Demans Nedir? Demans Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Demans Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Semptomları nedeniyle kişinin beynin işlevini kaybetmesine neden olan demansın kendisini gösteriş biçimleri yakın zamanda olmuş olayları hatırlamada yaşanan problemler ve rutin, alışıldık işleri yapmada görülen zorluklardır. Bu içeriğimizde halk arasında bunama olarak bilinen ve aslında bir düşünce bozukluğu olan demans hastalığının belirtilerini, nedenlerini ve tedavisini detaylı bir şekilde inceledik.
İşte demans hakkında bilinmesi gerekenler...
Demans Nedir?
Beyin işlevinde yaygın bozulma ile ayırt edilen bir durum olan demans, beyinde hasardan kaynaklanan ve ilerleyen bir bozukluk olarak da tanımlanabilir. Genellikle yaşlılarda görülen bu hastalıkta kişide yaşından beklenen beyin performansı gösterilemez ve ileri aşamalarda zaman, yer, kişi oryantasyonu kaybedilir. 65 yaş üstü her 20 kişiden 1'inde ve 80 yaş üstü her 5 kişiden 1'inde bu bozukluk vardır.
Demans Nedenleri Nelerdir?
Demans hastalığı çeşitli nedenlere sahip olabilmektedirler. Hastalığı ortaya çıkış nedeni beyinde sebebi bilinmeyen bir durum olabileceği gibi, damar hastalıkları, tümörler, madde ya da alkol kullanımı yüzünden de ortaya çıkabilir.
Her ne kadar beyinde oluşabilen sebebi bilinmeyen durumu engelleyemesek de diğer nedenleri ortadan kaldırabiliriz. Tek yapmanız gereken yaşam tarzınızda köklü bir değişiklik yapmaktır. Madde, alkol ve damar hastalıklarına neden olan şeyleri hayatınızdan çıkarttığınız takdirde daha sağlıklı bir yaşama merhaba diyebilirsiniz.
Demans Belirtileri Nelerdir?
Demans hastalığının kendini göstermesinde birçok belirti vardır. Bu belirtiler ilerleyici bellek kaybı, yönelim yitimi, zihin bulanıklığı, doğru sözcükleri bulmada zorluk çekme, karışıklık, günlük işleri tamamlama da zorluk çekme, olayları takip etme zorluğu ve panik olma halidir.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri gördüğünüz takdirde demans hastalığından şüphelenmelisiniz. Başlarda pek fazla fark edilmeyen bu belirtiler sinsince ilerlediği için tedavi için oldukça geç noktada teşhis edilebilir. Bu yüzden aklınıza en ufak bir şüphe dahi gelse uzman bir doktora başvurun.
Demans Tedavisi Nasıl Olur?
Altta yatan neden tedavi edilebilir bir nedense o nedenin uygun şekliyle tedavisi ile anlamlı düzelme, hatta iyileşme sağlanabilir. Ancak demans tiplerinin çoğu bu şekilde tedavi edilemez ve tedavi, semptomlarla başa çıkmayı hedefler. Bu durumda etkilenen kişi, rahat bir ortamda bulundurulmalı, temiz tutulmalı ve iyi beslenmelidir. Gerektiğinde bakıcıdan yardım alınabilir.
Saymış olduğumuz bu önlemlerle hem hastanın hem de ailesinin biraz daha rahatlaması sağlanmış olur. Bazı olgularda etkilenen kişinin zihinsel açıdan mümkün olduğu kadar aktif kalmaya özendirilmesi faydalı olabilir.
Demans ve Alzheimer Arasındaki Fark Nedir?
Demans, beyin hücrelerinin tahribatına ve kaybına yol açan bir beyin hastalığıdır. Halk arasında bunama olarak bilinen bu hastalığın altında birçok alt rahatsızlık bulunuyor. Alzheimer da bu hastalıklardan birisidir.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Azheimer Belirtileri ve Tedavisi | Pick Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi |
Demans ne demek?
Öğrenme, bellek, oryantasyon, kişilik ve dil fonksiyonları gibi mental fonksiyonların bozulmasına neden olan demans, sanal sinir sisteminin progresif nörodejeneratif bir hastalığıdır. Sosyal, iş ve aile hayatımızı derinden etkileyen bu hastalık oldukça sinsi olduğu için teşhisi hemen yapılamamaktadır.
Demans hastaları nasıl davranır?
Demans hastaları her ne kadar bazı problemler yaşasa da sizin konuşma şeklinizi aynı şekilde algılayabilmektedirler. Bu yüzden hastayla konuşurken konuşma şeklinizi değiştirmeyin. Özellikle sesinizi yükseltmekten, tehditkar ve emir verir gibi konuşmaktan uzak durun.
Demansın ilk belirtileri nelerdir?
Demans hastalığında görülen ilk belirtiler bilişsel değişikler, hafıza kaybı, iletişimde kelime bulmakta zorlanma, yön bulma becerilerinde eksiklik, karışık işleri yürütmede zorlanma ve kafa karışıklığıdır. Bu belirtileri gördüğünüz takdirde mutlaka bir doktora danışın.
Demans zihinsel mi?
Demans zihinsel becerilerin zayıflaması durumudur. Bu hastalığa neden olan birçok etken olsa da çoğunlukla zihinsel faaliyetlerin hasar görmesine sebebiyet veren birçok hastalık yüzünden oluştuğu karşımıza çıkmaktadır.
Demansın son evresi nasıl olur?
Demansın son evresinde hastanın kelime haznesi oldukça daralmıştır. Evrenin sonlarına doğru tüm verbal yetenekler yitirilir ve yataktan kalkmak dahi zorlaşır. Televizyondaki kişileri ev içindeymiş gibi sanıp konuşmak ya da aynadaki haliyle bir yabancıymış gibi konuşmak bu evrede görülebilir.
Demans hızlı ilerler mi?
Demans hastalığının ilerleme hızı bazı değişkenlere göre farklılık gösterebilmektedir. Beslenme alışkanlıkları, kronik hastalıklar, psikososyal travmatik durumlar, büyük kayıplar, ağır psikiyatrik hastalıklar ve bazı ilaçların uzun süre kullanılmaları durumunda demans daha da hızlı ilerleyebilir. Bu durumda belirtiler de daha hızlı ve belirgin bir şekilde gerçekleşir.