Capgras Sendromu Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
Bir tür sanrısal bozukluk olarak ifade edilen capgras sendromu, kişinin çevresinde bulunan kişilerin gerçek olmadığı ve başkalarının onun yerine geçtiği düşüncesine inanma durumudur. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.
İşte capgras sendromu hakkında her şey...
Capgras Sendromu Nedir?
Capgras sendromu kişinin yakınlarının, ebeveynlerinin ve bazen de kendisinin onlara tıpatıp benzeyen ikizleri ile değiştirildikleri biçiminde sanrılar görmesine neden olan bir ruhsak rahatsızlıktır. Sanrısal bir bozukluk olarak adlandırılan bu rahatsızlık, psikolojik bir hastalık olan şizofrenin ilk belirtisi olarak görülmektedir.
Bu sendromun ortaya çıkabilmesi için psikotik sürecin bir sonucu olarak gerçeği değerlendirme yetisinin bozulmuş olması gerekmektedir. Capgras sendromu oluşumunda kişilerde yabancılık duyma ve güven duymama gibi düşünceler bulunmaktadır. Bu durumlar ise paranoid eğilimin olduğunu ifade etmektedir.
Capgras Sendromu Neden Olur?
Capgras sendromu beynin yüz tanıma ile ilgili bölgesindeki bir problem nedeniyle meydana gelmektedir. Ancak son yıllarda paryetal lob işlev bozukluğuna bağlı olarak da ortaya çıktığı görülmektedir.
Bu sendromun oluşma nedeni beyin kanaması ya da felç gibi durumlardır. Beyin kanaması ve felç sonrasında bazı kişilerde bu sendrom oluşma ihtimali bulunmaktadır. Kişi, yakınına karşı duygu hissetmediği zaman onu tanıdığı bir kişinin kılığına girmiş olarak görmektedir. Bu yüzden de kişi aklını dahi yitirebilir.
Capgras Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Capgras sendromunu yaşayan kişiler bazı belirtilerle kendini göstermektedir. Bunlar etrafında bulunan kişileri ajan olarak görmesi, onu takip ettiğini düşünmesi, evlerinin içerisinde bulunan eşyalarda dinleme cihazı olduğunu sanması ve nesnelerden şüphe duymasıdır.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler capgras sendromunun belirtileridir. Bu belirtileri bilerek sizde ya da çevrenizdeki birinde capgras sendromu olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer şüpheniz varsa bir an önce doktora başvurun.
Capgras Sendromu Tedavisi
Capgras sendromu ciddiye alınması gereken psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu hastalık şizofreni belirtisidir. Bu nedenle kişinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Her insan bazı şeylerden şüphe duyar ve bu oldukça normaldir.
Ancak şüphe aşırı olduğu zaman ya da gereksiz olduğu zaman bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu yüzden bu kişilerin bir an önce psikiyatriye başvurması gerekiyor. Psikiyatriye başvuran kişinin hastalık derecesi ve durumuna göre tedavi uygulanmaktadır. Genellikle psikoterapi ve ilaç tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Capgras sendromu kimlerde görülür?
Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen bir rahatsızlık olan capgras sendromu özellikle paranoid şizofreni hastalarında çok fazla karşımıza çıkmaktadır.
Capgras sendromu sebepleri nelerdir?
Depresyon ve manide gözlenebilen bu rahatsızlığın tek bir nedeni yoktur. Capgras sendromu hem biyolojik hem de psikolojik etmenler yüzünden ortaya çıkmaktadır.
Capgras sendromu ne demek?
Capgras sendromu kişinin inatçı sanrılar görmesine neden olan bir sanrısal yanlış tanıma bozukluğudur. Toplumda fazla görülmeyen rahatsızlıklardan biri olan capgras sendromunda hasta yakın bir akrabasının bazen de kendisinin tıpatıp benzerleriyle değiştirildiğine inanır.
Capgras sendromu tedavi edilebilir mi?
Her psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi capgras sendromu da tedavi edilebilirdir. Ancak hastanın tedaviye olumlu bakması büyük önem taşıyor. Aksi takdirde tedavinin başarı şansı çok düşük olacaktır.
Capgras sendromu nasıl tedavi edilir?
Capgras sendromu doktorun önermiş olduğu tedavi yöntemleri sayesinde iyileştirilmektedir. Doktor hastanın durumuna göre psikoterapi ve ilaç tedavisini ayrı ayrı ya da birlikte kullanabilmektedir.