Böbrek Taşından Korunmanın En Etkili 10 Yolu
Çok şiddetli bir ağrıyla başlayan ve insanları acil servislere kadar götüren bu hastalık erkeklerin yüzde 12'sinde, kadınların ise yüzde 6'sında görülmektedir. Bir kez taş düşüren kişide bile bir daha taş oluşması olasılığının olduğunu söyleyen uzmanlar, böbrek taşı oluşumunun önüne geçilebileceğini eklediler. Sıcaklarda ve yaz mevsiminde artış gösteren böbrek taşından korunmanın birçok yolu bulunuyor. Bu içeriğimizde böbrek taşından nasıl korunur sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
İşte böbrek taşından korunma yolları...
1. Bol Bol Su Tüketin
Böbrek taşından korunmanın ilk yolu tabi ki de bol sıvı alımı yapmaktır. Böbrek taşı hastalığı olan kişilerde vücut çok terlemeye bağlı aşırı sıvı kaybı yaşanır. Bu yüzden bol idrar oluşturacak yeterli miktarda sıvı alımı şarttır. Ne kadar sıvı alınacağına gelince de günde en az 2 litre sıvı alınması şart.
2. Düzenli Olarak Spor Yapın
Özellikle ofiste çalışan kişilerde daha fazla görülen böbrek taşının nedeni hareketsiz kalmaktır. Bu yüzden daha haraketli olmalısınız ve düzenli olarak spor yapmalısınız. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak egzersiz yapan kişilerde böbrek taşının daha az görüldüğü kanıtlanmıştır.
3. Kalsiyum Yönünden Zengin Besinler Tüketin
Bilinenin aksine kalsiyum yönünden zengin besinler tüketmenin taş oluşumu ile doğrudan bir alakası yoktur. Doktorunuzdan aksi yönde herhangi bir tavsiye almadığınız sürece kalsiyum açısından zengin besinleri tüketebilirsiniz. Yeterli miktarda kalsiyum tükettiğiniz takdirde okzalat taşına karşı koruma sağlarsınız. Ancak kalsiyum takviye tabletlerini doktorunuza danışmadan kullanmamanız gerektiğini belirtelim.
4. Tuz Tüketimine Dikkat Edin
Böbrek taşından korunmanın bir diğer yolu ise tuz tüketiminde ölçülü olmaktır. Tuz alımı arttıkça, idrara daha fazla kalsiyum gider ve taş oluşumu kolaylaşır. Tuzlu yemeklerin, tuzlu kuruyemişlerin ve salamuranın böbrek taşı oluşumunu tetiklediği bilinmektedir. Bu yüzden yemeklerinizde tuz yerine baharatları, bitkileri ve sirke çeşitlerini daha sık kullanmalısınız.
5. Protein Ağırlıklı Beslenmeyin
Hayvansal kaynaklı et ve et ürünleri bol miktarda protein içerdiğinden taş oluşumuna neden olmaktadır. Aşırı derecede et tüketimi durumunda kanda ürik asit, idrarda ise ürik asit ve okzalat miktarı artmaktadır. Bu da özellikle en sık karşılaşılan okzalat taşı oluşumuna sebep olabilir. Bu yüzden hayvansal protein tercih etmek yerine bitkisel proteinleri tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Et yasak değil ancak aşırıya kaçmamak gereklidir.
6. C Vitamini Takviyelerinden Kaçının
Yapılan araştırmalara göre yüksek dozda C vitamini takviyesi alan erkeklerin böbrek taşı oluşturmaya daha yatkın oldukları kanıtlanmıştır. Bu yüzden C vitamini takviyesi alacağınız zaman doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatalım. C vitamini ihtiyacınızı doğal yollarla karşılıyorsanız burada herhangi bir problem yoktur.
7. Karbonhidrat Alımını Azaltın
Beslenme şekli taş oluşumunu arttıran en büyük etkendir. Bu yüzden beslenme şeklinize dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle yüksek karbonhidrat içeren beslenme düzenleri kalsiyumun atılımını arttırarak taş oluşumu riskini yükseltmektedir. Dolayısıyla karbonhidrat tüketimini azaltmanız gerekiyor.
8. Alkol Tüketiminizi Kontrol Edin
Aşırı miktarda alkol tüketilmesi idrarda kalsiyum, kanda ise ürik asit miktarını arttırmaktadır. Bu da böbreklerde taş oluşumunu arttırmaktadır. Ayrıca su kaybının çok fazla olduğu yaz döneminde alkol tüketimi böbreklerin daha az çalışmasına neden olmaktadır. Bu iki neden sebebiyle alkol tüketiminizi azaltmanız gerektiğini söyleyelim.
9. Oksalat Zengini Besinlerden Uzak Durun
Böbrek taşından korunmanın bir diğer yolu oksalat zengini besinlerden uzak durmaktır. Böbrek taşları arasında en çok görülen taş cinsi oksalat taşıdır. Oksalat içeren besinlerden en çok tercih edilenleri ise çay, çilek, çikolata, ıspanak, prasa, kola, kakaodur. Bu besinleri hiç yememek değil de fazla tüketmemek önemlidir.
10. Bol Bol Limon ve Portakal Tüketin
Yapılan araştırmalara göre limon ve portakal tüketiminin taş oluşumuna engel olduğu belirlenmiştir. Bu yüzden mutlaka tüketmekte fayda var. Kışları çaya, çorbaya limon ekleyip, yazın limonata yaparak hem serinleyip hem de böbrek taşından kurtulabilirsiniz.
Böbrek taşı oluşumunu nasıl engelleriz?
Böbrek taşı oluşumunu engellemek istiyorsanız bazı alışkanlıkları bırakmanız gerekiyor. Tuz tüketimine dikkat etmek ve hayvansal protein kaynaklarını daha az tercih etmek bu alışkanlıklar arasında en öne çıkanlardır.
Böbrek taşı olmaması için ne yemeli?
Böbrek taşı oluşumunu engellemek istiyorsanız beslenmenizde kalsiyum oranı yüksek besinleri bulundurmanız gerekiyor. Bu besinler arasında öne çıkanlar süt, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, incir, çökelek ve kuru baklagillerdir.
Muz böbrek taşı yapar mı?
Böbrek taşına iyi gelen vitaminlerden birisi olan B vitaminini bol miktarda içeren muz, oksalid asidi parçalayarak böbrek taşı oluşumunu engellemektedir. Dolayısıyla muzun böbrek taşı yapması gibi bir durum söz konusu değildir.
Maden suyu böbrek taşına iyi gelir mi?
Maden suyu içmek böbrek taşına iyi gelmez. Maden suları, içme sularına göre daha düşük pH oranına sahiptir. Ancak böbrekte taş oluşumunu engellemek istiyorsak pH oranı yüksek suların tüketilmesi gerekiyor.
Yoğurt böbrek taşı yapar mı?
Uzun yıllardan beridir süt, yoğurt gibi besinlerin böbrek taşı oluşumu riskini arttırdığı söylenmekteydi. Ancak yapılan araştırmalara göre bu besinlerin böbrek taşı oluşumuyla alakası olmadığı kanıtlanmıştır.
D vitamini böbrek taşı yapar mı?
Yapılan araştırmalara göre D vitamininin ileri yaştaki kadınlarda böbrek taşı oluşumu riskini arttırdığı belirlenmiştir. Ancak bazı araştırmalar bunun tam tersini göstermektedir. Cochrane meta-analizlerinde ise net olarak D vitaminin taş riskini arttırdığı ifade edilmektedir.