Devlet Bahçeli Kimdir? Siyasi Hayatı Hakkında Bilgi

Devlet Bahçeli, 1 Ocak 1948'de Osmaniye'de doğdu. MHP genel başkanı olan Devlet Bahçeli hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
Devlet Bahçeli Kimdir? Siyasi Hayatı Hakkında Bilgi

Devlet Bahçeli, 1 Ocak 1948 tarihinde Osmaniye Bahçe ilçesinde doğan Türk politikacıdır. Babası Salih Bahçeli tanınmış bir çiftçi ve tüccardı. Annesinin adı Samiye'dir. Bahçeli "Fettahoğulları" adında geniş ve köklü bir Türkmen ailesinin üyesidir. Aslında sol görüşlü bir ailede büyümüştür. 4 kardeşe sahip olan Bahçeli'nin iki kardeşi babasının ilk evliliğindendir.

Eğitim ve Akademik Hayatı

Devlet Bahçeli Kimdir?

İlk eğitimini Osmaniye'deki 7 Ocak İlkokulu'nda tamamladı, ortaokulu Adana'daki Özel Çukurova Koleji'nde yatılı olarak okudu.

Lise eğitimini İstanbul'daki Emirgan Akgün Koleji ve Etiler'deki Özel Ata Koleji'nde yaptı ve 1967 yılında Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'nden Dış Ticaret Bölümü mezunu oldu.

Devlet Bahçeli, lisans mezuniyeti sonrasında 1972 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bağlı yüksek okullarında iktisat bölümünde asistan olarak görev yapmaya başladı. Hem yüksek lisans öğrenimi görürken hem de Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği (ÜMİD-BİR)'nin kurucularından biri olarak faaliyet gösterdi.

Üniversite Akademi ve Yüksekokulları Asistanlığı Derneği (ÜNAY)'nin kurucu üyeliğini üstlendi ve başkanlık yaptı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden iktisat doktorasını alarak, İktisadi ve İdarî Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak 1987 yılına kadar hizmet verdi. Bahçeli bu süreçte Türkiye ve Dünya ekonomisi, Türk tarihi ve dış politika gibi konularla ilgilendi ve alanındaki çalışmalarına devam etti.

Siyasi Hayatı

Devlet Bahçeli Kimdir?

Devlet Bahçeli, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Genel Başkanlığı için Alparslan Türkeş'in ölümünden sonra düzenlenen 1997 Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi'nde Tuğrul Türkeş ile yarıştı. Bahçeli, delegelerin oylaması sonucu Genel Başkan seçildi.

Bahçeli liderliğinde MHP 1999 genel seçimlerinde tarihindeki en yüksek oy oranını %17,98 olarak aldı ve hükûmette Başbakan Yardımcısı olarak yer aldı.

Bahçeli, 2000 yılında tekrar Genel Başkan seçildi ve 2002 yılına kadar Başbakan Yardımcılığı görevini sürdürdü. Ancak, 2002 genel seçimlerinde partisi MHP oy oranı %8,36'ya geriledi ve baraj altında kaldı. Bahçeli seçim sonrasında başarısızlığın sorumlusu olduğunu belirterek genel başkanlıktan istifa etti.

2003 yılında yapılan kongrede 688 oyla Devlet Bahçeli yeniden başkan seçildi.

Devlet Bahçeli, 19 Kasım 2006 tarihinde yapılan kongre seçiminde, 1139 delegenin oy kullanması sonrası 1127 oy alarak Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanlığına devam etti.

2007 genel seçimlerinde Bahçeli, partisinin oy oranını %5,91 artırarak %14,27 oy aldı.

2011 genel seçimlerine giderken yapılan anketlerin çoğu MHP'nin oy oranının düşeceğini öngörmüştü. Bahçeli'nin seçim vaatleri arasında, her yıl %7 oranında büyüme ve seçim kanununun tekrar gözden geçirilmesi bulunuyordu. Ancak, seçimde MHP'nin oy oranı %1,26 düşerek %13,01'e geriledi. Sonrasında, Bahçeli 4 Kasım 2012 ve 21 Mart 2015 tarihlerindeki kongrelerde tekrar genel başkan seçildi.

Haziran 2015 genel seçimlerinde, MHP'nin kullandığı seçim kampanyasının sloganı "Bizimle yürü Türkiye!" şeklinde idi. Bahçeli, seçim vaatleri arasında asgari ücretin 1400 TL'ye yükseltilmesi, emeklilere yılda iki kez 1400 TL ikramiye verilmesi ve terörün kökünün kazınması gibi maddelere yer verdi. Seçim sonucunda, MHP'nin oy oranı %3,28 artarak %16,29'a ulaştı.

Devlet Bahçeli, 2015 yılındaki genel seçimlerin ardından, istifası iddialarının ortaya atılmasına rağmen, MHP Genel Başkanlığı görevinden ayrılmayacağını açıkladı. Bahçeli, MHP ilkelerinden ödün vermeden yolunda yürüyeceğini belirtti. MHP'de 547 delegenin olağanüstü kurultay talepleri reddedildi ve Bahçeli kurultay tarihini 18 Mart 2018 olarak belirtti. Ancak, 6 muhalif adayın genel başkanlığını ilan etmesi sonucu 19 Haziran 2016 tarihinde yapılan MHP'nin 6. Olağanüstü Büyük Kongresinde tüzük değişiklikleri yapıldı. Bahçeli'nin kurultayı yapmasına karşı Yargıtay kararı, daha sonra 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından durduruldu. Yargıtay'ın bu kararı, Meral Akşener tarafından "tam kanunsuzluk" talebiyle Yüksek Seçim Kurulu'na şikayette bulunmasına neden oldu, ancak YSK, Çankaya Seçim Kurulu'nun "MHP'de kongre yapılamaz" kararına uymayı reddetti.

Devlet Bahçeli, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) ortaklığı ile oluşturdukları Cumhur İttifakı'nın bir parçasıdır. Bahçeli, MHP'nin genel başkanıdır ve 16 Nisan 2017 referandumundan sonra yapılan ilk seçim olan 2018 Türkiye Genel Seçimleri'nde Cumhur İttifakına katılmıştır. Bahçeli, seçimlerde MHP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını, Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini ifade etmiştir.

Erdoğan, 2018 seçimlerinde %52,6 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmiştir ve Bahçeli Erdoğan'ı tebrik etmiş, MHP'nin tarihî bir başarıya imza attığını beyan etmiştir. 2019 yerel seçimlerinde MHP tekrar Cumhur İttifakı çatısı altında seçime girmiştir. MHP, İstanbul, Ankara ve İzmir'de aday göstermeyerek AK Parti'nin adaylarını desteklemiştir.

Önümüzde olacak 2023 seçimlerinde de Cumhur İttifakı'nda yer alan bahçeli Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhur adayı olarak göstermiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Recep Tayyip Erdoğan KimdirKemal Kılıçdaroğlu Kimdir?
Meral Akşener Kimdir?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.