Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir? Diş Bakım Ürünleri

Ağız sağlığı açısından olumsuz bir durum olan diş taşı (tartar) temizliği herkes için önem arz etmektedir. İşte tartardan kurtulmanın doğal yolları...
Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir? Diş Bakım Ürünleri

Ağız ve diş sağlığı açısından "diş taşı" istenmeyen bir durumdur. "Diş taşı temizliği" ihmal edildiği takdirde kötü bir görüntüye sebep olmakla birlikte dişlerimize dilimizle dokunduğumuzda kötü bir his de vermektedir. Bu yazımızda diş taşı temizliği nedir?" ve diş taşı temizliği nasıl yapılır?" sorularına cevap veriyoruz. Ayrıca evde doğal yollarla diş taşı temizleme yöntemleri de aşağıda yer alıyor.

İşte diş taşı veya tartar olarak adlandırılan plakların giderilmesi için yapılması gerekenler...

Diş Taşı (Tartar) Nedir ve Nasıl Oluşur?

Ağızdaki diş eti hastalıklarının en önemli nedeni olan diş taşının sebebi ağızdaki bakteriyel diş plağı denilen saydam ve yapışkan bir tabakadır. Günde iki kez diş fırçalama ile bu tabakanın ağızdan uzaklaşmasını sağlayabiliriz fakat etkin bir temizlik yapılmadığı zaman tükürüğün de etkisiyle sert, yarı geçirgen, pürüzlü, diş yüzeyine yapışan bir maddeye dönüşür.

Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir?

Buna tartar veya diş taşı denir. Diş etleri üzerinde ve dişler arasında birikintiler şeklinde oluşur. Bu birikintilerin içinde birçok mikrop vardır. Bu birikintiye mikrobiyal dental plak adı verilir. Bu plak ağız ortamından uzaklaştırılmazsa kireçlenerek diş taşına dönüşür ve bu da diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş etinin şekli değişir, yaralanmalara sebep olur. Ülserler, diş eti kanamalarına da neden olur.

Beslenme şekli de ağız bakımı kadar diş taşı oluşumunda etkilidir. Karbonhidratlı, nişastalı, şekerli, yapışkan ya da asitli maddelerin tüketilmesi ve etkin bir şekilde ağızdan uzaklaştırılmaması, yani etkin bir temizleme yapılmaması, diş taşının oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Çünkü bakteriyel diş plağı dişin üzerine çok daha rahat yapışacak ve bunun diş taşına dönüşmesi çok daha kolay, hızlı olacaktır.

Diş Taşı (Tartar) Neye Sebep Olur? Tartarın Sonuçları

Diş taşı dişe yapıştıktan sonra bunun da üzerinde bakteriyel diş plağı oluşacaktır. Ancak diş plağı artık diş gibi bir düzeye değil de tartar gibi sert, pürüzlü bir yüzeyin üzerine birikmiştir. Bu yüzden fırçalama zayıflayacaktır ve tartar gün geçtikçe artacaktır.

Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir?

Geçirgen yapısı sebebiyle de üzerindeki bakterilerden sızan zararlı maddeler, diş eti içerisine ulaşır ve diş etinin dişe yapışmasını sağlayan liflerin uzaklaşıp diş etinin çekilmesine sebep olur. Bu zararlı ürünler ilerleyen zamanlarda kemiğe kadar ulaşabilir ve dişi kemiğin içinde tutan dokular ve alveol kemiği rahatsız olup çekilecek ve kemik kaybı yaşanacaktır.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı oluştuğu zaman artık diş fırçalamayla ağızdan uzaklaştırmanın imkanı yoktur. Ancak diş eti önceden bazı belirtilerle haber vermektedir. Hafif kızarık olan, ödemli ve dokunulduğunda kanayan diş eti, diş eti hastalığının habercisidir.

Bu dönemde düzenli diş fırçalaması ve gargara kullanımı ile diş eti hastalığı uzaklaştırılabilir. Ancak bu dönemde müdahale edilmezse ve bakteriyel diş plağı, diş taşı haline dönüşürse kişinin kendi çabasıyla bunun önüne geçip ağızdan uzaklaştırması mümkün değildir. Bu noktada diş hekimine başvurulması gerekir.

Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir?

Ultrasonik cihazlarla veya periodontal aletler kullanarak diş hekimi tarafından diş taşı ağızdan uzaklaştırılır ve diş yüzeyi parlatılmış olur. Böylece diş eti iltihabına neden olacak etkenler ortadan kaldırılmış olur. Bundan sonra kişi, düzgün ağız bakımı yaparak ağız hijyenini sağlamalıdır. Böylece diş taşından korunabilir.

Bilinmelidir ki düzenli diş fırçalamaya rağmen bir süre sonra diş taşı oluşumu mümkündür. Bu yüzden altı ayda bir diş hekimine gitmek gerekmektedir.

Diş taşı temizliği genellikle anestezi gerektirmeyen, uyuşturmadan yapılan bir uygulamadır. Temizliğin sonucunda kişi ferahlama hissedecektir. Diş eti ise kırmızı, kanamalı görünümünden uzaklaşacaktır. Böylece kişinin nefesi de hafif ve hoş olur.

Evde Diş Taşı Temizleme Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği herkes için önemlidir. Bu yüzden birçok kişi "diş taşı evde nasıl temizlenir?" sorusunun cevabını öğrenmek istemektedir. Peki, evde diş taşı temizliği yapılır mı? Bu sorumuzun cevabı; Evet yapılır.

Diş taşı temizliğini evde yapmak isteyenler için birden fazla yol bulunmaktadır. Evde diş taşı temizleme yöntemlerinden bir tanesi ve en önemlisi ceviz kabuğu ile diş temizleme yöntemidir. Peki, ceviz kabuğu ile diş taşı temizleme nasıl yapılmaktadır?

Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir?

Evde diş taşı temizliği yapımında ceviz yöntemini kullanmak için ilk olarak 1 kase ceviz kabuğu ve bir bardak su gerekmektedir. Ceviz ile diş taşı temizliği yapmak için elde olan malzemeleri bir kaba doldurun. Malzemeleri tencere içerisinde 15 dakika boyunca kaynatın ve ardından ılımaya bırakın.

Bu işlemin ardından 20 gün boyunca günde bir defa dişinizi fırçaladığınız diş fırçası haricinde bir fırçayla dişlerinize karışımı sürün. Her gün 1 defa uygulayacağınız bu yöntemle diş tartarlarından kurtulacaksınız.

Diş Taşı (Tartar) Temizletilmezse Ne Olur?

Mevcut olan hastalık hızla ilerler. Şekil bozuklukları olur ve hastalığın ilerlemesine sebebiyet verir. Kolaylıkla biriken yemek artıklarının oluşturduğu ağız kokusu görülür.

Diş eti hastalıklarının birincil sebebi olduğu için diş taşının düzenli olarak temizletilmesi gerekir. Diş hekimi kontrolünde tedavi edilmediği zaman diş kayıplarına kadar yol açabilir. Diş kaybına yol açmadan önce diş taşı ilk olarak diş yüzeyine yapışır.

Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir?

Üzerine tekrar tekrar bakteriyel diş plağı oluşumuna müsait bir yapıdır. Diş taşı git gide büyür, diş yüzeyine yayılır, diş etine doğru ilerler. Üzerindeki bakterilerin de etkisiyle diş etinin içine nüfus eden zararlı ürünler, diş eti kaybına, diş etinde cep oluşması ve buranın bakteri ortamı oluşturmasına, bunun sonucunda da ağız kokusuna neden olmaktadır.

Ağızda sürekli bir kanama da görülebilir. İlerleyen zamanlarda ise diş köklerinin içinde bulunduğu alveol kemiğine zarar verebilir. Bu kemikte kayıp ortaya çıkabilir ve diş kökleri açığa çıkabilir. Daha sonra da diş kaybı gerçekleşecektir. Yetişkinlerde yüzde 70 oranında sağlam diş kayıplarının nedeni diş taşı ve diş eti hastalıkları oluşumudur.

Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?

Diş hekiminin müdahale etmesi sonucunda diş taşı temizlenebilir. Diş taşı temizliği gereklidir ve kurallarına uygun şekilde yapıldığında diş minesine zarar vermez. Altı ayda bir düzenli olarak diş taşı temizliğinin yapılması gerekir.

Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir?

Kişi düzenli olarak dişlerini fırçalasa, diş ipi kullansa, gargara kullansa da diş taşı oluşumu görülebilir. Bunun sebepleri olarak yediğimiz içtiğimiz besinler, beslenme koşulları ve tükürük kalitesi gibi unsurlar gösterilebilir. Diş taşı temizliği kişinin rahatsızlık duymadığı rahat bir tedavidir. Sonucunda da kişi ferahladığını hissedecektir.

Diş Taşı Diş Eti Hastalıklarına Neden Olur mu?

Diş taşı doğrudan diş eti hastalıklarına sebep olmaz. Mikrobiyal dental plak adı verilen, içinde değişik mikroorganizmaların bulunduğu birikimler zaman içinde diş taşı haline gelerek diş eti hastalıklarına (periodontal) yol açar.

Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir?

Diş taşı, ağız kokusu ve diş eti hastalıklarının en önemli sebebidir ve tartar olduğu zaman dişin üzerine tekrar diş plağı biriktiği için diş fırçalamayla önüne geçilemez hale gelir. Böylece diş taşı, bakterilerin salgıladığı ürünlerin de etkisiyle diş etinin içine nüfus ederek diş eti iltihabına sebep olur ve zamanla diş etinin dişe yapıştığı liflerin kopmasına neden olur.

Daha sonra zararlı ürünler diş etini de aşıp alveol kemiğine uzanır ve zararlı ürünler bu kemiği de eriteceği için o da kaybedilir. Zaman içerisinde diş kökleri açığa çıkar, etrafındaki diş eti çekilmiş olur ve diş eti en ufak dokunmayla kanar, görünümü şiştir. Ağız kokusu da beraberinde mevcuttur ve tedavi edilmezse diş kaybedilir.

Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler

Dişler günde iki kez fırçalanmalı. Diş fırçalarken macun oranına dikkat edilmeli. Doğru diş fırçası seçilmeli. Diş fırçası üç ayda bir değiştirilmeli. Altı ayda bir diş kontrolleri yaptırılmalı. Diş beyazlatıcıları doktor kontrolünde kullanılmalı. Diş çarpıklıkları varsa diş telleri ile çözüm aranmalı. Gerekli durumlarda diş ipi kullanılmalı.

Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir?

Düzenli aralıklarla diş taşları temizletilmeli. Diş estetiğinde, diş sağlığına en uygun olan yöntem tercih edilmeli. Dişler fırçalanırken fırçada kan görülüyorsa zaman kaybetmeden diş doktoruna başvurulmalı. Yemeklerden sonra ağız çalkalanmalı. Sigara içilmemeli.

Gazlı içecekler çok az tüketilmeli. Diş çürüklerini önlemek için süt, yoğurt, peynir tüketilmeli. Kurabiye, pasta gibi yiyecekler az tüketilmeli. Diş etlerine iyi geldiği için yeşil çay günde 1 bardak tüketilmeli. Sert kuruyemişler dişlerle kırılmamalı.

Diş Bakımı ve Diş Temizliği Ürünler

Diş Temizliği ve Bakım Seti Listesi

SıraMarkalarÖzellikneoldu Puanı
1Fe Ağız ve Diş Bakım SetiDiş Tozu10/9.9
2Oral-B VitalityDayanıklı Batarya10/10
3Colgate Optik Beyaz Extra Güç Diş MacunuUltra Beyazlatıcı10/9.8
4Listerine Ağız Bakım Suyu Cool Mint 500 ml24 Saat Etkili10/9.8
5ORAL-B Essential Floss Diş İpi 50 m. Mumlu NaneliFerah10/9.8
Amazon
Fiyatlarını Gör
Ağız ve Diş Bakım
Setleri
Aradığın
Fiyatları Gör

Diş Bakımı ve Diş Temizliği İçin En İyi 5 Ürün

Diş sağlığınız için en iyi bakım setlerini sizler için listeledik.

1. Fe Ağız ve Diş Bakım Seti

Diş Bakımı ve Diş Temizliği İçin En İyi 5 Ürün

Amazon
Fiyatını Gör
FE
Ağız ve Diş Bakım Seti
Aradığın
Fiyatı Gör

Fe markasının ağız bakımı için bir araya getirdiği bu üçlü paketin içerisinde diş pastası, diş tozu ve ağız spreyi yer alıyor. Dişlerin üzerinde oluşan çay ve kahve lekelerini söküp atan diş pastası aynı zamanda diş tartarlarına da etki ediyor. Diş tartarlarını tamamen ortadan kaldırmaya yarayan ürün ise diş tozudur. İyi bir ağız bakımı için Fe Ağız ve Diş Bakım Setini kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

2. Oral-B Vitality 100 Sensi Ultra Thin Şarj Edilebilir Diş Fırçası

Diş Bakımı ve Diş Temizliği İçin En İyi 5 Ürün

Amazon
Fiyatını Gör
Oral-B
Diş Fırçası
Aradığın
Fiyatı Gör

Günlük diş temizliği için kullanabileceğiniz bu şarjlı diş fırçası etkin performansı ve uzun süre dayanıklı bataryası ile dikkat çekiyor. Oral-b Vitality olağan üstü performansı ile kısa sürede diş lekelerini ve diş tartarlarını ortadan kaldırıyor. Fiziksel diş fırçalamadan daha iyi bir sonuç veren Oral-B Vitality'nin tek bir çalışma modu vardır.

3. Colgate Optik Beyaz Extra Güç Diş Macunu

Diş Bakımı ve Diş Temizliği İçin En İyi 5 Ürün

Amazon
Fiyatını Gör
Colgate
Diş Macunu
Aradığın
Fiyatı Gör

Uzman diş ortodontistleri tarafından kullanılması uygun görülen Colgate Optik Beyaz diş macunu özellikle inatçı diş lekeleri karşısında gösterdiği üstün performansla öne çıkıyor. Gün içerisinde 2 veya 3 defa kullanılması gereken bu diş macunu ferahlatıcı bir hava bırakıyor. Staınpro teknolojisi ile geliştirilen bu ürünün diş minesi için güvenli olduğu kanıtlanmıştır.

4. Listerine Ağız Bakım Suyu Cool Mint 500 ml

Diş Bakımı ve Diş Temizliği İçin En İyi 5 Ürün

Amazon
Fiyatını Gör
Listerine
Ağız Bakım Suyu
Aradığın
Fiyatı Gör

Diş hekimlerinin tavsiyesine göre listemizde yer verdiğimiz bir diğer ürün olan Listerine Ağız bakım suyu günde 2 defa kullanıldığı zaman 24 saate kadar plak oluşumunu engelliyor. Uzun bir süre ferah nefes alıp vermenizi sağlar ve ağız içi flora dengesini kesinlikle bozmaz.

5. ORAL-B Essential Floss Diş İpi 50 m. Mumlu Naneli

Diş Bakımı ve Diş Temizliği İçin En İyi 5 Ürün

Amazon
Fiyatını Gör
Oral-B
Diş İpi
Aradığın
Fiyatı Gör

Etkin diş temizliği ve diş bakımı için diş ipi kullanmak oldukça önemlidir. Dişlerin ulaşılması en zor kısımlarına biriken etkenler burada kısa sürede plağa dönüşerek dişlerimize zarar vermeye başlar. Diş fırçaları ise bazen tek başına yeterli olmamaktadır. Bu sebeple diş ipi etkin bir temizlik fırsatı sunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Protetik Diş Tedavisi Nedir, Çeşitlieri Nelerdir?Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş Bakımı Nasıl Yapılmalı?Lamine Diş Kaplama Nasıl ve Neden Yapılır?

Diş taşı ve tartar aynı mı?

Tartar olarak bilinen diş taşı, sertleşen plak ve mineral birikimi olarak tanımlanır. Plağın uzun süre temizlenmemesiyle ortaya çıkan diş taşı, dişlerin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Diş eti çizgisinin altına kadar yayılabilir.

Dişlerdeki tartar nasıl yok edilir?

Dişlerdeki tartarı yok etmek için diş tartarı temizleme aletleri kullanılabilir. Ayrıca diş tartarlarınızı doğal yöntemlerle temizlemeniz de mümkündür. Sirke, çilek, karbonat gibi doğal ürünlerle dişlerde oluşmuş olan tartarları giderebilirsiniz.

Diş taşı tartar evde nasıl temizlenir?

Diş taşı temizleme yöntemleri denince akla ilk başta karbonat gelmektedir. Karbonatın gücünü hindistan cevizi ile ikiye katlamak mümkündür. Bunun için karbonat ve hindistan cevizi karıştırılır. Dişler güzel bir şekilde fırçalanır ve yıkanır.

Tartar diş fırçalayarak geçer mi?

Bir kez tartar oluştuysa iyi bir ağız sağlığı rutini uygulamanıza rağmen diş eti hastalıkları meydana gelebilir. Plağın aksine fırçayla çıkmaz, diş hekimi ya da hijyenist tarafından çıkarılmalıdır. Tartar birikimini tedavi etmenin en iyi yolu başta oluşmasını önlemek olacaktır.

Diş taşları temizlenmezse ne olur?

Diş taşı oluşumu temizlenmediği taktirde diş etlerinde çekilmelere neden olmaktadır. Eğer dişlerde diş taşı oluşursa ve bununla beraber artmaya devam ederse diş eti çekilmesi de aynı oranda artar. Diş eti çekilmesi sonucunda dişlerin araları açılacak, diş bölgesinde de diş taşı oluşumu devam edecektir.

Tartar ağız kokusu yapar mı?

Diş taşının kendisi ağız kokusu yapmaz fakat neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli bir şekilde ağız kokusu yapar. Buna da halitozis adı verilmiştir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir.

<

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum