Diyabet Hastaları Yazın Nelere Dikkat Etmelidir?
Diyabet Hastalarının Yaz Aylarında Dikkat Etmesi Gerekenler
İlk önce bir diyabet hastasının çantasında her zaman bulunması gerekenleri sıralayalım; şeker, meyve suyu, kan şekeri ölçüm cihazı, hap, insülin iğnesi gibi malzemelerdir. Bir diyabet hastası bunları her zaman yanında taşımalıdır. İlk kuralımız bu olmakla birlikte hayati önem taşımaktadır.
1. Bol Su İçin
Kan şekerinin yükselmesinin neden bazen susuzluk olabilir. Bunun için gün içerisinde bol bol su tüketilmesi gerekir. Sağlıklı kişilere göre sık sık idrara çıkmak gerekir. Yaz sıcaklığı nedeniyle sıvı kaybı artar. Diyabet hastaları sağlıklı kişilere göre daha kolay sıvı kaybeder. Mutlaka sıvı tüketmeli, direkt güneşten uzak durmalıdır.
2. Egzersiz Yapın
Yazın özellikle egzersiz önemli, açık alanlarda imkan buldukça spor yapmak daha da faydalıdır. Çok sıcak saatlerde çıkmamak kaydıyla yemeklerden sonra 1 saatlik yürüyüş çok yararlıdır. Yüzmek de diyabetlilerin kan şekerini düzenlemede, kilo verme gibi pek çok şeyde fayda sağlar.
3. Çok Fazla Güneşlenmekten Kaçının
Diyabet hastalarında tansiyon yüksekliği problemi de vardır. Bu yüzden çok sıcakta kalmamaları gereklidir. Aksi halde bu tansiyonlarını yükseltip, kalp krizi ve beyin kanaması gibi pek çok ciddi sağlık sorununa yol açar. Unutulmaması gereken nokta diyabetlilerin çok sıcak saatlerde çok fazla güneş altında kalmamasıdır. Yoksa güneşte bulunan D vitamini diyabetliler için de çok gerekli ve önemlidir.
4. Ayak Yaralarına Dikkat Edin
Yazın çokça tercih edilen açık ayakkabı ve terlikler yüzünden, diyabet hastalarının ayaklarında yaralar oluşabilir. Özellikle ayaklarında duyu kaybı olan diyabet hastalarının ayakkabı seçerken çok dikkatli olmaları gerekir. Çıplak ayakla asla dolaşmamaları gereklidir.
5. Cildinize Bakın
Yazın kuruyan cildi nemlendirmek şarttır. Diyabet hastaları için de bu önem arz eder. Bu yüzden nemlendirici kullanılması gereklidir. Diyabet hastalarının dışarı çıkmadan önce mutlaka cildini nemlendirmesi gerekir.
6. İlaçları Sıcakta Tutmayın
İlaçlarınızı, insülin ve kan şekeri ölçüm cihazlarını dahi güneşte, sıcakta tutmayın. Aksi halde bozulurlar. Sıcak ortamda tutulmuş bir ilacı içmekte son derece sakıncalıdır. Bozulmuş bir ilacı içmek ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Diyabet için tüketmiş olduğunuz ilaçları olabildiğince serin ortamlarda saklamaya çalışın.
7. Hipoglisemiye Karşı Dikkatli Olun
Egzersiz artışı ve sıklığı, sıcak havalar derken, kan şekeri düşebiliyor. Bu belirtiler hipolisemi düşüşüne neden olur. Her zaman dikkatli olun. Çok sıcak ortamlarda uzun süre vakit geçirmemeye çalışın. Kendinizi rahat ve serin hissedebileceğiniz ortamlarda vakit geçirmeye özen gösterin.
8. Kıyafet ve Ayakkabı Seçimine Dikkat Edin
Diyabet hastaları, kendisini terleten kıyafetlerden kaçınmalıdır. Sıvı kaybını en aza indirmek için pamuklu, açık renkli ve serin tutan giysiler giymeleri gerekmektedir. Diyabet hastalarının ayakkabı seçimi de önemlidir. Parmak arası ve ucu açık terlikler risklidir. Ayağında oluşabilecek bir yara ciddi sonuçlar doğurabilir.
9. Kalp Krizine Dikkat Edin
Şeker hastalarının normal insanlara göre kalp krizi riski daha yüksektir. Gizli kalp riskiyle karşı karşıya kalan diyabet hastalarının kalp ritimleri bozulabilir, kalp krizi yaşanabilir. Bu nedenle olabildiğince serin ortamlarda kalmaları gerekir. Sıcak hava nedeniyle yaşanan stres de kişiyi zorlayabilmektedir.
10. Sağlıklı ve Düzenli Beslenin
Yaz aylarında diyabet hastaları öğün aralarında mümkün olduğunca yüksek glisemik indeksli gıdalar tüketmemelidir. Düşük glisemik indeksli gıdalar kan şekerini dengeli ve yavaş yükselttiği için uzun süre tokluk sağlar ve kan şekerini sabit tutar. Ayrıca uzun süreli açlık hissi, kişinin kendisini yorgun, sinirli, uykulu hissetmesine yol açar. Bu da kan şekerini yükseltebilir.
Şeker hastaları sıcaktan etkilenir mi?
Sıcak yaz aylarında diyabet hastaları kan şekerlerini dengelemekte zorluk yaşayabilmektedir. hava bağlı olarak görülen terleme, vücutta sıvı kaybına neden olur. Bu da kan şekerini olumsuz yönde etkiler.
Şeker hastaları denize girebilir mi?
Şeker hastaları denize girebilir fakat son derece dikkatli olması gerekir. Diyabet hastalarının ayaklarında oluşabilecek bir yara çok tehlikelidir. Yara kendi kendine iyileşemediği gibi her geçen gün büyümeye devam eder. Diyabetik ayak yarası sorunu yaşayan kişiler kesinlikle denize girmemeli, ayaklarını kesecek durumlardan uzak durmalıdır.
Kan şekeri 250 olursa ne olur?
Kan şekerinin 250 olması idrarda keton görülmesine neden olabilmektedir. Diyabetik koma riskini artıran bu durum son derece tehlikelidir. Hastanın kan şekeri normale dönene kadar ölçüm yapmalı ve serin bir ortamda beklemelidir.
Yoğurt kan şekerini düşürür mü?
Yoğurt ana öğünlerde tüketilebilen, kan şekerini dengelemeye yardımcı bir besindir. Son derece doyurucudur. Yaz aylarında sıcakladığınız zaman yoğurt tüketerek kan şekerinizi dengeleyebilir ve serinleyebilirsiniz.
Şeker hastaları güneşe çıkabilir mi?
Diyabet hastalarının direkt olarak güneş ile temas etmesi sakıncalı bir durumdur. Güneşe maruz kalan diyabet hastaları terlemeyle birlikte sıvı kaybeder. Bu da kan basıncının düşmesine ve kan şekerinin yükselmesine neden olabilir.
Şeker hastaları çok terler mi?
Diyabet hastaları normal kişilere göre daha fazla terleyebilmektedir. Diyabet hastalarında terlemeye neden olabilecek hiçbir durum yokken dahi aniden terleme oluşabilmektedir. Bunun tam tersi bazı diyabet hastalarında da hiç terlememe de görülebilir.
Çok su içmek kan şekerini düşürür mü?
Su içmek, idrar yapımını artırmaktadır. Kanda yüksek miktarda bulunan şekerin bir kısmının atılmasını sağlar. Su içmek kan şekerini düşürür. Şeker hastası olan kişiler kan şekerinin dengelenmesi için en az 2,5 litre su içmelidir.