C Vitamini Corona Virüsü Enfeksiyonuna Karşı Korur mu?
C Vitamini Corona Virüsü Enfeksiyonuna Karşı Korur mu?
Tüm dünyada hızla yayılan ve belirli risk faktörleri arasında bulunan insanlara büyük zarar veren koronavirüs, insanların bağışıklık sistemini çökerterek tahribata uğramasına sebep olmaktadır. Tüm bunların yanında uzmanlar bu sürecin düzenli beslenme, temizlik ve yeterli uyku düzenine bağlı olarak geliştiğini hatırlatmaktadır. İnsanlar bu süreçte pandemik bir vakaya dönüşen ve dünyada 200'den fazla ülkede 1 milyonu aşkın insanı enfekte eden COVID-19 salgınına karşı hangi besin takviyelerinin iyi geldiğini araştırıyor. Bunların başında kuşkusuz C vitamini yer alıyor. Peki C vitamini COVID-19 olarak bilinen ve SARS-2-CoV virüsünün sebep olduğu koronavirüsü önleyebilir mi?
Öncelikle şunu hatırlatmak istiyorum. Şuan için yapılan araştırmalar hiç bir besin takviyesinin corona virüsü enfeksiyonunu önlediğini veya tedavi ettiğini kesin olarak göstermemektedir. Yapılan araştırmalar C vitaminin insanları her zaman virüslere karşı korumadığını göstermektedir. C vitamini özellikle soğuk algınlığı, grip ve koronavirüs gibi enfeksiyonarın oluşumuna izin veren virüs grupların durduramamaktadır. Tüm bunların yanında C vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip bireylerin virüslere karşı koymasına destek verebilmektedir ancak bu durum C vitaminin virüsleri kesin olarak önlediği anlamına gelmemektedir. Öte yandan araştırmalar C vitamini eksiği olan bireylerin SARS-2-CoV virüsünün neden olduğu COVID-19 enfeksiyonuna yakalanma riski daha yüksek olabileceğini göstermektedir. Bu durumun temel sebebi bağışıklık sistemiyle alakalıdır.
Koronavirüs enfeksiyonuna karşı yüksek doz C vitamini tedavisi!
Yüksek doz C vitamini başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Son derece ciddi bir tedavi olarak ilerleyen bu süreç, bireylerin ekstra C vitamini takviyesi almasıyla kesinlikle alakasızdır. Öte yandan C vitamini tedavisi herhangi bir eczaneden alınarak yapılabielcek bir tedavi de değildir. Dünyanın koronavirüs merkezi olarak bilinen ülkelerinden Çin, hastaların tedavisinde yüksek dozda C vitamini kullandığını söylemişti. Çin'in ardından Amerika'da koronavirüs tedavisinde yüksek doz C vitamini kullandığını dile getirdi. Yapılan araştırmalara yüksek doz C vitamininn koronavirüs enfeksiyonunu kesin olarak iyileştirdiğine dair kesin bir bulguya rastlamamıştır.
C vitamini bağışıklığı nasıl etkiler?
C vitamini vücudunuzda çeşitli rollere sahip olan temel bir besindir. Güçlü bir antioksidan olarak bildiğimiz C vitami, vücudunuzdaki serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız bileşikleri nötralize edebilir. Ayrıca bu bileşiklerin neden olduğu hücresel hasarı önlemeye veya tersine çevrimeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda C vitamini birçok bağışıklık sağlığı ile ilgili olan bir dizi biyokimyasal süreçte rol oynamaktadır.
C vitamini bağışıklık sistemini çeşitli faktörlere bağlı olarak etkilemektedir. Bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını iyileştirmede iyi bir antioksidan olan C vitamini, bağışıklık sisteminde meydana gelen iltihaplanmaları azaltabilir. Kolojen ve karnitin üretiminde önemli bir role sahip olan C vitamini, bağışıklık sistemimizde iyi bir antioksidandır. C vitamini kolajen üretimini arttırarak cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Öte yandan C vitamin zararlı bileşenlerin vücuda girmesini önlemektedir. Yapılan araştırmalar C vitaminin deride meydana gelen yaralanmaları daha hızlı iyileştidiğini göstermektedir. C vitaminin bağışıklık sistemine kattığı en önemli faydalardan bir tanesi de antikorların artmasına yardımcı olan bir tür bağışıklık hücresi olan lenfositlerin büyümesine ve yayılmasına katkı sağlamaktadır.
C vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
C vitamini suda çözülebilir bir vitamindir yani vücutta çok az depolanır. Bu da insanlarında ortalama 4 ile 12 hafta gibi kısa bir süre içerisinde C vitamini eksikliğinin oluşabildiğini gösteriyor. Yapılan çalışmalar hipovitaminoz C'nin (Vitaminlerin veya belli bir vitaminin vücuda yetersiz girişi nedeniyle gelişen patolojik durum) en yayagın vitamin eksikliği sebeplerinden bir tanesi olduğunu söylemektedir.
Düşük C vitamini belirtileri:
- Yorgunluk
- Sinirlilik
- Letarji
- İştah kaybı
C vitamini eksikliği tedavi edilmemesi durumunda:
- Şişkin gözler
- Çıkı eklemler, kemikte kırılma ve kollajen yapıların zayıflaması
- Saç derisine yakın kırılan kuru saçlar
- Bozulmuş bağışıklı ve pnömoni gibi solunum sorunları duyarlılık
- Cilt yaraları ve kanamalarda zor iyileşme
- Şişmiş diş etleri
- Diş etlerinden ayrılmaya başlayan dişler.
Ne kadar C vitamini almalıyım?
- 0-6 aylık bebekler: 40 mg
- 7-12 aylık bebekler: 50 mg
- 1-3 yaş arası çocuklar: 15 mg
- 4-8 yaş arası çocuklar: 25 gram
- 9-13 yaş arası çocuklar: 45 mg
- 14-18 yaş arası gençler: 75 mg (erkek), 65 mg (kız)
- Yetişkinler: 90 mg (erkek), 75 mg (kadın)
- Hamile kadınlar: 80-85 mg
- Emziren kadınlar: 115-120 mg
Yukarıda belirtilen C vitamini oranları, bireylerin günlük tüketimine bağlı olarak tahmini şekilde hazırlanmıştır. Bağışıklık sisteminde problem olan veya farklı bir hastalığı bulunan bireylerin C vitamini tüketiminden önce en yakın sağlık kuruluşuna başvurması önerilmektedir.
Hangi durumlarda ekstra C vitamini gerekir?
Birçok faktör C vitamini emilimini bozabilir veyabireyin C vitaminine olan ihtiyacını arttırabilir. Yapılan araştırmalar bazı durumlara sahip bireylerin günlük olarak ortalama 50 iel 100 mg takviye C vitamini olmasından problem olmadığını söylemektedir.
- Kanser hastaları
- Bağışıklık sistemi düşük bireyler
- Diyabet hastaları
- Hamile ve emziren kadınlar
- Akciğer rahatsızlığı olan insanlar
- Sigara içen bireyler
Çok fazla C vitamini tüketimi zararlı mı?
Evet. Günlük 200 mg'dan fazla C vitamini almak genellikle karın ağrısı, ishal veya bulantı gibi çeşitli mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. C vitamini suda çözünen bir vitamin olduğundan aşırı C vitamini idrarla kolayca atılabilmektedir.
Hangi Gıdalar C Vitamini İçerir?
Genel olarak meyveler sebzelerden daha fazla C vitamini içermektedir. C vitamini bakımından zengin gıdalar ve içerdikleri C vitamini miktarı aşağıda belirtildiği gibidir.
- Kırmızı Biber: 240 mg
- Greyfurt: 94 mg
- Portakal Suyu: 93 mg
- Kivi: 64-85 mg
- Brokoli: 51 mg
- Çilek: 50 mg (10 çilek)
- Domates: 30 mg
- Kavun: 29 mg
- Karnabahar: 26 mg (çiğ kup başına)
- Tatlı Patates: 30 mg
Uzmanlar günlük 100 ile 200 mg arasındaki C vitamini miktarının sağlıklı bireylerin ihtiyacını karşılayacağını söylemektedir. Öte yandan diyabet, kanser, akciğer hastası veya çok sigara tüketen bireylerin bolca C vitamini olması önerilmektedir.
Önerilen İçerik: Corona Virüsü Önlemenin İpuçları
Neoldu.com