Bilinçsiz İlaç Kullanımının Vücuda Etkileri
İlaç Kullanmak Bağışıklık Sistemini Etkiler mi?
Bağışıklık sistemini vücudumuzun ana sigortası olarak düşünürsek, her türlü enfeksiyon, üşütme yada iltihap durumlarında reaksiyon göstererek vücut direncinin arttırılması sağlanır, Bu sayede kişi bünyesindeki hastalıkla gerektiği gibi savaşabilir. Beslenme ve doğru besinler kullanılarak daha kararlı olması sağlanan bağışıklık sistemimizin düşmanı ne yazık ki ilaç tüketimidir.
Hastalık durumunda alınması gereken aksiyonları bağışıklık sistemi yerine ilaçlar alır ve hastalık bertaraf edilmiş olur.
Bu durum vücudumuzun savaşma eşiğinin düşmesini sağlar ve her grip olunduğunda yada her iltihabik durumlar da penisilin ihtiva eden yada soğuk algınlığını önleyici ilaçlar kullanılarak vücudumuzun hastalıklar ile savaşma becerilerini yitirmesi görülmeye başlar. Bir sonraki adım artık ilaçların da tedavi noktasında etkisiz hale gelmesidir.
Bilinçsiz İlaç Tüketimi Neye Yol Açar?
Sağlık örgütlerine ve bir grup bilim adamının araştırmalarına göre ilaçlar bilinçsiz bir şekilde tüketilirse ve en ufak şeyde dahi ilaca başvurulursa yaklaşık 50 yıl sonra dizinizde yada elinizde meydana gelebilecek en ufak bir kanamada bile sonuç ölüm olabilir. Bu yüzden olabildiğince ilaç tüketmemeye özen göstermeli, doğal yöntemlerle hafif hastalıklarınızı atlatmalısınız. Başınız az ağrıdığında ağrı kesici içmemelisiniz.
Doğru İlaç Kullanımı Nasıl Olmalı?
İlaçların insan vücudu üzerindeki faydalarını etkin hale getirebilmek için neler yapılmalı, nelere dikkat edilmeli, doğru şekilde ilacı nasıl kullanmalı? diyorsanız aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz. İşte doğru ilaç kullanımı;
Kişiler, klinik bulgular, uygun süre, doğru dozaj ve bireysel özelliklerine göre ilaç tüketiminde bulunmalıdır. Gerekli bilgiler elbette ki doktorlarınız tarafından verilmelidir. Gelişmiş ülkeler de bu konu çokça gündeme gelmiş ve ilaç tüketimi hakkında bir dizi önlemler alınmıştır.
Son dönemde ülkemizde de uygulanan bu yöntemin amacı minimum dozaj ile maksimum fayda sağlamak olmuştur. Kişinin hastalığına ve hastalığının evresine göre sayıca belirlenmiş haplar yada ölçeklendirilmiş şuruplar ile tedaviler uygulanmaya başlanmış ve vücudunuza gereksiz ilaç tüketimi ile verilecek zararların önü alınmıştır.
Sağlıklı bir yaşam için bilinçsiz ilaç tüketiminden uzak durulmalı ve her adımda doktorumuz ile irtibat halinde olmalıyız.
İlaçların Vücudumuza Etkileri
Günümüzde belirli ilaçların etkileri genellikle dikkatlice kontrol edilen bilimsel koşullar altında araştırılmaktadır. Çalışmaların çoğunda deneyciler, davranışta gözlenen tüm değişikliklerin sadece ilaçtan kaynaklandığından emin olmak için özel önlemler alarak, insanların ilaç verilmeden önceki davranışları ve ilaç aldıktan sonraki davranışlarını karşılaştırmıştır.
Bazen, sadece bir ilacın belirli bir etkiye yol açacağını beklemek bile bu etkinin ortaya çıkması için yeterlidir. Eğer denekler farkında olmadan mariyuananın içerisindeki etken madde ya da kahvenin içerisindeki kafein çıkartılırsa, bu madde denekler üzerinde gerçek ilacın ortaya çıkarttığı etkinin aynısına neden olabilir. Bu durumda denekler, gerçekten de mariyuana ya da kafein kullanmış gibi davranırlar.
Benzer bir şekilde, eğer deneyciler alkolün davranışı yavaşlatacağını beklerlerse, alkol kullanan deneklerde bu durumu aramaları ve gözlemeleri olasılığı artacaktır.
İlaç araştırmacılarının çoğu, bu tür araştırma hatalarını ortadan kaldırmak için bazı deneklerin ilacı, bazılarının ise plasebo olarak adlandırılan nötr ve aktif olmayan (etkisiz) bir maddeyi aldıkları çift körlemesine işlem uygularlar. Ne araştırmacı ne de denekler kimin ilaç kimin plasebo aldığını bilmezler.
Veriler toplandıktan sonra, araştırmacı gerçekten ilaç alan deneklerin davranışlarını, bilmeden plasebo alan deneklerin davranışlarıyla karşılaştırır. Daha sonra, eğer grupların davranışları farklılaşırsa, bunun nedeni muhtemelen ilacın içerisindeki etken maddedir.
Belirli ilaçların etkilerinin incelenmesinde, ilaçları depresanlar, stimulanlar ve halüsinojenler olarak belirli kategoriler içerisinde gruplamak yararlıdır. Bunlar değişmez kategoriler olmamalarına karşın, bu sınıflama ilaçlar hakkındaki bilgilerin bir araya getirilmesine yardımcı olmaktadır.
İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler | Vücut Geliştirme İlaçları Zararlı mı? |
---|---|
Hasta Olduğumuzda Kullandığımız İlaçlar | SGK'nın Karşılamadığı İlaçlar |
Dünyanın En Pahalı İlaçları |
İlacın etkisi ne demek?
İlaçlar, içildikten sonra ince bağırsak membranlarından geçerek kana gönderilir. Kana karışan ilaç tüm vücuda doğru dağılır. Buna ilaç iletimi denir. İlaç iletimi ilacın hedefine gidişi ve bir süre sonra ilacın vücuttan atılmasını ifade etmektedir.
İlaçlar vücuda nasıl etki eder?
İlaç kana karışıp hedefine bağlandıktan sonra vücut içerisinde birtakım olaylar başlar. İlaç etkisini göstermeye başladıktan sonra vücuda rahatlama gelir. İlacın içerisindeki bileşenler de vücuda etki etmesinde önemli rol oynar.
Bir ilacın etkisi ne zaman başlar?
Bir ilacın etkisi ağız yoluyla alındığında bağırsakların ve midenin emilimi nedeniyle 30 ile 90 dakika arasında ortaya çıkmaktadır. Hasta kusuyorsa, nöbet geçiriyorsa, bilinç kapalıysa bu durumda ağız yerine rektal yola başvurulur. Rektal yolda etki kısa bir sürede hissedilir.
Bir ilacın etkisi ne kadar sürer?
Bir ilacın etkisi ortalama 1 gün kadar sürer. Kesildikten sonra vücuttan atılma süresi ise 15 gündür. 15 gün içerisinde vücut ilacı tamamen yok eder ve vücuttan atar.
İlaçlar neden etki etmez?
İlacın etki etmemesinin bazı sebepleri vardır. Eğer kişiye uygun doz, ilaç ve süre verilmezse ilaç etki etmeyebilir. Aynı zamanda tanıyı doğru koymakta son derece önemlidir. Hastalığın tanısı doğru bir şekilde konulmazsa verilen ilaç işe yaramayabilir.