Diyabete İyi Gelen Bitkiler, İçecekler, Meyve ve Sebzeler
Diyabet hastalığı veya şeker hastalığına sahip olan insanların beslenmelerine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Sizler için hazırladığımız bu besinler, diyabet hastalığına sahip olan insanlar için oldukça yararlıdır. Meyvelerden elma, sebzelerden enginar, bitki çaylarından ada çayı, içeceklerden şalgam, bitkilerden zencefil, kuruyemişlerden badem, yiyeceklerden ise yağsız kırmızı et tüketilirse diyabet hastalığı sorunsuz ilerler.
Diyabete İyi Gelen Meyveler ve Sebzeler
Diyabet diğer adıyla şeker hastalığına iyi gelen meyveler arasında elma, kayısı, greyfurt ve kivi, şeftali, portakal, çilek, armut, erik bulunmaktadır. Sebzelerde ise fasulye, enginar, soğan gibi lif oranı yüksek sebzeler tüketilmesi gerekir.
Diyabet hastalarının şeker oranını düşüren bu sebzeler ve meyveler bol bol tüketilmesi gerekir. İçerisinde bulunan vitaminler sayesinde kan şekerinin sabit kalmasını sağlayan bu gıdalar kalp krizi oluşma riskini de önlüyor.
Diyabet Tedavisinde Kullanılan İçecekler ve Bitki Çaylar
Şeker hastalığına iyi gelen bitki çayları ve içecekler arasında portakal suyu, limon suyu, çilek suyu, şalgam, ıhlamur, ısırgan otu çayı, ada çayı, papatya çayı, menekşe çayı yer alır.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz içecekleri ve bitki çaylarını tüketen kişilerin diyabete yakalanma olasılığı düşer. Kan şekerinin yükselme oranı önlenir. Şeker hastalarına iyi gelen içecekler sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olur. Şifalı bitki çayları sayesinde kan şekeriniz dengelenir.
Diyabete Fayda Sağlayan Bitkiler
Diyabet hastalığını tedavi eden şifalı bitkiler içerisinde zencefil, aloe vera, yabanmersini özü, çemen otu, bamya, tarçın, kudret narı, incir yaprağı, fesleğen, deve dikeni, dikenli incir, Hint defne yaprağı, pervane çiçeği, Amla, Gingko, Köri yer almaktadır.
Bu besinler şeker hastalığı için olumlu etkilere sahiptir. Şifalı bitkiler olarak bilinir. Glikoz üzerinde olumlu etkilere sahip olan bitkiler, insülin salgılama, glikoz oksidasyonu gibi işlemlere yardımcı olmaktadır. Kan şekeri seviyesini dengeleyen şifalı bitkiler şeker hastalığı tedavisinde geleneksel olarak yerli insanlar tarafından kullanılmıştır.
Diyabete Yardımcı Kuruyemişler
Şeker hastalarının tüketebileceği kuruyemişler arasında ceviz, badem, sarı leblebi, fındık, fıstık, karışık kuruyemiş çeşitleri bulunur.
Şeker hastalığına yatkın olanlar için önleyici kuruyemişleri beslenme düzeninizde kesinlikle tercih etmeniz gerekir. Akşam yemeği yemeden önce ağzınıza atacağınız birkaç adet kuruyemiş sizi besinlerin kötü özelliklerine karşı koruyacaktır. Eğer bol miktarda karbonhidrat içerikli besinleri tüketmeyi seviyorsanız mutlaka kuruyemiş yemeye de özen gösterin.
Diyabet Hastalarının Tüketebileceği Yiyecekler
Şeker hastalığına fayda sağlayacak yiyecekler kepek içeren ekmekler, suda çözünebilen besin değeri yüksek lif içerikli fasulye, mercimek, bezelye gibi besinler, derin su balıkları, sebze ve meyveler, yağsız etler, zeytinyağı, tarçın kan şekerini sabitlemeye yardımcıdır.
Şeker hastalığı kandaki şeker miktarının artmış olmasından dolayı ortaya çıkar. Beslenme ve stres bu hastalığın oluşmasına neden olur. Şeker kontrolü yapılmadığı durumlarda daha kötü sonuçlar çıkabilir. Bu besinler düzenli olarak tüketildiği zaman kolesterol düşer, kan şekeri seviyesi düzenlenir.
Diyabet nedir?
Toplumumuzda en sık rastlanılan sağlık sorunlarından biri olan diyabet (şeker hastalığı), oldukça önemli bir hastalıktır. Diyabet hastalarının sürekli olarak doktor kontrolünde olmaları oldukça önemlidir. Şeker hastalığının oluşumundaki temel neden; kandaki şeker seviyesini düzenlemekle görevli insülin hormonunun işlevini tam olarak yerine getirememesidir.
İnsülin hormonunun görevini yerine getirememesi sonucunda kan şekeri yükselir. Bunun yanı sıra diyabet hastalığının birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceğini söyleyebiliriz. Bu içeriğimizde sizlere şeker hastalığına iyi gelen besinleri sunacağız.
Diyabetin çeşitleri nelerdir?
Diyabet hastalığının oluşumunda birçok faktör rol oynamaktadır. Genetik etkenlere bağlı olarak meydana gelebilen diyabet, ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Şeker hastalığı zaman içinde tansiyon, felç, görme kaybı, böbrek hastalıkları ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Şeker hastalığı “tip 1 diyabet” ve “tip 2 diyabet” olmak üzere iki grupta incelenir.
Tip 1 diyabet
Çocukluk çağında başlayan diyabet türüdür. Ayrıca tip 1 diyabet, insüline bağımlı diyabet olarak da adlandırılmaktadır. Tip 1 diyabetin kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak tip 1 diyabet hastalarında insülin yapımından sorumlu pankreas beta hücrelerinin harabiyetine bağlı olarak gelişen mutlak bir insülin eksikliği söz konusudur.
Genetik yatkınlığı bulunan kişilerde yaygın olarak görülen tip 1 diyabet, viral enfeksiyonlar, travma ve stres sonucunda oluşabilir. Tip 1 diyabet toplumda nadir olarak görülen diyabet türüdür. Tüm diyabet hastalarının %5-10’u tip 1 diyabettir.
Tip 2 diyabet
Genellikle 40 yaş sonrasında ortaya çıkan tip 2 diyabet, en çok görülen diyabet tipidir. Tüm dünyadaki diyabet hastalarının yaklaşık %90’ına tip 2 diyabet teşhisi konulmuştur. Genetik yatkınlık başta olmak üzere obezite ve fiziksel aktiviteye bağlı olarak ortaya çıkan tip 2 diyabetin görülme sıklığı yaşlanmaya bağlı olarak artış gösterir.
Ancak gelişmiş ülkelerde 15 yaş altında görülen diyabet vakalarının yaklaşık olarak yarısının tip 2 diyabetli olduğu belirtilmektedir. Bu konudaki en önemli nokta; tip 2 diyabetin ne kadar ilerleyen yaşlarda görülürse yan etkilerinin de o kadar az görüleceğidir. Bu nedenle erken yaşta görülen diyabet vakalarında vakit kaybetmeden doktora başvurmalı ve erkenden tedaviye başlanmalıdır.
Diyabet belirtilerinin görülmesi durumunda bir an önce doktora başvurmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Her hastalıkta olduğu gibi şeker hastalığında da erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Ancak doktorunuzdan gerekli onayı alarak çeşitli bitkisel tedavi yöntemleri ile diyabet tedavisine katkı sağlayabilirsiniz.
Diyabet hastalığı geçer mi?
Diyabet son derece ciddi bir hastalıktır. Cerrahi tedavi ile geçirmek mümkündür. uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için düzenli egzersiz yapılmalıdır. Diyabete uygun beslenmek de son derece önemlidir.
Diyabet nasıl oluşur?
Diyabet insülin hormonu arasındaki dengesizlik sonucu ortaya çıkmaktadır. Hastalık sonucu şeker hücrelerde olması gerektiği gibi kullanılmaz. Kan şekeri serbest halde kanda dolaşmaya başlar. Bunun sonucunda diyabet meydana gelir.
Diyabete ne iyi gelir?
Diyabet hastalığına iyi gelen besinler arasında ıspanak, turp, greyfurt, çilek, böğürtlen, yağsız kırmızı et, brokoli, şalgam, lahana, soğan, incir, bulgur, yoğurt, muz yer almaktadır. Bu besinler kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır.