizi dinç tutmak için dün ne yediğinizi hatırlamak da büyük öneme sahiptir. Her gün bir önceki gün neler yediğinizi hatırlamaya çalışın ve bunun bir listesini çıkarın. Sabah ne yediğinizi hatırlamak bile çok güçken bir önceki günü hatırlamak hafızayı epey çalıştıracaktır.

18. Rutini Değiştirin

beyni zinde tutmak

Akşam eve farklı bir yoldan gitmek de, bilgisayarınızdaki pencereleri her gün olduğundan farklı bir sırayla açmak da rutininizi değiştirmek için önemli başlangıçlardır. Alzheimer tedavisinde olmazsa olmazdır. Mesela bilgisayar faresi her zamankinden farklı elle kullanılır ve rutin kırılır. Böylece zihin çalışır.

19. Öğrendiğiniz Şeyleri Anlatın

beyni zinde tutmak

Yeni öğrendiğiniz bilgileri ya da unutmak üzere olduğunuz bir anınızı hatırlamaya ve başkalarına anlatmaya çalışın. Yeni öğrendiğiniz bir bilgiyi sesli olarak ifade ettiğinizde zihninize çok daha etkili bir şekilde kazımış olursunuz.

20. Dinlenin

beyni zinde tutmak

Bir diğer zihni dinç tutma yöntemi ise dinlenmektir. Ne kadar okursam zihnim o kadar açılır, ne kadar araştırırsam anlamam o derece kuvvetlenir demeyin. Sürmenaj olmadan önce durup biraz nefes alın, dinlenin.

21. İlişki Yaşayın

beyni zinde tutmak

Hormonlar da zihni etkiliyor. Erkekler için net konuşmak mümkün değilse de kadınlar için mümkün. Yapılan araştırmalar düzenli seks yapan kadınların hafızalarının daha güçlü olduğunu ve problem çözme konusunda daha becerikli olduklarını gösterdi. Sebep, östrojen seviyesinin yükselmesidir.

22. Şarkı Sözü Ezberleyin

beyni zinde tutmak

Durup bir düşünün, kaç şarkının sözlerini ezbere söyleyebilirsiniz? Sonuç üzüntü verici değil mi? Hemen şimdi bir şarkı defteri edinin. Dinlediğiniz şarkıları hatırlayıp yazmaya çalışın. Bunu sevdiğiniz pek çok şarkı için tekrarlayın. Bu sayede artık şarkılara doğru dürüst eşlik de edebilirsiniz.

23. Yeni Şeyler Dinleyin

beyni zinde tutmak

Güzel müziğin yaratıcı düşünceyi tetiklediği malum ama güzel de olsa hep aynı şeyleri dinlemek zihni bir süre sonra tekrara düşürüyormuş. Uzmanlar yeni şeyler dinlemenizi ve nostalji listenizi silmenizi öneriyor..

24. Belgesel İzleyin

beyni zinde tutmak

İkinci Dünya Savaşı hakkında dört ciltlik bir kitabı okumak zor ama aynı bilgileri içeren bir belgesel filmi izleyebilirsiniz. Timsahların avlanma dürtüleri hakkında bir makale zorlayabilir ama filmi çekilse izlenir. Belgesel izleyin, kısa yoldan öğrenin. Üstelik araştırmalar, okunarak öğrenen bilgilerdense görülerek öğrenilen bilgilerin daha geç unutulduğunu gösteriyor.

25. Ara Verin

beyni zinde tutmak

Zihninizi dinç tutmak için son olarak ara vermeyi öneriyoruz. En kötüsü yorgun ve pes etmiş bir zihni iteklemeye çalışmaktır. Zihninizi yorgun hissettiğinizde mutlaka ara verin, bir kahve için. Araştırmalar, kahve, çay gibi kişiye ara verdiğinde kendisini iyi hissettirecek dış etkenlerin, tekrar çalışmaya dönüldüğünde odaklanmaya yardımcı olduğunu söylüyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tüketildiğinde Beyni Öldüren 10 Tehlikeli BesinZihin Sağlığına Faydalı Olan 10 Bitki
Alzheimer Hastalığı Neden Olur?Hafızanızı Geliştirmek için 25 Teknik
Unutkanlığa İyi Gelen Besinler ve Bitki ÇaylarıHafızayı Güçlendiren Besinler
Beyninize Zarar Veren 10 AlışkanlıkB12 Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler

Beyni zinde tutmanın yolları nelerdir?

Beyninizi zinde tutmak için kelime öğrenin, hikaye anlatın, test yapın, navigasyon kullanmayın, meditasyon yapın, bulmaca çözün, parçaları birleştirin, enstrüman çalın, makale okuyun ve anılarınızı hatırlayın.

Beynin daha iyi çalışması için ne yapmalı?

Beyninizi daha iyi çalıştırmak için fiziksel egzersiz yapın, hareket halindeyken ezberleme tekniğini uygulayın, doğru beslenin, müzik dinleyin, uyuma düzeni oluşturun ve daha önce hiç denemediğiniz şeyleri yapın.

Beyni zinde tutmak için ne yapmalı?

Beyninizin zinde kalmasını sağlamak için düzenli olarak su için, spor yapın, rutininizi değiştirin, dengeli ve yeterli beslenin, kafein tüketiminde ölçülü olun, daha az şeker tüketin ve kitap okuyun. Bu yöntemleri uyguladığınız takdirde beyninizin zinde kalmasını sağlayabilirsiniz.

Beyni ne yorar?

Sürekli stres altında beyin stres hormonu olan kortizolü salar. Kortizol iştahı arttırır ve kilo almaya yol açar. Bu da cildi yağlandırmasının yanı sıra beyne ekstradan bir iş yükü verir. Bu yüzden de beyniniz yorulur.

Sınav öncesi zihni ne açar?

Sınavda zihni açan yiyecekler arasında bitter çikolata, yumurta, çilek, kırmızı lahana, zerdeçal, tahıllar ve kuruyemişler bulunuyor. Bu besinleri tükettiğiniz takdirde zihninizin açılmasını sağlayabilir ve sınavda daha başarılı olabilirsiniz.

Dinç olmak için ne yapmak lazım?

Daha dinç hissetmek istiyorsanız beslenmenize dikkat etmeli, egzersiz yapmalı, dengeli beslenmeli, meditasyon yapmalı ve uykunuzu almalısınız. Bu önerileri uyguladığınız takdirde ilk günden itibaren daha dinç hissedeceksiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.