Cushing Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Böbreküstü bezlerimizde yaşanan bir problem sonucunda bir hormonun fazla miktarda üretilmesiyle ortaya çıkan Cushing sendromu hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bir araya getirdik. Yazımızda Cushing sendromu nedir, neden olur, iyileşir mi, belirtileri nelerdir, tanısı nasıl yapılır, beslenme düzeni ve tedavisi nasıl olmalı gibi soruları yanıtladık.
İşte Cushing sendromu hakkında her şey...
Cushing Sendromu Nedir?
Cushing sendromu, kortizol hormonunun normal düzeyinin üzerinde olması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu sendrom genellikle kadınlarda görülmektedir. Çeşitli belirti ve bulgularla kendini göstermektedir.
Cushing sendromu, genel olarak fiziksel belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda erkeksi görünüm, kilo alma, kan şekerinin yüksek olması gibi durumlar yaşanmaktadır. Cushing sendromu, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmez ise daha ciddi sorunlara neden olmaktadır. Kişinin ölümüne dahi sebebiyet verebilir.
Cushing Sendromu Neden Olur?
Kortizol hormonu böbrek üstü bezlerinde aşırı üretilir veya ilacı aşırı kullanılır ise cushing sendromu meydana gelmektedir. Kortizon kullanımı bazı hastalar için önemlidir. Bu nedenle bazı kişilerin hastalık nedeniyle kortizon kullanması gerekmektedir.
Cushing sendromu tedavisi olan bir hastalıktır. Hastalığın 3 farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri vakaların durumuna göre seçilmektedir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi büyük önem taşımaktadır.
Cushing Sendromu Belirtileri
Cushing sendromu birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar aşırı kilo, kollarda ve bacaklarda incelme, yüzün yuvarlak olması ve irileşmesi, akne, cilt enfeksiyonları, kolaylıkla moraran hassas cilt, ense bölgesinde yağ toplanması, kasların zayıflaması, sırt ve kemik ağrısı, tüylenme, obezite, hipertansiyon, bitkinlik, şişlik ve kadınlarda saçın aşırı dökülmesidir.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtilerden birkaçını kendinizde ya da çevrenizdeki bir bireyde görüyorsanız Cushing sendromundan şüphelenmeniz gerekiyor. Bu durumda bir an önce doktora görünmek çok daha iyi olacaktır.
Cushing Sendromu Tanısı
Cushing sendromunun teşhis edilmesinde bazı testler büyük öneme sahiptir. Kandaki ACTH düzeyinin kontrol edilmesi, kortizol düzeyinin ölçülmesi, düşük doz ve yüksek doz deksametazo baskılama testlerinin yapılması, petrosal sinüs testi yapılması ve CRH stimülasyon testi yapılması bu hastalığın tanısı için gerekli tetkiklerdir.
Yukarıda saymış olduğumu test ve tetkikler hastalığın tanısının koyulabilmesi için oldukça önemlidir. Doktor bu testlere ve tetkiklere bakarak hastalığın Cushing sendromu olup olmadığına karar verecektir.
Cushing Sendromu Tedavisi
Bu sendromun tedavisinde amaç kortizol miktarını düşürmektir. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da önemli olan nedene göre tedavidir. Cushing sendromu, tedavisinde 3 farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlar ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve radyasyon tedavisidir.
Cerrahi tedavi, genellikle tümör nedeniyle uygulanmaktadır. Beyin cerrahisi ile hipofizer tümörler alınmaktadır. Tümör adrenal bezlerde, akciğer ya da pankreasta oluşmuş ise cerrahi standart ameliyat tekniği uygulanmaktadır.
Ameliyat sonrasında vücuda doğru kortizol miktarı salgılanması için kortizol replasman ilaçları kullanılmaktadır. Kortizol normal miktara dönünce, kortizol replasman ilaçları kullanımı sonlandırılmaktadır. Bazı vakalarda ise bu süreç daha uzun sürebilir veya kortizol düzeyi normale dönmeyebilir. Bu nedenle yaşam süresi boyunca bu ilaçların kullanılması gerekebilir.
Radyasyon tedavisi, genellikle cerrahi müdahale ile hipofizer tümörün tamamı çıkarılmamış ise uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi yönteminin yapılması uygun olmayan vakalarda da radyasyon tedavisi uygulanmalıdır.
Puberte Prekoks Nedenleri ve Belirtileri | Polikistik Over Sendromu Nedir? |
---|---|
Hipofiz Hormon Fazlalığı Nedir? | Adrenal Yetmezlik Belirtileri ve Tedavisi |
Cushing sendromu ne demek?
Böbreküstü bezinin normalden daha fazla kortizol üretmesi durumuna Cushing sendromu denmektedir. Bu aşırı salgı hipofiz bezinin böbreküstü bezini uyaran adrenokortikotrop hormonunu fazla üretmesinden dolayı ortaya çıkıyorsa bu durum Cushing hastalığı olarak adlandırılmaktadır.
Cushing sendromu semptomları nelerdir?
Cushing sendromunun göstermiş olduğu bulgular her hastada farklı seviyelerde görülmektedir. Erişkin bireylerde en yaygın olarak görülen bulgu ise kilo artışıdır. Diğer bulgular ise hafıza problemleri, yüksek tansiyon, konsantrasyon ve dikkat kaybıdır.
Cushing sendromu kimlerde görülür?
Oldukça nadir olarak karşımıza çıkan Cushing sendromu, kadınlarda, Tip 2 diyabet hastalarında, kontrol altına alınamayan hipertansiyon vakalarında ve obezite hastalarında daha çok görülmektedir. Hastalığın görülme sıklığı ise milyonda 40-70 kişi arasındadır.
Cushing sendromu nelere yol açar?
Cushing sendromuna önem verilmediği takdirde birçok hastalık ve kötü sonuç ortaya çıkabilmektedir. Kemik kaybı, hipertansiyon, Tip 2 diyabet, kas kütlesi kaybı ve sık görülen enfeksiyonlar bu kötü sonuçlar arasında en yaygın olanlarıdır.
Cushing hastalığı için hangi doktora gidilir?
Cushing sendromu için Endokrinoloji bölümüne gitmeniz gerekiyor. Bu bölümdeki alanında uzman doktorlar hastalığın tanı ve tedavisini en iyi şekilde yapacaklardır.
Cushing sendromu tedavi edilmezse ne olur?
Bu sendrom tedavi edilmediği zaman depresyon, diyabet, kemik erimesi, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına sebebiyet verir. Oldukça ciddi sonuçları olan Cushing sendromunun bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Cushing sendromu kanser midir?
Cushing sendromu, böbrek üstü bezlerini uyaran ve aşırı kortizol üretimi ile sonuçlanan ACTH isimli bir hormonun üretilmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu sendrom genellikle iyi huylu tümörlerin oluşumuna sebebiyet verir ve tümörler kanserli değildir.
Cushing sendromu hastalarının beslenme şekli nasıl olmalıdır?
Bu hastalığa sahip bireylerin beslenme şekline dikkat etmesi gerekmektedir. Şeker tüketimini azaltmak, yağlı yiyeceklerden uzak durmak, meyve ağırlıklı beslenmeye geçmek, sodyum alımından kaçınmak, kalsiyum açısından zengin besinleri tüketmek, az kalorili beslenme düzenine geçmek ve yeterince D vitamini almak bu süreçte oldukça önemlidir.