Chia (Çiya) Tohumu Faydaları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?
"Çiya tohumu" evrensel adı Chia’dır. Ülkemizde birkaç isimde anılır. Bunlar; Chia, Çiya ya da Çia şeklindedir. Chia tohumları genellikle beyaz, kahve ve siyah renklerdedir. Bu besin türünün insan sağlığında oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır.
Peki, ülkemizde birçok kesim tarafından bilinen Chia tohumları faydaları nelerdir? "Chia tohumları nasıl kullanılır?" ya da nasıl yenilir? Chia tohumları zayıflatır mı? Chia tohumu tarifi nedir?
Yukarıda yer alan soruların hepsine cevap buluyoruz. İşte, Chia tohumu ile ilgili tüm bilgiler…
Chia Tohumu Faydaları
Çiya tohumları genel olarak çiğ tüketilmektedir. Öğün yemeklerinin üstüne katılarak yenilmektedir. Bu besin türünün birçok faydası yer almaktadır. Peki , Chia tohumu faydaları arasında neler vardır?
Kansızlığı Önler
Ülkemizde birçok insanda kansızlık belirtisi baş göstermektedir. Bunun sebebi ise insan vücudunda yer alan alyuvarların az üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Bunun sonucunda da birçok insanda panik atak, kalp rahatsızlığı ve halsizlik gibi rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Chia tohumları faydaları arasında belki de en önemli olanı bu hastalıkta geçerlidir. Chia (Çiya) tohumları sayesinde gerekli demir eksiliğini sağlar ve kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz. Eğer gün içerisinde 2 kaşık Çhia (Çiya) tüketimi gerçekleştirirseniz, günlük demir ihtiyacınızı karşılarsınız.
Bunalım & Depresyon Önleyicidir
Çiya tohumu faydaları saymakla bitmez demiştik. Gerçekten de öyle… Chia tohumu içerisinde barındırdığı omega 3 yağ asitleri sayesinde insan vücudunda baş gösteren depresyon ve bunalım haline de çözüm sunar. Birçok ruh bozukluklarını da engeller.
Bunların yanı sırada Chia tohumları beynin hücrelerinin sıfırlanmasını sağlar ve dinçlik kazandırır. Bu sayede beynin sinir sistemleri daha hızlı çalışır.
Chia Tohumu Zayıflatır
Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde kilo problemi büyük sıkıntıların başında gelmektedir. İnsanların geneli “Chia tohumu zayıflatır mı?” sorusunu sormaktadır. Çiya tohumu faydaları arasında zayıflatma özelliği de yer almaktadır.
İçerisinde yer alan lifler, içme suyu ile temas edildiğinde adeta bir jele dönüşmektedir. Bundan sebep, oldukça kaba bir hal alır ve mideye girdiğinde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. Bu durum zayıflamak isteyen insanlar için adeta ödüldür. İştah bastırma özelliği sebebiyle insanların yeme alışkanlığını keser. Chia tohumu bu sayede insanların zayıflamasında oldukça etkilidir.
Sindirim Sistemini Hızlandırır – Kabızlığı Önler
Chia tohumları faydalarından bir diğeri ise insan vücudundaki sindirim sistemini oldukça etkili bir şekilde normal çalışma düzenine sokmasıdır. İçerisinde yer alan lifler sayesinde bağırsak hareketleri başta olmak üzere tüm sindirim sistemleri hareket kabiliyetini arttırır. Liflerin çözünebilme özelliğinden dolayı bağırsaklar güzelce beslenir ve açılması sağlanır. Bu sayede de sindirim sistemi ile dışkının vücuttan atımı kolaylaşır.
Kan Şekeri – Değeri Dengelenir
Şeker hastaları içinde oldukça büyük fayda sağlayan Çiya tohumu, insan vücudundaki kan şekerini dengelemektedir. Chia tohumu faydalarının sebebi olan lifler burada da karşımıza çıkmaktadır. Çözünen ve çözünemeyen lifler sayesinde karbonhidrat sindirimi azalır. Şeker hastaları için bu durum oldukça önemlidir. Bu sayede kan şekeri değerleri yavaşlar ve kendisini dengelemeye başlar. Bunun yanı sıra Çiya tohumu ile beraber kolestrol da dengelenir.
Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?
Birçok kişinin merak ettiği konuların başında “Chia Tohumu nasıl tüketilir? gelmektedir. Bu soruya sizler için cevap bulalım…
Chia (Çiya – Çia) tohumu kullanımı oldukça basittir. Chia tohumları genel olarak çiğ tüketilmektedir. Yemek istediğiniz besinin üzerine ekleyerek tüketebilirsiniz. Bunun dışında su ile karıştırarak da tüketmeniz mümkündür. Su ile kullanılan Chia tohumu insanların zayıflatmak için kullandığı bir yöntemdir.
Chia Tohumu Zayıflatır mı?
Peki, Chia tohumu zayıflatır mı? Bu sorunun cevabı çok tartışılmaktadır. Chia tohumu doğrudan zayıflatmasa da dolaylı yolda bir katkı sağlamaktadır. Su ile karıştırılan Chia tohumu adeta bir jel halini alır ve mideye indiğinde de bir kütleye sahip olur. Bu sayede insan midesi dolum hissi yaşar. Kişinin yemekten kesilmesine ya az yemek yemesine sebebiyet verir. Bu sayede chia yohumu insanların fazla kilo almasını engeller ve zayıflamasına sebep olur.
Chia (Çiya) Tohumu Tarifleri
Chia tohumu yemek için birçok tarif yer almaktadır. Bizler de size aşağıda bu tarifleri hazırladık. Sizde istediğiniz şekilde chia tohumunu tüketebilirsiniz. İşte, Chia tohumu tarifleri…
Muzlu Chia Tohumu Tarifi
Malzemeler;
2 su bardağı badem sütü
6 yemek kaşığı chia tohumu
1 adet muz
1 çay kaşığı vanilya özütü
1 yemek kaşığı bal
Yapılışı;
Bir kabın içine süt ile chia tohumlarını ekleyip güzelce karıştırın. Sonrasında kabın ağzını kapatın ve 30 dakika dolap içerisinde bekletin. Sonrasında chia tohumlarının sütü çektiğini görecekseniz. Dolaptan çıkardıktan sonra vanilya özütünü ve balı ekleyip tekrar karıştırın. Son olarak ise muzu iyice ezip karışıma dahil edip güzelce harmanlayın.
Çilekli Chia Tohumlu Yoğurt Tarifi
Malzemeler;
200 gram çilek
2 su bardağı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi
3 yemek kaşığı agave şurubu
3 yemek kaşığı chia tohumu
Yapılışı;
İlk olarak çilekleri temizleyin ve sonrasında küp küp doğrayın. Süzme yoğurdun içine agave şurubunu ve rende halinde olan Hindistan cevizi ilave edin.
Servis için kullanacağınız kapların içerisinde Chia tohumlarını ekleyin. Sonrasında da üzerine süzme yoğurtlu karışımı ilave edin. En üste de dilimlediğiniz çilekleri ekleyin ve hazırladığınız kupları buzdolabında en az 1 saat bekletin.
Ananaslı baharatlı Chia Tohumlu Smoothie Tarifi
Malzemeler:
200 ml. yağsız süt
80 gram ananas (1 dilim)
60 gram muz (1/2 adet)
1 yemek kaşığı yoğurt (suyu süzülmüş)
1 tatlı kaşığı chia tohumu
1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
1 tatlı kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi
Yapılışı;
Muzun kabuklarını çıkardıktan sonra küp küp doğrayın. Ananasın kabuklarını iyice soyduktan sonra ortasını güzelce çıkartın. Ananası da küçük küp haline getirin. Malzemeler arasında olan yoğurdu güzelce süzdükten sonra tüm malzemeleri blender içerisinde güzelce çekin.