Dünyanın En Pahalı 15 İlacı
Hayat Kurtaran En Pahalı İlaçlar
İlaçlar, dünyanın en nadir görülen hastalıklarına karşı mücadelede büyük rol oynamaktadır. Umut kapısı olarak da bilinen ilaçlar, içerdikleri etken maddeler sayesinde tedavi sürecini hızlandırarak bireylerin sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaktadır.
Listemizde yer alan ilaçlar, dünyanın en tehlikeli hastalıklarına karşı üretilmiştir. İlaç firmalarına oldukça pahalıya patlayan ve yüksek maliyetleriyle dikkat çeken ilaçlar sizlerle.
1. Truvada - 2.000 Dolar
Truvada veya PrEp olarak bilinen ilaç, enfekte olmayan yüksek riskli insanlarda HIV ve AIDS'i önlemede kullanılmaktadır. Devrim niteliğinde ki bu ilaç, hastalığı taşıyan bireylerde %90 oranında etki etmektedir. Haftada 4 kez kullanılması gereken Truvada, üretici firma tarafından 2 bin dolara mal edilmektedir.
2. Humira - 8.000 Dolar
Humira, sindirim sistemi bozukluklarına bağlı Crohn hastalığı ve romatizma hastalıklarına bağlı romatoid artrit tedavisinde kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde oldukça sık rastlanan bu hastalık türlerine karşı Humira umut ışığı olmaktadır. Ortalama 8 bin dolara mal edilen ilaç, içerisinde barındırdığı etken maddeler sayesinde hastalığın ilerlemesini durdurmaktadır.
3. Myozyme - 100.000 Dolar
Myozyme, kalp ve iskelet kaslarına saldıran nadir ve bazen ölümcül olan pompe hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır. Pompe genellikle kalp hastalıkları, kas erimesi, karaciğerde büyüme ve solunum yetmezliğine bağlı olarak glikojen sentezini etkileyen kalıtsal bir hastalık olarak bilinmektedir. Ortalama 40 bin ile 150 bin kişide 1 rastlanan hastalık, bebeklerde görülmesi durumunda ölümcül olabilmektedir.
4. Acthar - 200.000 Dolar
Acthar, bebeklerde meydana gelen nöbet ve spazm hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Genellikle 4 ay ile 11 aylık bebeklerde görülen hastalık, iki yaşına kadar ki bazı çocuklarda da görülebilmektedir. Acthar, bebeklerde kullanılmasının yanı sıra multipl skleroz gibi sendromlara karşı yetişkin bireylerde de kullanılmaktadır. 2017 yılında yapılan araştırmalarda, ilacın 200 bin dolardan fazla maliyetinin olması tartışma konusu yaratmıştır.
5. Folotyn - 320.000 Dolar
Folotyn, T hücreli lenfoma adı verilen nadir görülen kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Kemoterapi ve radyoterapinin etki etmediği hastalarda, altı hafta süren son çare tedavisi olarak da bilinmektedir. Ortalama 100 binde 1 görülen bu hastalık, belirtilerini yavaş gösteren ancak çok hızlı ilerleyen bir kanser türüdür. Lenfomayla mücadelede kullanılan ilacın maliyeti 320 bin dolardan fazla tutarken, tümörü yok ettiği ancak yaşam ömrünü uzatmadığı için tartışma konusu olmuştur.
6. Cinryze - 350.000 Dolar
Cinryze, vücutta meydana gelen ödem ve şişlik durumlarına bağlı anjiyoödem tedavisinde kullanılmaktadır. Ortalama 50 bin kişide 1 rastlanan hastalık, hatalı çalışan inhibitör proteinine bağlı olarak gelişmektedir. Genellikle küçük yaşta evlendirilen kız çocuklarının hamile kalması sonucunda meydana gelebilmektedir. Hastalığın tedavisi için İrlanda merkezli Shire firması tarafından üretilen ilaç, 350 bin dolara mal olmaktadır.
7. Naglazyme - 365.000 Dolar
Naglazyme, bağ dokularını etkileyen etkileyen Maroteaux-Lamy Sendromu tedavisinde kullanılmaktadır. Hastalık yaygın olarak cücelik, engellenmiş gelişim, kap sorunları ve beyin hasarına yol açmaktadır. Hasarlı enzimlerin kurtarılmasına yardımcı olan Naglazyme, dört saat içerisinde hastaya damardan enjekte edilerek uygulanmaktadır. Ortalama 365 bin dolara mal olan bu ilaç, ABD merkezli BioMarin firması tarafından üretilmektedir.
8. Elaprase - 500.000 Dolar
Elaprase, milyonda bir görülen Hunter Sendromu tedavilerinde kullanılmaktadır. Hastalık, sülfataz enziminin eksikliğine bağlı olarak kıkırdak dokunun beyin ve fiziksel gelişimini tamamlayamaması durumudur. Ortalama 500 bin dolara mal olan ilaç, İrlanda merkezli Shire firması tarafından ABD'de üretilmektedir.
9. Soliris - 700.000 Dolar
Alexion Pharmaceuticals firması tarafından üretilen Soliris, "paroksismal nokturnal hemoglobinüriye" adı verilen kan hücresi tedavisinde kullanılmaktadır. Oldukça nadir rastlanan bu durum, dünyada sadece 8.000 kişide görülmektedir. Hastalık, kırmızı kan hücrelerini tahrip ederek enfeksiyonlara, kansızlığa ve kan pıhtılarına yol açmaktadır. 2015 yılına kadar dünyanın en pahalı ilacı olan Solaris, 700 bin dolara mal olmaktadır.
10. Glybera - 1.2 Milyon Dolar
Glybera, Avrupa'da yalnızca 1.200 kişiyi ve dünya genelinde bir milyon insanı etkileyen ailesel lipoprotein lipaz eksikliği tedavisinde kullanılmaktadır. Üretici firma UniQure, ilaç maliyetinin yüksek olmasından dolayı 2017 yılı itibariyle Avrupa'daki satış ruhsatını yenilemeyeceğini dile getirmiştir. Glybera'nın maliyeti yıllık 1.2 milyon doların üzerindedir.
11. Spinraza
Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığını tedavi etmek amacıyla üretilen Spinraza ilacı son derece pahalıdır. Tipik olarak doğumdan kısa bir süre sonra başlayan ilerleyici kas atrofisi ile karakterize edilen beşinci kromozomdaki mutasyon nedeniyle oluşan SMa hatalığını geçirmek için ilaçtan 12 mg'lık dozlar uygulanır.
12. Lumizyme
Pompe hastalığının tedavisi için kullanılan Lumizyme ilacı 870 dolarlık bir fiyata sahiptir. Hastalık, vücuttaki glikojen birikimi ile karakterizedir. ETkilenen organların işlev bozukluğuna yol açar. ABD'de her 40.000 kişiden birini etkilemektedir. İki haftada bir, vücut kütlesinin kilogramı başına 20 mg intravenöz infüzyon şeklinde uygulanır.
13. Brineura
İlerleyici beyin hasarına neden olan CLN2 hastalığını tedavi etmek amacıyla kullanılır. Kafatasının dışından infüzyon bölgesine giden özel bir cihaz sayesinde iki haftada bir verilmektedir.
14. Elapraz
Sadece erkekleri etkileyen kalıtsak hastalığın tedavisinde kullanılan Elaprazın vücut ağırlığına bağlı olarak dozajı ayarlanır. Sadece erkeklerde oluşabilecek Hunter sendromu, vücutta birikir, nefes alma ve yürüme zorluklarına neden olur. Tedavi olmazsa hastalık daha fazla etkisini gösterir.
15. Carbaglu
Kanında yüksek düzeyde amonyak bulunan hastaların tedavisinde kullanılan Carbaglu ilacının dozu vücut kütlesine göre değişir. Yıllık tedavi maliyeti 790.000 dolara kadar çıkabilmektedir. Tipik olarak tedavi miktarı bu sayılardadır.
En pahalı ilaç hangisi?
Dünyanın en pahalı ilacı Zolgensma'dır. Mayıs ayında piyasaya çıkan ve sadece ABD'de satılan 2.1 milyon dolar fiyatı ile dünyanın en pahalı ilacıdır. SMA hastası çocukların tedavisinde kullanılmaktadır.
Zolgensma ne kadar?
SMA hastalığının tedavisinde kullanılan Zolgensma ilacı 2.1 milyon dolar fiyata sahiptir. Dünyanın en pahalı ilacı olarak bilinmektedir.
SMA Tip 1 ilaç neden pahalı?
Lisans, araştırma, geliştirme, yatırım ve pazarlama maliyetlerinin yanı sıra hasta sayısının çok ve ilaca mecbur olması sonucunda fiyat artıyor. Aynı zamanda ilacın tek seferlik kullanıma sahip olması fiyatı pahalılaştırıyor.
Ülkede kaç SMA hastası var?
2020 yılı itibari ile Türkiye'de 1300 civarında SMA hastası bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde hasta sayısının 10 bin ile 15 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir. Dünyada ise 30 bin ile 50 bin arasında hasta olduğu düşünülmektedir.
SMA tedavisi Türkiye'de neden yok?
Ülkemizden bu şirketlerin gen tedavisi ilaç denemelerine katılma imkanı olmadığı için SMA tedavisi Türkiye'de yoktur. Aynı zamanda Zolgensma adlı ilacın 1. tiplerdeki denemelerine katılım dünyada çok uzun süre önce sonlanmış, bu ilaç Amerika ve Avrupa kurumundan onay almıştır.