Böbrek Büyümesi Neden Olur? Belirtileri ve Ameliyatı
Böbrek büyümesi hastalığı günümüzde sıkça görülen bir hastalık çeşididir. Son zamanlarda böbrek büyümesi hastalığının artmasıyla birlikte çoğu kişi bu rahatsızlığın ne olduğunu merak etmektedir. Bu içeriğimizde börek büyümesi nedir, nasıl anlaşılır, neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte böbrek genişlemesi hakkında bilinmesi gerekenler...
Böbrek Büyümesi Nedir?
Tıp dilinde “hidronefroz” olarak adlandırılan böbrek büyümesi, böbreklerin normal boyutuna kıyasla anormal bir şekilde büyümesidir. Böbrek genişlemesi olarak da adlandırılan böbrek büyümesi, hemen hemen her yaş grubundan bireyde görülebilir. Hatta anne karnındaki bebekte bile böbrek büyümesi tespit edilebilir.
Böbrek Genişlemesi Neden Olur?
Böbrek büyümesinin nedenini kısaca tanımlamak gerekirse böbrekte idrarın birikmesine bağlı olarak oluşan bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. İdrar, böbrekte bulunan ve havuzcuk adı verilen bölgesinde toplanır.
İdrar, havuzcuktan sonra idrar kesesine ve oradan da üreter adı verilen idrar kanalına geçiş yapar. Son olarak da dışarı atılma açıklığına gelir. Ancak tüm bu süreç boyunca meydana gelen herhangi bir tıkanıklık idrarın böbrekten çıkışını engeller. Bunun sonucunda da artan basınç ile birlikte hidronefroz meydana gelir.
Böbrek Genişlemesi Hangi Böbreği Etkiler?
Böbrek büyümesi tek bir böbreği etkileyebileceği gibi her iki böbreği de etkileyebilir. Her 300 kişiden birinde tek böbrek büyümesi görülürken, her 600 kişiden birinde ise iki taraflı böbrek büyümesine rastlanılır.
Tek taraflı tıkanmalarda diğer böbrek çalışmaya devam eder. Bu nedenle belirtiler geç ortaya çıkar. Ancak iki taraflı tıkanma söz konusu ise idrar ters yöne doğru gider ve böbrek fonksiyonlarında bozulma meydana gelir. Tedaviye geç kalınması halinde de böbreği çıkartmaktan başka çare kalmayabilir.
Böbrek Büyümesi Belirtileri Nelerdir?
Hidronefroz kendini birçok belirtiyle göstermektedir. Bunlar arasında karşımıza en çok çıkan yorgunluk, yüksek tansiyon, idrar rengindeki değişiklik, sık idrara çıkma ihtiyacı, sırt ağrısı, bel ağrısı, karında şişlik, idrar yaparken acı hissetme, ateş, bulantı, kusma, kilo kaybı, susama ve kaşıntıdır.
Yukarıdaki belirtileri kendinizde görüyorsanız böbreklerinizden en az birisi olması gerekenden daha fazla büyümüştür. Bu yüzden bir an önce doktora başvurmanız gerekiyor. Doktor gerekli tedavi yöntemlerini uygulayıp sizi bu hastalıktan kurtaracaktır.
Böbrek Genişlemesi Teşhisi
Her hastalıkta olduğu gibi böbrek büyümesinde de erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Aksi halde geç fark edilen vakalarda geri dönüşü olmayan sonuçlar elde edilebilir ve bu durumda böbreğin çıkarılması gerekebilir.
Doktor ilk öncelikle hastanın hikayesini dinler ve incelemelerde bulunur. Daha sonra birkaç tetkike başvurur. Kan testi, idrar kültürü, idrar testi, tomografi, ultrasonografi ve sintigrafi testlerinden bir ya da bir kaçını hasta yaptıktan sonra teşhis konulur.
Hidronefroz Tedavisi
Erken teşhis edilmiş böbrek büyümesinin tedavisi de bir o kadar kolay olmaktadır. Hidronefroz tedavisi tıkanmaya neden olan faktörlere göre değişkenlik gösterir. Öncelikle bu nedenler ortadan kaldırılır. Çeşitli böbrek hastalıkları ve böbreği doğrudan etkileyen hastalıklar tıkanmaya yol açabilir. Bu nedenle bu hastalıklar kontrol altına alınarak tedavi edilmelidir.
Eğer böbrek büyümesi hastayı etkilemiyorsa sadece takip edilmesi yeterlidir. Bazı durumlarda ise hastaya antibiyotik tedavisi önerilmektedir. İleri seviyede bir problem oluşmuş ise cerrahi yöntemler burada devreye girmektedir.
Böbrek büyümesi ameliyatında böbrek kurtarılamayacak noktada ise organ vücuttan çıkartılır. Hidronefroz ameliyatı olarak da bilinen bu işlem sonrasında çalışmayan böbrek yüzünden ortaya çıkan belirtiler ortadan kalkar. Tek böbrek de sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam ederek günlük yaşantınıza devam edebilmenizi sağlar.
Böbrek büyümesi tehlikeli midir?
Vücutta ağrı ve enfeksiyon oluşumuna sebep olan böbrek genişlemesi, çoğu zaman tehlikeli bir rahatsızlık değildir. Ancak fark edilmediğinde vücutta kalıcı hasarlara yol açabilen bu rahatsızlığın erken teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde oldukça tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.
Böbrek büyümesi tedavi edilmezse ne olur?
Böbrek büyümesi erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde böbreklerde kalıcı hasarlara yol açar. Bu yüzden en erken zaman teşhis edilmeli ve tıkanıklar tedavi edilmelidir.
Böbrek büyümesi ameliyat gerektirir mi?
Böbrek büyümesinin nasıl seyredeceğine bağlı olarak tedavi yöntemi de değişmektedir. Sadece ciddi şekilde hayatı etkileyen böbrek genişlemelerinde cerrahi tedavi yöntemlerinden faydalanılmaktadır.
Böbrek büyümesi kansere neden olur mu?
Böbrek kanseri böbreklerdeki hücrelerin olması gerekenden fazla bir şekilde büyümesinden kaynaklanmaktadır. Ancak böbrek büyümesinin hücrelerle alakası yoktur. Böbrek genişlemesi, böbreklerde idrarın birikmesi sonucunda oluşmaktadır.
Böbrek genişlemesi iyileşir mi?
Böbrek büyümesi problemi çoğu zaman ilerlemez ve kendiliğinden geçer. Ancak bir kısmı ilerleyerek büyük sorunlara neden olabiliyor. Böbreğin tüm yapıları anne karnındaki 20. haftadan sonra incelenebilmektedir. Dolayısıyla bu zamandan sonra böbrek büyümesi tespit edildiği takdirde gerekli takibin yapılması gerekir.
Böbrek büyümesi genetik mi?
Anne karnındaki bebekte görülen böbrek büyümelerinin çoğunluğu geçicidir. Kalan kısım ise genetik ve başka etkenler yüzünden oluşmaktadır.