Diş Gıcırdatma Nedir, Kimlerde Olur? Nedenleri ve Tedavisi
Diş Gıcırdatması Nedir?
Tıp dilinde “Bruksizm” olarak adlandırılan diş gıcırdatma genellikle uyku sırasında görülen bir hastalıktır. Kişinin uyku sırasında dişlerini sıkması ve çenesini kilitlememesi halk arasında diş gıcırdatma olarak adlandırılmaktadır.
Aynı zamanda gündüzleri de görülebilen bu durum ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Diş gıcırdatmasının başlıca nedeni aşırı sinir ve strestir. Çoğunlukla uyku sırasında görülen bu durum kişi tarafından fark edilmemektedir.
Çevreden gelen tepkiler ve uyarılar doğrultusunda mutlaka bir doktora başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Diş gıcırdatmasına neden olan bir diğer faktör ise dişler arasındaki kapanış ilişkisinde meydana gelen bozukluktur. Çocuklarda görülen diş gıcırdatması ise süt dişlerinin dökülmesi esnasında görülmektedir.
Diş Gıcırdatmasına Neden Olan Sorunlar
Dişlerin geceleri istemsiz olarak sürekli birbirlerine sürtmesi diş yapısında bozukluklara neden olmaktadır. Bu bozukluklar genellikle ön dişlerde görülmektedir. Dişlerde meydana gelen bozuklukların yanı sıra ilerleyen dönemlerde dişlerde kırılma kaçınılmaz bir durum olmaktadır.
Soğuk havalarda hassaslaşan dişler tıpkı soğuk bir içecek içildiğinde olduğu gibi sızlamaya başlar. Kış aylarında artan diş sızlamaları diş gıcırdatması nedeniyle daha çok artmaktadır. Önlem alınmayan ve tedavi edilmeyen diş gıcırdatmalarında çeşitli diş ve diş eti problemleri söz konusu olmaktadır.
Diş ve diş etlerinde meydana gelen problemlerin yanı sıra yanaklarda tahriş oluşumu görülmektedir. Diş gıcırdatmasının neden olduğu rahatsızlıklardan bir diğeri ise çene ekleminde ve kaslarında meydana gelen ağrılardır.
Şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması nedeniyle ağrı görülmektedir. Bunun yanında çene eklemine aşırı yüklenilmesi ile çenede meydana gelen ağrı kaçınılmaz olmaktadır.
Dişlerde aşınma, diş minesinde oluşan hasar nedeniyle diş boyunun kısalması, ani diş sızlamaları, ağız içinde oluşan yaralar, diş ve çene arasındaki bağın gevşemesi görülebilecek diğer sorunlar arasında yer alır.
Diş Gıcırdatmasının Tedavisi
Tedaviye başlanmadan önce diş gıcırdatmasına neden olan faktörler araştırılmalıdır. Genellikle strese bağlı olarak ortaya çıkan diş gıcırdatmalarını önlemek adına öncelikle neden olan problem ortadan kaldırılmalıdır.
Stres azaltılmalı veya diş gıcırdatmasına neden olan diğer problemler çözüme ulaştırılmalıdır. Özellikle çocuklarda görülen diş gıcırdatmaları mutlaka tedavi edilmektedir. Aksi halde diş ve diş etlerinde meydana gelen problemler ileri ki yaşlarda çeşitli sorunların görülmesine yol açmaktadır.
Yüz ve çiğneme kaslarını olumsuz yönde etkileyen diş gıcırdatması zaman içinde eklem ağrılarına neden olmaktadır. Genellikle geceleri görülen diş gıcırdatmasını önlemek adına uygulanan tedavi yöntemlerinin başında slikon diş plakları kullanılmaktadır.
Sıklıkla kullanılan yöntemlerin başında gelen slikon plakların yetersiz kalması durumunda kas gevşetici, psikolojik tedavi ve gerekli diş bakımlarıyla desteklenebilir.
Diş Sıkma Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir? |
---|
Diş gıcırdatma sebebi nedir?
Uyku veya normal hayatta farkında olmadan dişleri gıcırdatma sorununun birden fazla nedeni olabilir. Genelde uykuda yaşanan uyku sorunları, alkol, kafein tüketimi, ilaç kullanımı, horlama, uyku apnesi ve olumsuz hayat şartları dişleri gıcırdatmaya neden olur.
Diş gıcırdatma hangi hastalığın belirtisidir?
Diş gıcırdatma birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bruksizm, reflü bozukluğu, gece terörü, epilepsi, uyku apnesi, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi tıbbi bozuklukların habercisi olabilmektedir.
Diş gıcırdatma evde nasıl geçer?
Diş gıcırdatmayı geçirmek için evde papatya çayı yapılabilir. Papatya çayı içildiği andan itibaren vücudun gevşemesine yardımcı olur. Kaslarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Papatya çayının yanı sıra zerdeçal ve süt ile yapacağınız karışımlar da kişiyi çok fazla hareket ettirmeden uyutur.
Diş gıcırdatma psikolojik mi?
Diş gıcırdatma sorunun en büyük nedeni strestir. Günlük yaşantıda maddi ve manevi sorunlar, aile içi kavgalar, psikolojik durumlar strese neden olur. Bu da sizin gergin olmanızı sebebiyet verir. Gergin olan bireyler sinirlendiğinde dişlerini sıkar. Diş gıcırdatma sorunun temelinde bambaşka psikolojik sorunlar da bulunabilir.
Diş gıcırdatma kimlerde olur?
Diş gıcırdatması genelde çok yoğun işlerde çalışan, sürekli insanlarla ilişkiler kurmak zorunda olan, bir günü stres içerisinde geçiren kişilerde görülebilmektedir. Bir yandan bunun genetik olduğu da düşünülmektedir. Her 5 kişiden 2'sinde diş gıcırdatma sorunu bulunur.
Gece plağı fiyatı ne kadar?
Gece plağı siz yattığınızda istemsiz bir şekilde dişlerinizi sıkıp zarar vermeyin diye üretilmiş bir şeydir. Son derece etkili bir yöntemdir. Yatmadan önce dişlerin arasında takılır, sabah uyandığınızda çıkarılır. Bu sayede kişi baş ağrısı, diş sızlaması gibi sorunlar yaşamaz. Kişiye özel olarak üretilen gece plağı farklı malzemelerden yapılırsa 400 ile 1000 TL arasında bir fiyata satılıyor.