Diş Eti Kanaması Neden Olur? Belirtileri ve Doğal Çözümleri
Diş eti kanamalarının nedenlerini söylemeden önce diş eti kanamalarının küçük bir sorun olarak görülmemesi gerekiyor. Aksine ciddi bir sorundur. Diş kayıplarına, ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Sağlıklı Diş Eti Nasıl Görünmelidir?
Sağlıklı diş etleri soluk pembe renktedir, mattır ve sıkı görünümdedir. Dişi, boyun bölgesinde bir yaka gibi sarar ve diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı şeklinde sonlanır. Normal fırçalama ve ip kullanımıyla kanama olmaz. Diş eti hastalıkları, en önemli diş kanaması nedenidir.
Diş Eti Kanamasının Nedenleri
Diş eti kanamalarını tetikleyen birçok sebep vardır. Biz de sizler için 8 diş kanamalarının 7 nedenini derledik.
1. Yaş
Yaşlılıkta daha çok görüldüğü söylenilen diş eti kanaması vitaminsiz olanlarda, ağız diş bakımına temizliğine önem vermeyenlerde görülür. Yaşlılık sadece zemin hazırlar.
2. Vitamin Eksikliği
C, K, B-12, niyasin ve folik eksiklikleri diş eti kanamalarına neden olur. Bu vitamin eksiklikleri başka sorunları a beraberinde getirir. C vitamini eksikliği; saç, diş dökülmesine eklem ağrılarına diş etinde şişme gibi sorunlar oluşturur.
3. Hamilelik
Hamilelik dönemini diş eti sorunlarına yatkın bir dönemdir. Bu dönemde yaşanan hormon salgılarının değişimi bu diş eti kanamalarına sebebiyet verebilir.
4. Kötü Beslenme ve Obezite
Sağlıklı tüketim sağlamamakla birlikte vücut direnci zayıf düşer ve bir çok hastalığa davetiye çıkarır. Çok yemek çok sağlıklı olmak ya da sağlıklı beslenmek anlamına gelmez gün içinde fazla yemek yemek diş eti hastalıklarına neden olabiliyor.
5. Sigara
Sigara bir çok hastalığa neden olduğu gibi dişinde en büyük düşmanlarından biridir. Sigara içimiyle birlikte oluşan bakteriler diş eti hastalıklarına neden olur. Bunun en baş tedavi yöntemi sigaranın bırakılmasıdır yoksa hiçbir şey fayda etmez.
6. Genetiklik Faktörü
Ağız diş bakımı yapıyor, dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeniniz var ama diş etleriniz hala kanıyor. Ailede genetiklikten dolayı olabiliyor. Bunun için sık sık diş kontrolleri yapmalı böylelikle diş hastalığının önüne geçilebilir.
7. Stres
Stresten dolayı dişimizi sıkmamız ve vücudumuzda oluşan direnç kaybı da diş eti kanamalarına neden olabiliyor.
8. Diğer Nedenler
Vücudun savunma sistemini zorlayan hastalıklar, diş etlerinin kötüleşmesine de neden olabilir. Diyabet, lösemi, romatizmal artrit veya kalp damar hastalıkları bu hastalıklara örnek verilebilir. Kan inceltici ilaçlar veya dişi sert fırçalama da diş kanamasının diğer nedenleri arasındadır.
Diş eti kanamalarının en önemli nedeni yeterli ağız hijyeninin sağlanmamasıdır. Ağızda oluşan diş taşı diş eti kanamalarına yol açar. Diş fırçanızın çok sert olması, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyor olmanız, dişleri sıkmak ve gıcırdatmak, kullandığınız protezin ağzınıza uyumlu olmaması, kullanılan ilaçların yan etkisi diş eti kanamasına neden olabilir.
Diş Eti Kanamasının Belirtileri
Dişlerinizi fırçaladığınızda pembe veya kırmızı renkli diş macunu tükürmek. Ağız içinde kan tadı veya demirimsi metalik tat almak.
Kötü kokulu nefes, kırmızı veya şişmiş diş etleri, sakız çiğnerken sakızın pembe veya kırmızı renge dönmesi, dudaklarınızda veya dişlerinizde kan olması, diş ipi veya tükürükte kan görmek, ısırarak yenen elma gibi sert meyve ve yiyeceklere kan bulaşması, ağrılı, sallanan dişler diş eti kanamasının belirtileri arasında yer alır.
Diş Eti Kanamasına Neden Olan Hastalıklar
Diş eti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen periodontal hastalıklar iltihabi sorunlardır. Diş kayıplarının %75 oranında sorumlusu bu hastalıklardır. Erken aşamada tespit edildiklerinde kolayca tedaviye cevap verirler. İlerleyen dönemlerde etkisini daha fazla arttırmaktadır. Bu rahatsızlıklar şunlardır;
Gingivitis (Diş Eti İltihaplanması)
Doktorların Gingivitis dedikleri diş eti iltihaplanması, ağız temizliğine önem verilmemesinden dolayı yiyecek atıklarının diş aralarında kalması sonucu ağız içinde iltihaplanma oluşturmaktadır. Genelde diş etinde şişkinlik ve kırmızılaşma görülür. İltihabın oluşmasında başka nedenler de vardır. Sigara içmek, vitaminsizlik, ergenlik değişimdeki hormon salgılarının değişmesi ve hamilelikte diş eti iltihaplanmasına yol açan diğer nedenlerdir. Diş eti iltihaplanması zamanında tedavi edilmezse diş kaybına neden olur.
Periodontist
Diş eti hastalıkları içinde ilerleyen aşamalarda oluşan rahatsızlıktır. Dişleri destekleyen kemiğe ve dokuya hasar vermeye başlar. İlerleme döneminde dişlerde sallanma ve diş kayıpları meydana gelebilir.
Diyabet
Kanayan veya şişmiş diş etleri, tip 1 veya tip 2 diyabet için uyarı işareti olabilmektedir. Şeker hastalığında görülen yüksek kan şekeri seviyeleri, vücudun iyileşmesini zorlaştırır. Bunun sonucunda da dişleriniz kanayabilir.
Lösemi
Kanayan diş etleri, bir kanser türü olan löseminin belirtileri olabilir. Kan trombositleri vücudunuzda oluşan kanamaların durdurulmasına yardımcı olur. Losemiyle birlikte trombositlerin sayısı düşer ve vücudunuzun çeşitli yerlerinde oluşan kanamaların durdurulmasını zorlaştırır.
Diş Eti Kanamasının Tedavi Yöntemi
Diş eti kanamalarına neden olan sigara alkol gibi zararlı tüketimlerden uzak durmak gerekiyor. Sinsi bir derecede ilerleyen bu hastalığı düzenli beslenerek bol bol vitamin alınarak önüne geçilebilir. Diş eti kanamalarınız varsa mutlaka doktora gidip ağız temizliğinizi ve bakımınızı yapın.
Diş Eti Kanamasına Bitkisel Çözümler!
Diş eti kanamanız var ve doktora gitmek istemiyorsanız evde diş eti kanamanızı geçirebileceğiniz bitkisel çözümler mevcut. İşte bizde sizlere diş eti kanamasında evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemleri derledik.
1. Tuzlu Su İle Gargara
Gargara ve ağzınızı tuzlu suyla çalkalama, diş etlerin kanamalarında en çok bilinen yöntemdir. Bir bardak ılık suya bir kaşık tuz ekleyin ve karıştırın. 1-2 dakika sonra gargara yapın ve ağzınızı çalkalayın. Bunu, özellikle yemeklerden sonra, günde 3-4 kez tekrarlayın.
2. Bal
Balın antibakteriyel özelliği olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya neden diş kanamalarında etkili olmasın ki :) Dişlerinizi fırçaladıktan sonra doğal balın parmak uçlarınıza alın kızarmış diş etinizin üzerine sürün. Bunu yaparken dikkatli olun. Çünkü bal şeker açısından çok zengin bir besindir. Dişlerinizi çürütmemesi için sadece diş etlerine uygulamanız gerekir.
3. Karbonat
Sıcak suya karbonat ilave ederek karıştırın dişlerinizi fırçalamak için kullandığınızda, ağzınızda bulunan asitleri nötralize ettiğinden diş çürümeleri ve diş eti hastalıklarını önleyecektir.
4. Çay Poşetleri
Diş eti hastalıklarını iyileştirmek için yeterince ısıtılmış çay poşetlerini kullanabilirsiniz. Çay poşetlerini bir süre sıcak suda bekletin diş etlerinin etkilenen kısmına yerleştirin. 5 dakika burada bekletin. Çay poşetlerinin içerdiği asit, kanamış diş etlerini etkili bir şekilde iyileştirecektir.
5. Karanfil Yağı
Diş eti kanamalarında en etkili ev ilaçlarından biridir. Karanfil yağını iki türlü kullanabilirsiniz. Karanfil yağını diş etlerinize sürebilir veya bir parça karanfil çiğneyebilirsiniz. Bu ağızda biraz yanma hissine neden olsa da tedavi süreci bu şekilde işlemektedir.
6. Limon Suyu
Limon suyunu tuzla karıştırarak bir karışım hazırlayın. Bu karışımı dişlerinize uygulayın. Birkaç dakika sonra ağzınızı ılık suyla durulayın. Limonun diş etlerinde kan dolaşımını arttırma özelliği vardır.
7. Süt ve Süt Ürünleri
Süt ürünlerinde dişlerinizi güçlendiren bir besin maddesi olan kalsiyum bulunur. Süt, peynir ve yoğurt gibi ürünlerini düzenli olarak yiyen kişilerin daha az diş eti hastalığı geçirdiği kanıtlanmıştır.
Diş Eti Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi |
---|
Diş eti kanaması ne iyi gelir?
Diş eti kanamasını ortadan kaldırmak için tuzlu su, zencefil, hardal yağı, bal gibi karışımları yapmanız önerilir. Tuzlu suyun antiseptik özelliği sayesinde ağız içerisindeki iltihaplar ortadan kalkar.
Diş eti kanaması neyin habercisi?
Diş eti kanamaları diş ipinin veya diş fırçaların çok sert kullanılması gibi sorunlardan meydana gelir. Diş eti kanaması gibi sorunlar vitamin eksikliği, lösemi, periodontitis, trombosit eksikliği gibi hastalıklara da işaret eder.
Diş eti kanaması zararlı mı?
Diş eti kanaması, diş eti hastalıklarının en önemli belirtisidir. Hastalığın başlangıç döneminde diş eti kanaması az olur. Eğer enfeksiyon büyümüşse diş etlerinin kanaması miktar olarak çoktur. Son derece zararlı bir durumdur.
Diş eti kanaması kanser belirtisi mi?
Kan kanserinin en belirgin belirtisi diş etlerinde kanamadır. Bu yüzden diş etlerinin ciddi bir şekilde kanaması hafife alınmaması gereken bir durumdur. Kan kanserinde diş etleri şişer, kızarıklık ve kanama şeklinde belirtiler görülebilir.
Diş eti kanaması için evde ne yapmalı?
Diş eti kanamasını ortadan kaldırmak için çay ağacı yağından bir damla diş etlerine damlatılarak, masaj yapılabilir. Hücre yenileyici yapıya sahip olan çay ağacı yağı son derece faydalıdır. Dilerseniz tuzlu suyu deneyerek ağız içerisinde hijyen sağlayabilirsiniz.
Diş eti kanaması hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?
Vücutta oluşan C ve K vitamini eksikliği sonucunda diş eti kanaması ortaya çıkabilir. K ve C vitamini brokoli, domates, biber, patates, turunçgillerde bulunur. Bu besinleri tüketmek diş eti kanamalarını azaltacaktır.. Ağız ve vücut sağlığı açısından ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.