Böbrek Sağlığını Korumak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Böbrek Sağlığını Korumak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vücut sağlığını doğrudan etkileyen böbrek sağlığı oldukça önemlidir. Ülkemizde de sıkça görülen böbrek hastalıklarının dünyadaki görülme oranında da son zamanlarda artış olduğu belirtilmektedir. Böbrek hastalıkları vücudu olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa da davetliye çıkarmaktadır. Kontrol altına alınmayan ve tedavi edilmeyen böbrek hastalıkları kansızlık, kas ve kemik hastalıklarının yanı sıra kalp ve damar hastalıklarının meydana gelmesinde de etkili bir rol oynamaktadır. İşte böbrek sağlığınızı korumak için dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;
1. Su Tüketin
Böbrek sağlığı için öncelikle olarak her gün düzenli olarak su tüketilmelidir. Doktorunuzun ayrıca bir önerisi söz konusu değilse günde 1,5-2 litre su içmeniz böbrek sağlığınız açısından oldukça faydalı olacaktır. Bol sıvı tüketimi böbrek sağlığının korunmasında etkili bir rol oynamaktadır.
2. Kan Basıncınızı Kontrol Edin
Böbrekler kan basıncının dengelenmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyon hastalarının kan basınclarını dengede tutmaları böbrek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, tuz tüketimini kısıtlamak ve fazla kilolardan kurtulmak gibi önlemler ile kan basınçlarını dengeleyebilirler.
3. Diyabete Dikkat Edin
Hipertansiyonun yanı sıra böbrek hastalıklarını doğrudan etkileyen bir diğer unsur ise diyabettir. Kan şekerinin dengelenmesi için doktorunuzun uygun gördüğü diyeti uygulayarak ve egzersiz yaparak böbrek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Unutmayınız ki diyabet ve hipertansiyon hastaları böbrek hastalıklarına karşı ekstra risk taşımaktadırlar.
4. Sigarayı Bırakın
Sigaranın sağlığa zararlarını hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Birçok hastalığın oluşmasında ve ilerlemesinde etkili bir rol oynayan sigara tüketimi, kan basıncını düşürerek böbrek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca sigara tüketimi böbrek kanseri riskini %50 oranında arttırmaktadır.
5. Kilo Oranınızı Kontrol Edin
Böbreklerinizin işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmeleri için uygun kiloda olmanız oldukça önemlidir. Birçok hastalığın oluşmasında etkili rol oynayan obezite, kronik böbrek hastalıklarına yakalanmanızda etkili bir rol oynamaktadır. Sağlıklı beslenme programı ile kilo kontrolünüzü sağlayarak böbrek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
6. Tuz Tüketimini Kısın
Böbreklerin en büyük düşmanlarının başında gelen tuz, böbrek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyerek böbrek hastalıklarına karşı tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin ön koşulu olarak öncelikle tuz tüketiminden uzak durmalısınız.
7. İlaç Kullanımına Dikkat Edin
Rastgele ilaç kullanımı çeşitli yan etkilere neden olarak sağlığınızın tehdit edilmesine neden olacaktır. İlaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalı ve doktorunuzun onayı olmadan ilaç kullanmamalısınız. Özellikle sık sık kullanılan ağrı kesiciler zamanla etkisini yitirerek vücudunuzun ilaca karşı bağışıklık kazanmasına neden olabileceği gibi böbrek hastalıklarına karşı da etkili bir rol oynamaktadır.
8. Düzenli Egzersizler Yapın
Haftada 3-4 kez yapılan 30 dakikalık tempolu yürüyüş ve düzenli egzersizler kan basıncını düşürerek böbrek sağlığının bozulmasını engellemektedir. Yürüyüşü sabah yapmak daha etkili olacaktır.
9. Hekim Kontrolü Yaptırın
Her yıl düzenli olarak hekim kontrolü yaptırmak böbreklerinizin sağlıklı olup olmadığını kontrol ettirmek oluşabilecek hastalıkların önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Sağlığınız için her yıl düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmenizi öneriyoruz. Kan değerlerinize baktırmayı da ihmal etmeyin.
10. Ailedeki Hastalıkları Bilin
Çoğu kişi hastalıklara kronik olarak yakalanmaktadır. Eğer aile bireylerinizin birinde böbrek hastalığı meydana gelmişse sizde de gelme olasılığı yüksektir. Bu yüzden ailenizdeki veya sülalenizdeki hastalıkları araştırın, genetik olarak hangi hastalıklara yakalanma riskinizin olduğunu iyi bilin.
Diyaliz Nedir? | Tuzun Zararları Nelerdir? |
---|---|
Su İçmenin Faydaları |
Böbrek ne işe yarar?
Böbrekler vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Vücudumuzdaki kanı zararlı maddelerden arındıran böbreklerimiz vücuttaki sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmanın yanı sıra tansiyonun dengelenmesi ve hormon salgılaması gibi görevleri de vardır.
Tek böbrekle yaşanır mı?
Oldukça güçlü ve dayanıklı olan böbrekler herkeste iki adet bulunmaktadır. Bel bölgesinde fasulyeye benzeyen kırmızı renkli bu organ, olası durumlarda tek başına da işlevini sürdürerek kişinin ikinci bir böbreğe ihtiyaç duymasını engeller.
Düzensiz beslenme böbreğe zarar verir mi?
Vücut sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan böbreklerimiz zaman içinde yanlış beslenme ve çeşitli hastalıklar nedeniyle hasara uğrayarak böbrek yetmezliği gibi sorunlara neden olabilir.
Böbrek sağlıklı çalışmazsa ne olur?
Güçlü ve dayanıklı bir yapıya sahip olan böbrekler herhangi bir sorun karşısında çok fazla belirti vermezler. Sağlıklı bir şekilde çalışmayan böbrekler vücuttaki tuz, mineral ve su dengesini sağlamakta zorluk çeker ve vücuttaki zararlı maddelerin süzülerek atılmasını engeller. Bu durum ise vücudumuzda daha fazla zararlı maddenin barınmasına neden olur. Böbrek yetmezliği gibi çeşitli böbrek hastalıkları ile karşı karşıya kalındığında beyinden kas sistemine kadar birçok organımız ve vücut dengemiz olumsuz yönde etkilenmektedir.
Böbrek hastalıkları kimlerde görülür?
Böbrek hastalıkları son zamanlarda hemen hemen her yaş grubunda sıkça görülen hastalıkların başında gelmektedir. Özellikle diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının bir çoğunda böbrek hastalığı ile karşılaşılmaktadır. Diyabet ve hipertansiyon gibi sağlık sorunları böbrek hastalıklarına karşı tetikleyici bir rol oynamaktadır.
Böbrek hastalıkları nelerdir?
Vücudumuzdaki sıvı dengesinin korunmasını sağlayan böbreklerimiz boşaltım görevinin yanı sıra kalp ve damar sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır. Böbrek, kan basıncının dengelenmesini sağlayarak kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu bir rol oynamaktadır. Kan basıncını doğrudan etkileyen yüksek tansiyonun böbrek hastalıkları ile ilişkisi de buradan gelmektedir. Kan basıncı dengesini olumsuz yönde etkileyen hipertansiyon böbrek hastalıklarını tetikleyici bir rol oynamaktadır. Bu nedenle böbrek yetmezliğinden böbrek iltihabına kadar birçok sorunda hipertansiyon etkeni bulunmaktadır.
Böbrek hastalıklarının belirtileri nelerdir?
Ağrıya neden olmadan sinsice ilerleyen böbrek hastalığı çoğu zaman herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu nedenle genellikle doktor muayenesi ve yapılan testler sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Böbrek hastalıklarında en çok görülen belirtileri sıralamak gerekirse; tansiyon yüksekliği, el ve ayaklarda şişkinlik, idrar miktarında azalma/artma, idrardan kan gelmesi, idrar renginde değişiklik, gece idrara çıkma, ağrılı idrar yapma, bel ve kasıklarda meydana gelen ağrılar sıkça karşılaşılan şikayetlerdendir.