Renk Körlüğü Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Renk körlüğü nedir? Renk körlüğünün nedenleri nelerdir? Renk körlüğü kalıtsal hastalık mıdır? Bu hastalık hakkında tüm merak edilenleri cevapladık.
Renk Körlüğü Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Renk Körlüğü (Daltonizm) Nedir?

Renk körlüğü gözdeki bir kusur nedeniyle renklerin doğru algılanamaması ve birbirlerine karıştırılmasına neden olan bir hastalıktır. Daltonizm de denilen renk körlüğünde hastalar genelde kırmızı ile yeşil renklerini karıştırır. Hastalık gözdeki özel pigment moleküllerinin eksikliği ya da olmamasından kaynaklanır.

Renk Körlüğü Nedir?

Nadir görülen hastalığa kadınlarda yüzde 0,5 oranında rastlanmaktadır. Erkekler de ise bu oran yaklaşık yüzde 8'dir. Daltonizmde kırmızı, yeşil ve mavi renklerinden birini ya da bir kaçını ayırt edemezler. Genel olarak renk körlüğü kırmızı ve yeşili ayırt edememe durumudur fakat bazı kişilerde mavi rengi de ayırt edememe görülmektedir. Tüm renklerin siyah, beyaz ve gri görüldüğü tam renk körlüğüne genel olarak çok sık rastlanmamaktadır.

Renk Körlüğü Nedenleri Nelerdir?

Renk Körlüğü Nedir?

Renk körlüğünün nedenleri arasında genetik faktörler, farklı ilaç ve hastalıklar bulunur. En yaygın nedeni genetik bozukluktur. Kalıtsal bir hastalık olan renk körlüğünde gözde renkleri algılamakla görevli koni fotoreseptörleri çalışmaz ya da sayı eksikliğinden dolayı yetersiz kalır. Bu eksiklik da aile bağıyla hastalara geçer.

Göz yapısına zarar veren bazı hastalıklar sonradan renk körlüğüne neden olabilir. Bu hastalıklar şeker hastalığı, parkinson, alzheimer, kronik alkolizm, lösemi, anemi ve glokom olarak belirtilmektedir. Bazı ilaçların kullanımı da renk körlüğüne neden olmaktadır. Kalp, tansiyon, enfeksiyon, sinirsel hastalıklar sebebiyle kullanılan ilaçlar renk körlüğüne neden olabilir.

Bazı kimyasal durumlarda da renk körlüğü yaşanmaktadır. Kimyasallara maruz kalma durumu göz yapısına zarar vererek renk körlüğü oluşturabilir. Özellikle güçlü kimyasallara maruz kalan kişilerde renk görme eksikliği yaşanmaktadır fakat bu durum bazılarında tedavi edilebilir.

Renk Körlüğü Belirtileri Nelerdir?

Renk Körlüğü Nedir?

Renk körlüğü kırmızı ve yeşil başta olmak üzere sarı ve turuncu gibi renklerin aynı görülmesiyle ortaya çıkar. Bu renklerin tümü aynı renk görünür ve kişi renkleri birbirinden ayırt edemez. Tam renk körlüğünde ise renkler siyah, beyaz ve grinin tonlarında görülür. Kişinin tüm yaşamı siyah beyaz bir film izlemek gibidir.

Renk körleri özellikle trafik işaretleri ve trafik ışıkları gibi renklerin önemli olduğu zamanlarda güçlük yaşarlar. Araç kullanmak onlar için tehlikeli olabilir. Renklerle ilişkili işlerde çalışılamayabilir.

Renk Körlüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Renk Körlüğü Nedir?

Renk körlüğünün tedavisi yoktur. Ancak renk körlüğü gözlüğü ve renk körlüğü lensi olarak üretilen medikal ürünlerle günlük hayat kolaylaşabilir. Özel renk filtrelerine sahip olan bu ürünlerle hastalar renkleri ayrıt edebilir ve daha canlı görebilir. Renk körlüğünü büyük oranda düzelten bu gözlük ve lenslerle hastalar hiç bir zorluk yaşamazlar.

Renk körü olan gençlerin meslek seçimleri sırasında bu rahatsızlığın engel olmadığı meslekleri seçmeleri yararlı olacaktır. Örneğin renk körü olan bir insanın moda, tekstil işlerinde veya renkli kablolarla ilgili işlerde çalışması zor olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Retina Dekolmanı Nedir?Gece Körlüğü Nedir?

Renk körlüğü testi nedir?

Ishihara renk testi, göz hekimi tarafından yapılan ve yeşil/kırmızı renklerin görülüp görülmeyeceğini ortaya çıkaran bir testtir. Testte, içi renkli noktalarla dolu resimler vardır. Her bir resmin içinde belirli bir şekil ya da bir rakam bulunmaktadır. Renk körlüğü olmayanlar bu şekil veya rakamı kolaylıkla okuyabilirken, hastalar bunları algılayamazlar.

Renk körlüğü testi nasıl yapılır?

Renk körü testini yapmak için interneti kullanabilirsiniz. İnternet üzerinde birçok test mevcuttur. Bu testlerin doğruluğu ise tartışılır. En iyisi doktor yardımı ile muayene olmaktır. Doktor tarafından yapılan testte renk körlüğü şüphesi olan hastalara levhalar gösterilir. Test, yeterli ışığın olduğu ortamda, 30 ile 40 cm uzaklıktan yapılmalıdır. Renklerin içerisine gizlenmiş rakamlar veya harfler tahmin edilmeye çalışılır.

Renk körlüğü nasıl tespit edilir?

Renk körü muayenesi renkli noktalardan oluşan harflerin olduğu bir kitap veya projeksiyon aracılığı ile yapılabilir. Testte iç içe geçmiş renklerin içerisinde harf veya rakamın hastadan tanımlanması beklenir. Hasta renkleri algılayamıyorsa renk körü tanısı konulur. Diğer bir tanı yöntemi ise renkli ipleri iç içe karıştırmaktır. Renk körü şüphesinde olan hastadan bu iplerin ayırt etmesi istenir.

Renk körlüğü hastaları türleri nelerdir?

3 farklı türdeki koni hücresi ile göz kırmızı, mavi ve yeşili ayırt eder. Renk körlüğü hastalığının türleri de bu renklere göre sınıflandırılır. Yeşil rengi göremeyenlere deuteranomali, mavi rengi göremeyenlere tritanopia, kırmızı rengi göremeyenlere ise protanopia denir. Tüm renkleri göremeyen hastalar için ise tam renk körlüğü ifadesi kullanılır.

Renk körlüğü kalıtsal mıdır?

Renk körlüğü kalıtsal bir hastalıktır. Ailede ve akrabalarda renk körlüğü varsa doğan çocuklarda da renk körlüğü olması ihtimali artar. Ailede renk körlüğü hastası varsa göz taramalarının yapılması ve durumun kontrol edilmesi gerekir. Dünyada erkeklerin %8'inde renk körlüğü görülmektedir. Kadınlarda ise bu oran çok daha düşüktür. Kadınların sadece %0.5'i renk körüdür.

Renk körleri trafik ışıklarını nasıl görür?

Renk körleri trafik ışıklarını farklı renklerde ya da hepsini aynı tonlarda görür. Hangi ışığın açık hangisinin kapalı olduğunu fark edebilir. Bu sorun ışığın yandığı yere bakılarak çözülebilir. Renk körleri kırmızı ışık genelde en üstte olduğu için kırmızının yandığını fark edebilir ve buna göre hareket edebilir. Aynı şekilde en alttakinin yeşil ışık olduğunu anlayabilir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum