Çocukları ve Bebekleri Çürüklerden Korumanın Yolları
Çocuklarda ve Bebeklerde Diş Çürüğü
Diş çürüğü ağız sağlığını tehlike altına almaktadır. Bu nedenle diş çürükleri dikkate alınması gerekmektedir. Diş çürüğü dental plak içerisinde asit üreten bakterilerin sebep olduğu bir rahatsızlıktır.
Günlük bakımına özen göstermeyen ve gerekli doktor kontrollerini yerine getirmeyen kişilerin dişlerinde, çürük meydana gelmektedir. Çocuklarda diş bakımı oldukça önem taşımaktadır. Bu nedenle ilk dişlerin çıkması ile diş bakımına başlanmalıdır.
Çocuklarda ve Bebeklerde Diş Temizliği
Çocuklarda, diş temizliği 6 - 8 ay arasında başlar çünkü bebeklerde ilk diş 6 - 8 ay arasında çıkmaktadır. Diş bakımında bebekler için özel üretilmiş ürünler bulunmaktadır. Aileler çocuklarının diş bakımına özen göstererek bu ürünleri alıp, çocuklarının dişlerinin sağlığını koruma altına almalıdır.
İlk olarak 6 - 8 aylık bebeklerin yeni çıkan dişleri için özel üretilmiş temiz gazlı bezler ile diş bakımı yapılabilir. Bu bezler ile hafif ıslatılarak bebeklerin diş yüzeyleri temizlenmelidir.
Diş çürükleri çocukların sadece ağız sağlığını değil, genel olarak sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle aileler dikkatli olmalıdır. Erken yaşta meydana gelen diş çürükleri çocukları olumsuz şekilde etkilemektedir.
Çocuğun beslenmesi, uyku düzeni ve genel sağlığını etkileyerek sorun yaratabilir. Süt dişlerinin oluşumu ile 2 - 3 yaş için özel üretilmiş küçük, yumuşak uçlu diş fırçaları kullanılmaya başlanmalıdır. Ebeveynler çocuklarının dişlerini günde 2 defa fırçalamalıdır.
Çocukların Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Ebeveynler, çocuklarının diş sağlığı için diş hekimlerinden bilgi alarak hareket etmelidir. Kullanılması gereken diş, macunu, diş fırçası hakkında bilgi alınarak gerekli olan ürünler kullanılmalıdır. Beslenme alışkanlığının diş sağlığına zarar verip vermediği öğrenilmelidir. Bu bilgiler çocuklarınızın diş sağlığını koruyarak diş bakımını doğru bir şekilde yapmanızı sağlayacaktır.
2 Yaşında Diş Bakımı
Bebeklerde biberon kullanımı aza indirmeye çalışınız. Bebeği besledikten sonra dişetlerini temiz bir bezle siliniz. Dişleri su ve yumuşak kıllı bir fırça ile günde iki defa fırçalayınız. Birinci doğum gününden önce ilk diş hekimine götürünüz.
3 ile 5 Yaşında Diş Bakımı
3 yaşına gelindiğinde florürlü diş macunu kullanmaya başlayınız. Diş macunu bezelye büyüklüğünde kullanılmalıdır. 4 yaşa kadar parmak ya da emzik emme alışkanlığından vazgeçirmeye çalışınız. Her 6 ayda bir diş hekimini kontrolüne gidiniz.
6 ile 9 Yaşında Diş Bakımı
Dişler birbirine temas etmeye başladığında diş ipi kullanmaya başlayınız. Çocuklar doğru ağız bakımı öğrenene kadar, anne babalar çocuklara günde iki defa dişlerini fırçalamada ve bir defa diş ipi ile temizlemede yardım etmelidir. Arka dişlere özel özen gösteriniz, bu dişlerde daha fazla bakteri plağına neden olabilir.
10 ile 12 Yaşında Diş Bakımı
Çocukların güzel gülümsemelerini korumak için ağız koruyucu kullanmalarını sağlayınız. Bu yaşlarda çocuğunuza dişlerini fırçalamanın gerekli olduğunu aşılayınız. Sürekli olarak dişini fırçalarsan gülüşlerinin güzel olacağını vurgulayınız.
13 Yaş ve Üzerinde Diş Bakımı
Diş teli kullanan gençleri dişlerini iyice fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya yönlendiriniz. Diş telleri çıkarıldığında dişlerin nasıl görüneceği, tel kullanırken onlara nasıl bakıldığına bağlıdır. Gün içerisinde diş bakımlarını yapmaları için üzere çantalarında diş fırçası, diş macunu ve diş ipi taşımalarını öneriniz.
Çocuklarda Çürük Riskini Artıran Faktörler
Çocuklarda çürük riskini artıran bazı durumlar vardır. Eğer bunlar uzun süre ihmal edildiyse çürükler mutlaka çıkar. Peki çürük riskini artıran şeyler nelerdir? Çocuklarda çürüğü artıran faktörler arasında; zayıf ağız hijyeni, biberon alışkanlığı, aktif çürük lezyonları, yeme bozuklukları, ilaç kullanımı, düzenli diş kontrollerin yapılmaması, ortodonti tedavisi, sistemik hastalıklar yer alır.
Bebeklerde Biberon Çürüğü Nedir, Nasıl Oluşur?
Restoratif Diş Tedavisi Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Özcan Çakmakçıoğlu, "Biberon çürüğü süt dişlerinin sürmesiyle birlikte, özellikle üst kesici dişlerde ortaya çıkıp, daha sonra azılara kadar yayılabilen özel bir çürük tipidir." demiştir. Oluşumu genellikle bebeklerin tatlı, şeker, bal, pekmez takviyesi yapılmış süt ile beslenmesi ve hatta bu tip beslenmenin gece boyunca yapılması ile direkt alakalıdır.
Çoğu zaman hızla ilerleyip, gerekli önlem alıncaya kadar bütün ağız geneline yayılmış olabilirler. Yeni süren dişlerde mine yapısındaki zayıflık ve minenin kalifikasyonunu tam olarak tamamlamaması çürüğün hızlı ilerleyişinin başlıca nedenidir" dedi.
Biberon Çürüğü Yüz Şeklini Etkileyebilir
Bütün çürüklerde olduğu gibi bu çürüklerde de aşırı harabiyet nedeniyle, dişin sinirlerinin ölmesine rastlanabildiğini kaydeden Dr. Çakmakçıoğlu, "Bunun sonucunda da, küçük yaşta kaybedilen süt dişi dolayısıyla çene yüz gelişimini dahi etkileyebilecek problemlerde başlayabilir. Kısa sürede kök halinde kalan dişlerin yaratacağı enfeksiyonlar alttaki daimi diş germini etkileyip büyük problemlere neden olabilir. Bu neden yapılabilecek en iyi şey, bu tip risklerin her zaman olabileceğinin farkında olmak ve uygun bakım prosedürlerini gerçekleştirmektir." ifadelerini kaydetti.
Diş Çürüklerini Önlemenin Etkili Yolları |
---|
Çocuklarda diş çürüğüne ne iyi gelir?
Küçük çocuklarda diş çürüğünü önlemek veya durdurmak için florürlü diş macunu kullanabilirsiniz. Bu uygulamayı yaparken çocuğunuzun diş macununu yutma riskini göze almalısınız. Küçük yaşlarda florürlü diş macunu kullanımı önerilmez.
Çocuklarda diş çürüğü nasıl geçer?
Çocuklarda diş çürüğünü geçirmek için kron uygulaması, süt dişi kanal tedavisi, amalgam dolgu uygulaması, kompomer ve kompozit dolgu uygulamaları, fissür örtücü uygulaması yapılarak diş çürüğü ortadan kaldırılır.
4 yaşındaki çocuğun dişleri neden çürür?
Çocukların süt dişleri normal dişlere oranla çok daha organik madde içerir. Bu yüzden çürümeye oldukça yatkındır. Kolay ve hızlı çürüyen süt dişlerinin çürümesi düzensiz beslenme, tatlı yeme, diş fırçalamama, yetersiz bakımdan kaynaklanabilir.
Çocuklarda diş çürümesi normal mi?
Çocuklarda diş çürümesi normal bir durumdur. Süt dişleri normal insan dişlerine göre daha az minerale sahip olduğu için çürüme yatkındır. Ancak dişlerin çürümesinde sizin de ihmaliniz vardır. Çok fazla asitli içecekler tüketmek, dengesiz beslenme, tatlı ve abur cubur tüketimi, yetersiz ağız hijyeni diş çürümesine neden olur.
Çocuklarda diş çürümesi kaç yaşta başlar?
Çocuklarda diş çürümesi dişlerin çıkmasından itibaren başlayabilir. Eğer dişlerin ve ağzın bakımı doğru bir şekilde yapılmazsa dişler çürür. Çocukların beslenme şekli diş çürümesine son derece önemlidir.
Çürük süt dişleri çekilir mi?
Süt dişlerindeki çürükler mutlaka tedavi edilmelidir. Bu dönemde tedavi edilmeyen çürük dişler çekilmek zorunda kalır. İleride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemleri ortaya çıkabilir.