Celal Bayar Kimdir
Celal Bayar’ın Biyografisi
Celal Bayar, ilk ve orta öğretimini bitirdikten hemen sonra memuriyet hayatına atılarak kariyerine başlangıç yaptı. Adalet ve bankacılık alanında çalışmalarda bulundu. 1908 yılında İkinci Meşrutiyet'in ilânından sonra İttihat ve Terakki çalışmalarına katıldı. Cemiyet’in İzmir Şubesi’nde Genel Sekreterlik görevinde bulundu.
1920 yılında Osmanlı Mebusan Meclisi’ne Saruhan Sancağı Milletvekili olarak katıldı. Bu süreç içerisinde Milli Mücadeleye destek vermek için Anadolu’ya geçiş yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında büyük bir paya sahip oldu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Bursa’dan milletvekili olarak girdi.
Türkiye tarihinde önemli bir yere sahip olan Lozan Görüşmeleri’nde danışman olarak yer aldı. 1923 seçimlerinden sonra İkinci Büyük Millet Meclisi'ne İzmir Milletvekili olarak girdi.
1924 yılında Türkiye’nin bankası olarak kurulan İş Bankası’nın kurulmasında öncü şahsiyetlerden birisi oldu.
Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Dönemi
Celal Bayar, 1937 yılında Başbakanlık koltuğuna oturdu ve 1939 yılına kadar görevinin başında kaldı.
Çok partili siyasi yaşama geçilmesi üzerine 1946 yılında arkadaşları ile birlikte Demokrat Parti'yi kurdu ve başkanlığına getirildi.
1950 yılında partisi yapılan seçimleri kazanarak milletvekili çoğunluğunu elde etti. 22 Mayıs 1950 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. Cumhurbaşkanı oldu. Aynı zamanda ilk sivil Cumhurbaşkanı unvanını aldı.
27 Mayıs Harekatı ve Yassıada Yılları
10 yıl boyunca görevinin başında kalan Celal Bayar, 27 Mayıs Harekatı ile görevinden uzaklaştırıldı.
1961 yılında Yassıada’da idama mahkum edildi. Cezası daha sonra müebbet hapse çevrildi. 1964 yılında ise hastalığı sebebiyle serbest bırakıldı.
Reşide Hanım ile 1903 yılında evlenen ve üç çocuğu olan 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, 22 Ağustos 1986 gününde İstanbul'da vefat etti.
NeOldu.com / Enes Som