Türkiye'nin En İyi Gastronomi Üniversiteleri
Gastronomi, son zamanların gözde bölümlerinden biridir. Yeteneklerinizi geliştirmeniz ve meslek edinmeniz için değerli gastronomi uzmanlarından eğitim alabilirsiniz. Ülkemizde gastronomi mezunları için iş olanakları oldukça fazladır. İlgisi olanlar için hem keyifli hem de son derece öğretici bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz.
Gastronomi üniversiteleri, sizleri meslek edinmeniz için eğitiyor ve profesyonel bireyler haline getiriyor. Bu aşamada öğrencilerin birçok gastronomi etkinliklerine ve gastronomi festivallerine katılarak kendilerini geliştirmesini sağlıyor. Tam da bu yüzden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, sizin için mutlu bir geleceğin en büyük anahtarı olabilir.
Mutfak Sanatlarında Uzmanlaşmanızı Sağlayan En İyi Gastronomi Üniversiteleri
Ülkemizde gastronomi eğitimi veren birçok üniversite mevcuttur. En iyi üniversiteleri tercih ederek kendinize yatırım yapabilir ve geleceğinizi garanti altına alabilirsiniz. Özellikle vakıf üniversitelerinin bu konuda oldukça fazla fırsat sunduğunu söyleyebiliriz. Kaliteli üniversiteler, uluslararası düzeyde eğitim programları ve deneyimli öğretim kadrosunu sizlere sunuyor. Modern tesislerde gastronomi tutkunlarının her açıdan bilgilenmesini sağlıyor. Bu sayede sizleri donanımlı, bilgili ve yetenekli hale getiriyor.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden mezun olduktan sonra restoranlarda, tatil köylerinde, yemek servis hizmeti veren kurumlarda iş bulabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa kendi işletmenizi açabilir ve her şeyiyle yeteneklerinizi sergileyebilirsiniz. Bölüm mezunları gastronomi uzmanı ya da şef unvanlarını alabilir. Gurme, gastronomi yazarı, yemek fotoğrafçısı gibi farklı kariyerlere de yönelebilirsiniz.
Mezunlar için birçok iş fırsatı sunan gastronomi, yeteneklerinizi sergilemenizi sağlayan keyifli bir bölümdür. İlgisi olanların kaliteli eğitim alabileceği ve mutfak sanatlarında uzmanlaşarak meslek edinebileceği en iyi üniversiteleri sizlere sıraladık.
1. Özyeğin Üniversitesi
Özyeğin Üniversitesi, 2007 yılında İstanbul’da kurulan vakıf üniversitesidir. Değerli akademik kadrosuyla donanımlı öğrenciler yetiştiren üniversite, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde de öğrencilerine en iyi olanakları sunuyor. Tam burslu Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü için üniversitenin ilk 500 sıralamada öğrencileri kabul ettiğini görüyoruz.
Üniversitenin en yüksek sıralamadan öğrencileri kabul ederek, değerli gastronomi uzmanlarıyla buluşturduğunu görüyoruz. Eğer üniversite sınavında yüksek derece yaparak kaliteli bir üniversitede eğitim almak istiyorsanız Özyeğin Üniversite’sini tercih edebilirsiniz. Değerli akademik kadrosu ve sunduğu eşsiz olanaklarla kariyerinize yön verirken yüksek tecrübe edinebileceğiniz bir okuldur.
2. Yeditepe Üniversitesi
Yeditepe Üniversitesi, 1996 yılında İstanbul’da kurulan vakıf üniversitesidir. Uzun yıllardır ülkemizin en iyi üniversitelerinden biri olan Yeditepe, 2003 yılında Tuğrul Şavkay tarafından kurulan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde eğitim verilmeye başlanıyor. Mutfak kültürünün akademik ortamda araştırılması, geliştirilmesi ve bütün dünyaya tanıtılmasını temel amaç edinen üniversite, donanımlı akademi kadrosuyla öğrencilerine eğitim sunuyor. Aynı zamanda Türkiye'de yeni ürün geliştirerek patent alan tek gastronomi ve mutfak sanatları bölümü olduğunu görüyoruz.
Bölümünün İspanya'da bulunan Universitat Oberta de Catalunya üniversitesi tarafından temsil edilen Gıda Kültürü ve İnovasyon kürsüsüyle anlaşması bulunuyor. Aynı zamanda Fransa'nın önde gelen dünyaca ünlü pastacılık okulu Ecole Ducasse – ENSP ve Boston Üniversitesi (BU MET) Gastronomi Yüksek Lisans (Master of Liberal Arts in Gastronomy) ile anlaşması olan tek bölümdür. Eğer tercih dönemindeyseniz Yeditepe Üniversitesi, sunduğu olanaklar sayesinde ilk tercihlerinizden biri olabilir.
3. İzmir Ekonomi Üniversitesi
İzmir Ekonomi Üniversitesi, 2001 yılında İzmir’de kurulan vakıf üniversitesidir. Üniversitenin pratik bilgi ve beceri sahibi olmak yanı sıra dünya mutfak kültürlerini iyi bilen şefler yetiştirme amacı olduğunu görüyoruz. Eğitim dili İngilizce olan bölümün Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında tüm teorik ve pratik bilgileri sizlere sunduğunu görüyoruz. Aynı zamanda ikinci dil eğitimi verilen üniversite, vizyon sahibi şeflere yönelik tüm ihtiyaçları sizlere sunuyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi, sunduğu yurtiçi ve yurtdışı staj programları ve mutfak deneyimi sayesinde iyi eğitim alabileceğiniz bir üniversitedir. Değerli akademik kadrosu sayesinde öğrencilerini donanımlı birer kariyer sahibi haline getiriyor. Dolayısıyla Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde kendini geliştirmek isteyenler için İzmir Ekonomi Üniversitesi, en iyi tercihlerden biridir.
4. Bahçeşehir Üniversitesi
Bahçeşehir Üniversitesi, 1998 yılında İstanbul’da kurulan vakıf üniversitesidir. Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ise ülkemizin en değerli bölümlerinden biridir. Bahçeşehir Üniversitesi, modern ve son teknolojiyle desteklenen ekipmanlarla donatılarak öğrencilerinin en iyi eğitimi almasını sağlıyor.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bulunduğu BAU Culinary Arts merkezinde yiyecek ve içecek sektörünün her alanı için genç profesyoneller yetiştirme hedefindedir. Institut Paul Bocuse Worldwide Alliance'ın üyesi olan bölüm, gastronomi kültür ve eğitiminin, öğrenme anlama ve uygulama aşamasını en iyi şekilde yerine getirmenizi sağlıyor. Gelecek nesil genç profesyoneller yetiştirmek için yola çıkan bölüm, ülkemizin en iyi gastronomi bölümlerinden biridir.
5. İstanbul Bilgi Üniversitesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi, 1996 yılında İstanbul’da kurulan vakıf üniversitesidir. Başarı sıralaması oldukça yüksek olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ise üniversitenin en değerli bölümlerinden biridir. Üniversitede yeme içme kültürünü ve gastronominin tüm inceliklerini öğrenebilirsiniz. Kapsamlı bir öğretim hayatı sunan üniversite, klasik Türk mutfağını ve dünya mutfağını tanıtarak ‘’uygulamalı eğitim’’ veren eşsiz üniversitelerden biridir.
Suşi yapımından baristalığa kadar tüm profesyonel eğitimi alabileceğiniz üniversite, Staj fırsatları, profesyonel sertifikalar ve atölye etkinlikleriyle yeteneklerinizi geliştirmenizi sağlıyor. Aynı zamanda tüm dünyadan üniversitelerin katıldığı Laureate Culinary Cup’ta 2 kez altın madalya kazanan değerli bir bölümdür. Öğretim dili ingilizce olan bölüm, dünya standartlarında eğitim almanızı ve meslek edinmenizi sağlıyor.
6. Yaşar Üniversitesi
Yaşar Üniversitesi, 2001 yılında İzmir’de kurulan vakıf üniversitesidir. Ülkemizin değerli üniversitelerinden biri olan Yaşar Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğrencilerine birçok olanak sunuyor. Yüksek sıralamayla tam burslu eğitim alabileceğiniz üniversite, bildiklerini uygulamaya dönebilen, yenilikçi fikirleri olan ve farklı tasarımlarla dikkat çeken öğrenciler yetiştirmeyi umuyor.
Özgüveni yüksek birer şef olmanız için sizlere gerekli eğitimi sunan üniversite, yeteneklerinizi en üst seviyeye çıkarmak için ve genç yönetici şefler olmanız için birçok olanak sunuyor. 4 yıllık lisans programı süresince Gastronomi alanında gelişmenizi sağlayarak, sizlere uzman olmanız için gerekli eğitimi sunuyor. Donanımlı akademik kadroya sahip olan üniversitenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, yeteneklerinizi en üst seviyeye çıkararak, özgüvenle sergilemenizi sağlıyor.
7. Başkent Üniversitesi
Başkent Üniversitesi, 1994 yılında Ankara’da kurulan vakıf üniversitesidir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ise yeterli altyapıya sahip bir bölümdür. Stajlı ve uygulamalı olarak eğitim veren üniversite, gastronomi alanında kendinizi geliştirmenizi sağlıyor. Yiyecek ve içecek sektöründe mutfak şefi ve yönetici olmaya aday öğrencileri profesyonel hale getiren bir üniversitedir. Donanımlı eğitim kadrosuna sahip üniversite, uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor.
Başkent Üniversitesi, staj sürecinde otel, lokanta ve ikram hizmetleri sektöründe önde gelen işletmelerle iş birliği kurarak profesyonel anlamda deneyim kazanmanızı sağlayan bir üniversitedir. Eğitim sürecinde İç Mimarlık Bölümüyle öğrencilerini ortaklaşa derslerde buluşturarak restoranların iç mekan tasarımı hakkında da ders almasını sağlıyor. Bu sayede öğrencilerini donanımlı, eğitimli bireyler haline getirme amacı güden en iyi üniversitelerden biri olduğunu görüyoruz.
8. İstinye Üniversitesi
İstinye Üniversitesi, 2015 yılında İstanbul’da kurulan vakıf üniversitesidir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ise zengin Türk mutfak kültürünün gelişmesi ve uluslararası düzeyde tanıtılması için eğitim veren bir bölümdür. Aynı zamanda dünya mutfakları alanında da bilgi sahibi olmanızı sağlayan ve sizleri profesyonel bireyler haline getiren bir bölümdür. Hem modern hem de klasik pişirme tekniklerinin tüm detaylarını öğrencilerine sunan bölümün, uygulamalı ve sözel olarak eğitim vererek öğrencilerini donanımlı hale getirdiğini söyleyebiliriz.
Üniversiteden mezun olduğunuzda yiyecek içecek yönetimi, pişirme teknikleri, menü mühendisliği, gıda güvenliği ve çevreye duyarlı yemek pişirme kültürü hakkında tüm detaylı eğitimi almanızı sağlıyor. Aynı zamanda yemek pişirme kültürü ve aktivitesi sorumluluğundaki görevlilerle birlikte resim, heykel, felsefe, işletmecilik, turizmcilik, görgü kuralları, mühendislik temelleri gibi birçok disiplinler arası konularla ortaklaşa görsel şölen sunan şef ve yönetici kişiler olmanızı sağlıyor.
9. Ankara Medipol Üniversitesi
Ankara Medipol Üniversitesi, 2018 yılında Ankara’da kurulan vakıf üniversitesidir. İngilizce eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ise profesyonel akademik kadrosu sayesinde eğitimli bireyler olmanızı sağlıyor. Genç profesyoneller oluşturmak adına yola çıkan bölümün gastronomi alanında tüm bilgileri uygulamalı olarak öğrenmenizi sağladığını görüyoruz. Türk kültürü ve dünya kültürü hakkında tüm detaylı bilgiye sahip olarak değerli şef ve yöneticiler olabilirsiniz.
Bölümün verdiği dersler sayesinde uygulamalı olarak kendinizi geliştirebilir ve yeteneklerinizi ön plana çıkarabilirsiniz. Donanımlı eğitmenler sayesinde gerekli tüm bilgiye ulaşmanız ve uygulamalı olarak gerçekleştirmeniz mümkün. Birçok bölümde bir araya gelerek özgüvenli bireyler haline gelmenizi sağlayan eğitim sürecini keyifli ve öğretici bir zamana dönüştürebilirsiniz. Dünya mutfak kültürleri, modern mutfak teknikleri gibi geniş yelpazede teorik bilgileri öğrenerek genç profesyoneller yetiştiren bölümün, ülkemizdeki en iyi gastronomi bölümlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.
10. İstanbul Okan Üniversitesi
İstanbul Okan Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul’da kurulan vakıf üniversitesidir. 2009 yılında uzman eğitim kadrosu ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü sizlere sunan üniversite, bilgi ve beceriyle donatılmış uluslararası düzeyde rekabet edebilecek bilinçli bireyler olmanızı sağlıyor. Türk mutfak kültürü ve dünya mutfak kültürüyle ilgili tüm detayları sizlere uygulamalı olarak öğreten üniversite, gastronomi alanında genç profesyonel yetiştirme hedefindedir.
İstanbul Okan Üniversitesi, Türkiye'de ilk kez endüstri ürünleri tasarımı bölümüyle birlikte verilen bir ders olan gıda ambalaj ve tasarımı dersini müfredata ekleyen gastronomi bölümüdür. Aynı zamanda kahve bilimi ve uygulamaları gibi birçok ders hazırlayarak gastronomi alanında gerekli tüm bilgileri öğrenmenizi sağlıyor. Genel olarak İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, profesyonel anlamda eğitim almanızı sağlayan en iyi üniversitelerden biridir.
11. Akdeniz Üniversitesi
Akdeniz Üniversitesi, 1982 yılında Antalya’da kurulan devlet üniversitesidir. Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, ülkemizin en yüksek puanla kabul ettiği devlet üniversitesidir. Öncelikle bölümün uluslararası alanda rekabet etmenizi sağlayan ve en az 2 dil ile iyi düzeyde gastronom yetiştirmek olduğunu görüyoruz. Ulusal ve uluslararası alanda turizm eğitimi veren benzer statüdeki eğitim kurumlarıyla iş birliği yaparak en iyi eğitimi almanız için olanak sağlayan bir üniversite olduğunu söyleyebiliriz.
Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, turizm ve işletmecilik alanında beceriye sahip olmanızı sağlayan, yaratıcı, eleştirel ve bilimsel düşünme yönlerini geliştiren profesyoneller oluşturmayı hedefliyor. Birçok alanda iş bulabilmeniz için sizlere donanımlı hale getiren üniversite, gastronomi alanında profesyonel olmanız için değerli kadrosuyla sizlere eğitim veren devlet üniversitelerinden biridir. Konumu gereği her adımda turist görebileceğiniz ve yüzlerce otel barındıran şehirde staj imkanının oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.
12. Anadolu Üniversitesi
Anadolu Üniversitesi, 1980 yılında Eskişehir'de kurulan devlet üniversitesidir. Gastronomi ve mutfak sanatları alanında eğitim almanızı sağlayan devlet üniversitesi, mezun olduğunuzda profesyonel ve donanımlı bireyler olmanız için gerekli eğitimi sizlere sunuyor. Değerli akademik kadroya sahip olan bölümün öğrencilerine gastronomi alanında tüm gerekli bilgiyi sunduğunu görüyoruz. Stajlı eğitim veren bölüm, staj sayesinde yeteneklerinizi geliştirmenizi ve uygulamaya dökmenizi sağlıyor.
Türkiye'de ve dünyada bilimsel yönü gelişmiş, gelişmeye istekli ve evrensel etik ilkelere saygılı olarak yetişen bireylere Türk mutfağının geliştirilmesinde öncü hale getirmeyi hedefleyen bir bölüm olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası toplantılar düzenlemek, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak ve bilimsel projeler gerçekleştirmek için birçok fırsat yaratan ve yurt dışı, yurt içi stajını yapmış öğrenciler yetiştirme hedefinde olan bir bölümdür.
# | Üniversite | İlçe/İl | Kuruluş Yılı |
---|---|---|---|
1 | Özyeğin Üniversitesi | Çekmeköy/İstanbul | 2007 |
2 | Yeditepe Üniversitesi | Ataşehir/İstanbul | 1996 |
3 | İzmir Ekonomi Üniversitesi | Balçova/İzmir | 2001 |
4 | Bahçeşehir Üniversitesi | Beşiktaş/İstanbul | 1998 |
5 | İstanbul Bilgi Üniversitesi | Şişli/İstanbul | 1996 |
6 | Yaşar Üniversitesi | Bornova/İzmir | 2001 |
7 | Başkent Üniversitesi | Etimesgut/Ankara | 1994 |
8 | İstinye Üniversitesi | Zeytinburnu/İstanbul | 2015 |
9 | Ankara Medipol Üniversitesi | Altındağ/Ankara | 2018 |
10 | İstanbul Okan Üniversitesi | Tuzla/İstanbul | 1999 |
11 | Akdeniz Üniversitesi | Konyaaltı/Antalya | 1982 |
12 | Anadolu Üniversitesi | Tepebaşı/Eskişehir | 1980 |