Cahit Arf Kimdir? Cahit Arf Hayatı ve Sözleri
Herkesin neredeyse günde bir defa 10 TL'nin üzerinde gördüğü Cahit Arf, matematik dalı üzerinde yaptığı çalışmalarla adından hala günümüzde söz ettiriyor. Bu içeriğimizde ise sizler için Cahit Arf'ın biyografisini hazırladık. İşte Cahir Arf Kimdir? Cahit Arf sözleri ve hakkında bilgiler.
Cahit Arf Kimdir?
11 Ekim 1910 tarihinde Selanik’te dünyaya gelen Cahit Arf, matematik dalı üzerindeki üstün başarısıyla tanınmıştır. TÜBİTAK Bilim Kolu’nun eski başkanı olan Cahit Arf, ilk olarak 1948 yılında İnönü Ödülünü, daha sonra ise 1974 senesinde TÜBİTAK Bilim ödülünü almaya laik görülmüştür. 2 sene içerisinde İstanbul Teknik Üniversitesi, ODTÜ ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası almıştır. 26 Aralık 1997’de 87 yaşında vefat etmiştir.
Cahit Arf Hayatı
Cahit Arf, daha 5. Sınıfa giderken tanıştığı bir öğretmen sayesinde matematiğe karşı fazla ilgi göstermiştir. Kendi yaşıtlarının çözemediği matematik problemlerini çok rahat bir şekilde çözen Cahit Arf, o dönem birçok öğretmenini etkilemeyi başarmıştı. Bu yeteneği fark eden ailesi ve hocaları kendisini Paris’e St. Louis Lisesi’ne gönderdi. Burada eğitimini normalden daha kısa sürede bitiren Cahit Arf, Türkiye’ye geri geldi. Üstün başarısından dolayı Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurtdışına gidecek öğrenciler içerisine yazılmıştı.
Üniversite hayatına Fransa’da yer alan Ecole Normale Superieure’de başladı ve bitirdi. Eğitimini tamamlayıp yeniden Türkiye’ye gelen Cahit Arf, burada Galatasaray Lisesi’nde matematik öğretmenliği yaptı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi’nde doçent olarak çalışan Cahit Arf, ardından doktorasını tamamlamak için Almanya’nın yolunu tuttu. 1938 yılında ise hedefine Göttingen Üniversitesi’nde ulaşmıştır.
Türkiye’ye geldiğinde İstanbul Üniversitesi’nde 5 yıl boyunca profesör unvanıyla çalıştı ve kendisini ordinaryüs profesöre terfi ettirdi. Buradaki işini bitiren Cahit Arf, Robert Koleji’nde matematik dersleri verirken TÜBİTAK’ta ilk bilim kurulu başkanı olmayı başardı. Araştırma ve çalışma yapmak için Amerika’ya giden Cahit Arf, bir süre Kaliforniya Üniversitesi’nde konuk öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Çalıştığı sıradaki başarısı sayesinde Kanada ve Amerika’dan eğitim için teklif aldı. Gelen tekliflere yanıt veremeden telefonu çaldı ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne atandığını duyduktan sonra yola koyuldu. 1980 yılına kadar çalıştı ve emekli olduktan sonra TÜBİTAK çatısı altında görev yaptı. Cebir konusu üzerindeki yaptığı çalışmalar sayesinde adını tüm dünyaya duyurmayı başarmıştır.
Cahit Arf, 26 Aralık 1997 tarihinde 87 yaşında kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.
Cahit Arf Sözleri
Hayatını matematiğe adayan Cahit Arf’ın en sevilen 5 sözü sizlerle.
Matematiği ezberlemeyin, kendiniz yapın ve anlayın.
Matematik zekâ değil sabır olayıdır.
Bilim adamı olabilmek için tutku gerekir.
İki kere iki nasıl dörtse, Cahit Arf Sözleri bende o kadar akılcıyımdır.
Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir.