Diş Sıkma Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Diş Sıkmanın Nedenleri
Tıptaki adı bruksizm, çoğunlukla gece uyku sırasında ortaya çıkar. Çiğneme ve yutma dışında gerçekleşen bu olaya parafonksiyon (istenmeyen fonksiyonel hareketler) denir. Bruksizm gece yutkunma ve çiğneme dışında ortaya çıkan diş sıkma davranışıdır. Toplumda sıklıkla görülür.
1. Genetik Faktörler
Genetik faktörlerden dolayı dişleri sıkma, gıcırdatma gibi problemler görülebilmektedir. Sizin ailenizde veya akrabalarınızda eskiden bu problemi yaşamış bireyler olabilir. Bunu atlatmak için aşağıdaki diş sıkmayı ortadan kaldıracak tedavi yöntemlerine göz atabilirsiniz.
2. Stres
Dişleri sürekli olarak istemsiz bir şekilde sıkmanın nedenleri arasında streste yer alır. Stres sizin diken üstüne olmanıza neden olur. Gün içerisinde stresli bir hayat geçiren bireylerde görülen en büyük sorunlardan birisi de diş sıkmasıdır.
3. Kaygı Bozuklukları ve Öfke
Diş sıkma vakalarının %70 gibi büyük bir kısmına yoğun yaşanan bazı duygu durumları neden olmaktadır. Stres, aşırı endişe gibi kaygı bozuklukları (anksiyete) ve öfke uyurken ya da uyanıkken diş sıkmaya neden olabilir.
4. Sigara ve Alkol
Kötü bir yaşam tarzı diş sıkmaya neden olabilir. Sigara ve diğer tütün mamulleri bu sonuca götürebildiği gibi çok miktarda alkol veya kafein almak da diş sıkmaya neden olabilir. Sürekli olarak alkol, sigara tüketen bir bireyde istemsiz olarak diş sıkma gibi durumlar görülebilmektedir.
5. Hiperaktif Kişilik
DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) yaşayan kişilerde sinirsel aktivite ve enerji metabolizması yoğun çalıştığı için stres hormonları yükselebilir. Bu durum diş sıkmaya yol açabilir. Sevinme ya da sinirlenme anında kişinin dişlerini sıkması oldukça normal bir durumdur. Ancak tedavi edilmesi gerekir.
6. Sorunlu Diş Pozisyonları
Ağız kapanışının sağlıklı olmasına imkan vermeyen çarpık diş dizilimi diş sıkmaya yol açabilir. Ağzı tam kapatabilmek, yemeği düzgün çiğneyebilmek vb. eylemler için harcanan efor çene kaslarında başka sorunlara da neden olabilir.
7. Uyku Sorunları
Uyku sırasında nefes kesilmesi, horlama, uykuyu alamama vb. belirtilere yol açan obstrüktif uyku apnesi gibi uyku sorunları yaşayan kişilerde sık sık diş sıkma görülmektedir. Uyku sorunu yaşayan bireylerde aynı zamanda diş gıcırdatma sorunuyla da karşılaşılmaktadır.
8. Çeşitli Hastalıklar
Mide asidinin yemek borusuna kaçması yani reflü, kronik sinüzit, burun tıkanıklığı, bağırsak parazitleri gibi hastalıklardan dolayı çocuklarda ve yetişkin bireylerde diş gıcırdatması, diş sıkması gibi durumlar görülebilir.
Diş Sıkma Tedavi Yöntemleri
Diş sıkması, diş gıcırdatma gibi sorunları ortadan kaldırmak için bazı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Siz de bu sorunları geçirmek istiyorsanız tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz. İşte sizi diş sıkmasından kurtaracak yöntemler;
1. Stresten Kurtulun
Başta stres olmak üzere sıkıntı verecek düzeyde yaşanan yoğun duygu durumlarını hafifletmek, birçok vakanın kendiliğinden kaybolmasını sağlayacaktır. Eğer sizin bulunduğunuz iş veya okul ortamı strese girmenize neden oluyorsa işinizi ya da okulunuzu değiştirmeye çalışın. Mümkün olduğunca stresi tetikleyen durumlardan uzak durun.
2. Kas Gevşetme Hareketleri Yapın
Çene kaslarınıza parmak uçlarınızla oval hareketler ile masaj yapın. Dilinizin ucunu ön dişlerinizin arasına alın, bekletin. “Sarhoş olmuşçasına” kaslarınızı serbest bırakarak peltek cümleler kurun: “Şu an mutluyum ve kelimeleri tam çıkaramıyorum.” Ağzınızı iki parmağınız girecek kadar açın, bu konumda bir saat boyunca durmaya çalışın. Kapattığınızı fark ederseniz yavaşça tekrar açın.
3. İlaç Kullanın
Kalsiyum ve magnezyum kas fonksiyonlarını düzenler, sinir sistemi sağlığı için gereklidir; eksiklikleri halinde kas krampları ve kenetlenme oluşabilir. Kalsiyum ve magnezyum takviyesi alabilirsiniz.
4. Ağız Koruyucular Kullanın
Diş sıkma ve gıcırdatmanın hasarından korumak için gece yatmadan önce ağız koruyucular kullanılabilir. Ayrıca yatmadan önceki bir saat boyunca parlak ışıktan uzak durun, boğaz ve çene civarına soğuk ya da sıcak uygulama yapabilirsiniz.
Diş Gıcırdatma Nedir, Kimlerde Olur? |
---|
İstemsiz diş sıkma nasıl geçer?
İstemsiz olarak dişleri sıkmaktan vazgeçmek istiyorsanız stresi azaltın, bir ağız koruyucu yani gece plağı takmayı deneyin. Yanlış hizalanmış dişleriniz yüzünden diş sıkma problemi yaşıyorsanız diş teli takın. Kafeinden, sigaradan ve alkolden uzak durun.
Diş sıkma hangi hastalığın belirtisi?
İstemsiz olarak dişleri gıcırdatmak veya sıkmak reflü bozukluğu, uyku apnesi, hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği, gece terörü, epilepsi, parkinson hastalığı gibi hastalıkların belirtisi olabilir.
Diş sıkma nasıl tedavi edilir?
Diş sıkma hastalığını tedavi etmek için eksik dişleriniz varsa yerine yenisi yaptırabilirsiniz. Çok stresli bir ortamda bulunmak zorundaysanız oradan uzaklaşabilir, ilaç kullanabilir veya ağız koruyucu takabilirsiniz.
Diş sıkma neden oluşur?
Diş sıkma olarak bilinen ve çene eklemine zarar veren bu durum, çoğunlukla uygu esnasında meydana gelir. Güçlü çene hareketlerinin neden olduğu olay son derece zararlıdır. Dişlerinizin dökülmesine de neden olur.
Dişlerimi çok sıkıyorum ne yapmam lazım?
Dişlerinizi çok sıkıyorsanız ilk olarak sorunu bulmalısınız. Diş sıkma problemine neden olacak durumları araştırın ve hangi sorun sizde varsa kaynağını bulun. Daha sonrasında tedaviyi soruna göre şekillendirin.
Diş sıkma psikolojik mi?
Diş sıkma genetik faktörlere, strese veya psikolojinin bozulmasına bağlı olarak gelişebilecek bir durumdur. Psikoloğa başvurmuş pek çok hastada diş sıkma, diş gıcırdatma problemleri görülmüştür. Bu durum ile ilgili yapılan çalışmalara göre diş gıcırdatan hastaların psikolojik açıdan değerlendirilmesi gerekir.