Ebola Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Daha çok Afrika ülkelerinde görülse de seyahatler sebebiyle kolayca taşınabilen ebola virüsü, erken teşhisin zor olması sebebiyle de oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Bu içeriğimizde ebola virüsü nedir, ne yapar, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, aşısı ve tedavisi var mı gibi soruları yanıtladık.
İşte ebola virüsü hakkında her şey...
Ebola Virüsü Nedir?
Ebola virüsü Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir. Ebola kanamalı ateşi %60-90 oranında ölümle sonuçlanan bulaşıcı ve salgınlara neden olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Oldukça bulaşıcı olan bu hastalığa sahip olan insanların izole edilmesi gerekmektedir.
Sahra altı Afrika ülkelerinde görülen Ebola virüsü şu ana kadar Türkiye’de görülmemiştir. Hasta kişinin kan ve vücut salgıları ile temas eden sağlık personeli ve aile bireylerine bulaşma olasılığı yüksektir. Hastalığın bulguları ise ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, halsizlik, ishal, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık olarak belirtilmiştir.
Ebola Virüsü Nasıl Bulaşır?
Ebola virüsünü taşıyan bir insanın başka bir insan ile doğrudan teması virüsü bulaştırmak için yeterlidir. Kan, kusmuk, idrar, dışkı ve ter gibi unsurların teması sağlıklı bir kişiyi kısa sürede enfekte edebilir.
Hava, deniz ve kara yolu ile seyahatler sebebi ile Avrupa'nın bir çok kesiminde de bu hastalık görülmüş ve gerekli karantina işlemleri ile durdurulmaya çalışılmıştır. Bu sebeple ebola virüsünün bulunduğu bölgelere gitmenizi ertelemeli, mümkün değilse gerekli korunma yöntemlerini uygulamanız gerekiyor.
Ebola Virüsünün Belirtileri
Bu hastalık bağışıklık sisteminde çökme ve pıhtılaşma fonksiyonlarında bozukluk ile başlamaktadır. Virüsün tam etkisini gösterebilmesi için yaklaşık 5 ile 10 gün arasında bir zaman gerekmektedir. Bu zaman bağışıklık sisteminin direncine göre değişkenlik göstermektedir.
Ebola virüsünün belirtileri ani yüksek ateş, kızarıklık, gözlerde kızarıklık, titreme, kusma ve bitkinlik şeklinde başlamaktadır. İleri safhalar ise daha da kötü geçmektedir. Göz, burun, kulak ve rektumdan kan gelmeye başlar. Öyle ki tedavi için açılan iğne deliklerinden bile kan gelir. Sonuç olarak toplu organ yetmezliği ile enfekte olan kişi hayatını kaybeder.
Son dönemde yaşanan iç ve dış kanamalar sebebiyle organ yetmezlikleri oluşabilir. Ebola virüs türlerine göre, ölüm oranları %60–90’lara kadar ulaşabilir. Hastalığın erken belirtileri ise diğer yaygın hastalıklara benzemektedir. Bu yüzden hastalığın erken teşhisi oldukça güçtür.
Ebola Virüsünden Korunmanın Yolları
Oldukça tehlikeli olan bu hastalıktan korunmak için uzmanlar bazı önerilere uyulması gerektiğini söylemektedirler. Bu önerilere uyarak ebola virüsünün size bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca virüsün olduğu bölgelere gitmeniz gerekiyorsa bu tavsiyeleri harfiyen uygulamalısınız.
Elleri düzenli olarak yıkamak, ölü hayvanlara temasta bulunmamak, enfekte olduğu düşünülen kişilerle temastan kaçınmak, zorunlu yurtdışı seyahati öncesi danışmanlık desteği almak, vahşi hayvanların temasından kaçınmak, düzenli olarak dezenfektan kullanmak, uzun kollu ve vücudu kapatacak giysi giyinmek, riskli bölgelerde toplu alanlarda maske kullanmak, gıdaları iyice pişirip tüketmek ebola virüsünden korunma yollarıdır. Bu önerileri mutlaka uygulamanız gerekiyor.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Zika Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir? | Rota Virüsü Belirtileri ve Tedavisi |
Ebola virüsü ne yapar?
Bu virüs yüksek ateşe neden olan, iç ve dış kanamaya sebebiyet veren bir hastalıktır. Bir mikroorganizma sonucunda oluşan bu hastalık oldukça ciddi sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Bu sebeple virüse yakalanan kişilerin izole edilmesi gerekmektedir.
Ebola günümüzde var mı?
Ebola virüsü 1976 yılından itibaren görülen bir hastalıktır. Gün geçtikçe daha fazla kişiye ve ülkeye yayılan bu hastalık Türkiye'de ise şimdiye kadar görülmemiştir. Daha çok Afrika ülkelerinde bu virüs karşımıza çıkmaktadır.
Ebola virüsü tedavisi var mı?
Virüsün tedavi sürecinde hastanın izole edilmesi ve kimseyle temas etmemesi amaçlanmaktadır. Ancak bu hastalığı geçirecek kesin bir tedavi yoktur. Daha çok hastada ortaya çıkan semptomları giderecek tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Hastanın sıvı dengesi sağlanarak iyileşmesi beklenmektedir.
Ebola cinsel yolla bulaşır mı?
Hastalık virüsü taşıyan kişiyle yakın temas sonucunda bulaşmaktadır. Bu yakın temas arasında yer alan cinsel yolla bulaşma da söz konusudur. Bu sebeple ebola şüphesi taşıyan kişilerle yakın teması kesmeniz gerekiyor.
Eboladan nasıl korunulur?
Ebola virüsünden korunmanın en etkili yolu virüsü taşıyan insanlarla yakın temasta bulunmamaktadır. Hastanın izole altında olması virüsün yayılmasını önleyecektir. Sağlık personelinin ise maske, gözlük, elbise ve galoş vb. ekipmanlarla korunması gerekmektedir.
Ebola hangi ülkelerde var?
Ebola virüsü genellikle Sahra altı Afrika ülkelerinde görülmektedir. Liberya, Gine, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Uganda, Kongo Cumhuriyeti, Güney Afrika, Fildişi Sahilleri ve Güney Sudan bu virüsün görüldüğü ülkelerdir.
Ebola virüs RNA virüsü mü?
İnsanlara bulaşan önemli hastalıklardan olan SARS, nezle, grip, Hepatit C, Batı Nil virüsü, çocuk felci ve kızamığın yanı sıra ebola da RNA virüslerindedir. Bu hastalık RNA tabanlı olarak kişiye yerleşmektedir.