Bronşite İyi Gelen İlaçlar, Bitki Çayları ve Vitaminler
Bronşit, gribin ve soğuk algınlığının sebep olduğu bir hastalıktır. Bronşite iyi gelecek ilaçlar öksürük ilaçları, vitaminler C vitamini, bitki çayları adaçayı, yiyecekler limon, bitkiler ekinezya, sebzeler lahana, meyveler ise portakaldır.
Bronşiti Bitiren İlaçlar
Bronşite iyi gelecek ilaçlar arasında öksürük ilacı, solunum cihazı, antibiyotik, bronkodilatör ve mukolikit yer alır.
Öksürüğün sizi uykusuz bırakmasının önüne geçmek için öksürüğünüzü bastıracak ilaçları deneyebilirsiniz. Bronşiyal tüpleri açar ve mukusu temizler. Mukolikitler, solunum yollarındaki ince veya gevşemiş balgamı öksürmeyi kolaylaştırır. Oksijen cihazı ise solunum zorlaştığında oksijen alımını arttırmaya yardımcı olabilen bir yöntemdir. Antiboytik ise bakteriyel enfeksiyonlarda etkilidir. Ancak viral enfeksiyonlar için etkili değildir. İkincil enfeksiyonları da önleyebilmektedir.
Bronşite İyi Gelen Vitaminler
Vücudun direncini arttıran C vitamini bakımından zengin yiyecekler aynı zamanda önemli bir antioksidan kaynağıdır. Bronşit olduğunuz dönemde bol bol C vitamini tüketilmelidir. A vitamini içeren besinlerin tüketimi de önemlidir.
C vitamini içeren besinler arasında kırmızı biber, maydanoz, kivi, portakal, çilek, brokoli ve koyu yapraklı sebzeler yer alır. Bu sebzeler haftada minimum 3 gün düzenli bir şekilde tüketildiği zaman bronşit hastalığınız daha kolay ve ağrısız geçecektir. Öksürüklerinizde azalmalar olacak, balgamınız sökülecektir. A vitamini içerikli besinler ise havuç, elma, kuru kayısı, domates ve biberdir.
Bronşit Hastalığına İyi Gelen Bitki Çayları
Bronşiti gidermek için bitki çaylarından düzenli olarak tüketmeniz gerekir. Bronşiti gideren bitki çayları arasında rezene, nane, adaçayı, ıhlamur, zencefil, limon çayı yer almaktadır.
Balgamlı öksürükten kurtulmak için yukarıdaki bitki çayları sık sık tüketilmelidir. Yüksek ateş, nefes alırken hırıltı sesi, öksürük, balgam gibi sorunlar şifalı bitki çayları sayesinde kısa sürede ortadan kalkar. Bronşit hastalığı tedavi edilmezse akciğere ciddi oranda zarar verir. Bu yüzden hemen tedavi edilmesi gerekir.
Bronşiti Gideren Yiyecekler
Bronşit hastalığına iyi gelen yiyecekler arasında kırmızı biber, kekik, limon, soğan, zencefil, rezene, kivi, mandalina, elma, portakal, maydanoz, koyu yapraklı sebzeler, meyan kökü yer almaktadır.
Yukarıdaki yiyecekler tüketildiği taktirde hastalık döneminde nefes alımınız kolaylaşır. Bronşitin rahatsız edici öksürüğü ile başa çıkabilecek olan yiyecekler bunlardır. Anti bakteriyel etkiye sahip yiyecekler sayesinde öksürük ve balgam kısa sürede kesilir. Yüksek ateşiniz varsa da bol bol tüketmeniz gerekir.
Bronşiti Tedavi Eden Bitkiler
Bronşiti kısa sürede geçiren bitkilerin içerisinde meyan kökü, sığır kuyruğu, ginseng, ekinezya, okaliptüs yağı, nane, zencefil, sarımsak, zerdeçal, karaturp kökü, soğan, bal, ıhlamur çiçeği yer alır.
Yetişkinlerde ve çocuklarda yaygın olarak görülen bronşit hastalığını önlemek için yukarıdaki bitkiler tüketilmesi gerekir. Bahsetmiş olduğumuz şifalı bitkiler bol bol tüketildiği taktirde vücuttaki iltihap rahat bir şekilde dışarı atılır. Göğüs ağrılarının dinmesine yardımcı olunur, boğaz ağrılarını da azaltır.
Bronşite İyi Gelen Bitkiler |
---|
Bronşiti Geçiren Sebzeler ve Meyveler
Bronşiti tedavi eden sebzeler ve meyveler kekik, brokoli, lahana, nane, maydanoz, portakal, mandalina, kivi, çilek, elma, kırmızı biber, ıspanak, roka, kereviz, turp, nar, karalahana, pazı olarak bilinir.
Vücut direncini güçlendiren meyveler ve sebzeler bronşit iltihabını kolayca vücuttan atmanıza da yardımcıdır. Doğal antibiyotik görevi gören bu besinler enfeksiyonla mücadele eder. Bakteriyel enfeksiyonların geçmesini sağlar. Burun tıkanıklığı gibi sorunları ortadan kaldırır. Kendinizi daha iyi hissedersiniz.
Bronşit nedir?
Akciğer bronşlarının yani akciğere giden hava yollarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan rahasızlıktır. Bronş, soluk borusunun akciğerlere giden iki koluna verilen isimdir. Üşütme, grip, rutubetli yerlerde yaşama, boğmaca ve tifo gibi rahatsızlıklar bronşların iltihaplanmasına neden olmaktadır.
Çocuklar ve yetişkinler arasında oldukça yaygın olan bronşit, grip ve soğuk algınlığı sonrasında oluşmakla birlikte çok ciddi bir rahatsızlık değildir. Bronşların çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanması söz konusudur.
Bronşit çeşitleri nelerdir?
Bronşit çeşitleri akut bronşit ve kronik bronşit olarak ikiye ayrılmaktadır.
1. Akut bronşit
Akut bronşit, bronşların iltihap dolmasıyla ortaya çıkar. Soğuk algınlığı ve kuru hava vücut direncini düşürerek bronşite neden olur. Akut bronşitte öksürük ilk başlarda kuru olarak başlasa da iltihabın ilerlemesi durumunda balgam ortaya çıkmaktadır. Akut bronşitte, ateş, halsizlik, öksürük, baş ağrısı ve hırıltı görülmektedir. Bazı virüslerin neden olduğu bronşit tiplerinde ishal ve bel ağrısı da görülmektedir. Akut bronşit belirtileri görüldüğünde kişi mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Rastgele antibiyotik ve ilaç kullanımı çeşitli olumsuzlukları beraberinde getirmektedir. C vitamini bakımından zengin gıdalar tüketmek bağışıklığa yararlı olabileceği gibi ballı ve ılık süt içmek de öksürüğe iyi gelecektir.
2. Kronik bronşit
Kronik bronşit, akut bronşitin aksine uzun süreli öksürük ile birlikte yoğun balgam ile ortaya çıkmaktadır. Bronşitin kronik olarak nitelendirilmesi için en az 2 seneden beri devam ediyor olması ve her sene 2-3 ay kadar sürüyor olmalıdır. Kronik bronşitte nefes darlığı sıklıkla görülmektedir fakat bununla birlikte yüksek ateşe pek rastlanmaz. Kronik bronşitin, akut bronşitte olduğu gibi en önemli sebeplerinden biri de sigara kullanımıdır. Kronik bronşit ciğer hastalıkları ve KOAH gibi hastalıkların arasındadır. Bunun yanında rutubetli hava, aşırı soğuklar ve ani hava değişimi bronşiti tetiklemektedir.
Bronşit neden olur?
Bronşit virüsler, grip ve nezle, rutubetli hava şartları, toz, bakteri ve virüsler, sigara, soğuk ve kuru havalar, sigara kullanımı, fabrika dumanları, ani hava değişimleri, hava kirliliği gibi sebepler yüzünden ortaya çıkabilir.
Bronşit tanısı nasıldır?
Bronşit tedavisinde öncelikle akciğer filmi, akciğer fonksiyon testi ve kandaki oksijen miktarı ölçülür. Bronşit tedavisinde antibiyotikler virüslere etki etmemektedir. Doktor gerekli muayeneyi yaptıktan sonra ateş düşürücü, balgam söktürücü ve öksürük şurupları gibi ilaçlar önermektedir.
Bronşitin tedavisi nasıl olur?
Bronşit tedavisinin doktor kontrolünde olması çok önemlidir. Rastgele ilaç kullanımı birçok yan etkiyi beraberinde getirecek ve size hiçbir katkısı olmayacaktır. Bronşit tedavisinde su tüketimi oldukça önemlidir. Günde en az 2 litre su tüketimi balgamın yoğunluğunu azaltarak vücuttan atılımını kolaylaştırır.
Bronşit belirtileri nelerdir?
Bronşitin belirtileri arasında kuru ve balgamlı öksürük, göğüs bölgesinde kasılma ve ağrılar, hırıltı ve nefes darlığı, sarı veya yeşil renkli balgam, ateş, titreme bulunmaktadır.
Bronşit tedavisinde yapılması gerekenler nelerdir?
Bronşit hastalığının tedavisinde son derece dikkatli olunması gerekir. Evinizin havasının kuru olmamasına özen gösterin. Tencerede su kaynatarak veya kış aylarında kalorifer peteklerinin üzerine su koyarak evinizi nemlendirebilirsiniz. Asitli içecek ve alkolden uzak durun. Su tüketimini arttırın. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesi ve vücut direncinizin artması için bol bol istirahat edin. Ağır kokulu mekanlardan kaçının. Parfüm kullanımına bir süre ara verin. Nane ve zencefil çayı ile öksürüğünüzü hafifletebilirsiniz. Sigarayı bırakın. Sigara dumanının yoğun olduğu ortamlardan kaçının.