Endometrial Polip Nedir? Belirtileri ve Ameliyatı

Rahmin iç tabakasında gelişen lezyonlar olan endometrial poliplerin nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve ameliyatını içeriğimizde detaylıca inceledik.
Endometrial Polip Nedir? Belirtileri ve Ameliyatı

Her yaşta görülme olasılığı olan ancak en çok menopoz öncesi ve menopoz döneminde karşılaşılan rahim polipleri, iyi huylu olmalarından dolayı çoğu zaman ciddi sorunlara neden olmamaktadır. En sık görüldüğü yaş aralığı 39-50 olan endometrial polip hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.

İşte endometrial polip hakkında her şey...

Endometrial Polip Nedir?

Endometrial Polip

Endometrial polipler, rahim içerisinde gelişen ve tek ya da birden fazla olabilen tümoral yapılardır. Rahmin içini döşeyen zar tabakasını köken alan endometrial polipler, dokunun bazı bölümleri normalden fazla büyüyerek rahim boşluğuna doğru itildiğinde oluşur.

İtilmiş olan bu doku, endometrium ile bağlantısını yitirmez. Bu bağlantı çok ince ise saplı polip adı verilir. Bunlar zamanla rahim ağzından dışarıya sarkabilir. Kimi zaman ise endometrium ile polip arasındaki bağlantı, geniş bir alana yayılır ve geniş tabanlı polipler oluşur. Dışarıya polip sarkması durumunda rahim ağzından köken alan bir polip olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Endometrial Poliplerin Belirtileri Nelerdir?

Endometrial Polip

Rahim polipleri ortaya çıkacağı zaman birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Düzensiz kanama, adet kanamalarının günlerinin uzaması veya kanama miktarının artması, Cinsel ilişki esnasında kanama, Adet kanaması esnasında kramp gibi ağrı ve menopoz sonrasında kanama veya akıntı bu belirtiler arasındadır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler endometrial polipler oluştuğunda göstermiş olduğu bulgulardır. Bu bulguları bilerek hastalığa yakalanıp yakalanmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu sayede teşhis ve tedavi süreci çok daha hızlı olur.

Endometrial Polip Nedenleri Nelerdir?

Endometrial Polip

Endometrial poliplerin oluşmasının altında yatan ana neden hala kesin olarak bilinmemektedir. Ancak alanında uzman doktorlar hormon seviyelerinin dalgalanmasının bu poliplere neden olduğu yönünde kanaat oluşturmuşlardır.

Rahim poliplerinin ortaya çıkmasında birkaç faktörün rol oynadığı ifade edilmektedir. Bunlar endometrial hiperplazi ile bir arada görüldüğünde fazla östrojen aktivitesi, meme kanseri nedeniyle tamoksifen tedavisi alma ve genetik patolojilerdir. Endometrial poliplerin saymış olduğumuz bu nedenler yüzünden ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Endometrial Polip Türleri Nelerdir?

Endometrial Polip

Endometrial poliplerin birkaç farklı türü bulunmaktadır. Bunlar hiperplastik, fonksiyonel, adenomimatöz, atrofik ve pseudo poliplerdir. Endometrial hiperplaziye benzerlik gösteren hiperplastik polipler, östrojene bağımlıdır.

Fonksiyonel polipler ise endometriuma benzer salgı hücreleri içerirler. Adenomimatöz polipler kas dokusu da içerirler. Atrofik polipler, fonksiyonel ya da hiperplastik poliplerin zamanla özelliğini kaybederek büzüşmesi sonucunda oluşurlar.

Pseudo poliplere ise yalancı polipler denir. Genellikle 1 cm'den daha küçük yapılar olup, adet döngüsünün ikinci döneminde ortaya çıkarak yok olurlar.

Endometrial Polip Teşhisi Nasıl Yapılır?

Endometrial Polip

Endometrial polipin teşhisi için ilk olarak hastanın hikayesi dinlenir. Daha sonra doktor hastalığın teşhisini ultrasonografi ile gerçekleştirir. Hastanın adet kanamalarındaki fazlalıktan şüphe duyulduğu zaman rahim filmi de istenebilir.

Ultrasonografinin yanı sıra rahme sıvı verilerek de poliplerin görüntülenmesi sağlanabilmektedir. Rahim içi boşluğunu daha iyi gösteren sonohisterografinin (sulu ultrasonografi) en etkili yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu yöntemler sayesinde hastalık teşhis edilebilmektedir.

Endometrial Polip Tedavisi Nasıl Olur?

Endometrial Polip

Endometrial polip tedavisi ameliyat şeklinde olmaktadır. İlk olarak hasta ameliyata hazırlanır. Vajinal temizlik uygulandıktan sonra kamera ile rahim içerisine girilir. Polibin tam yeri tespit edildiği zaman güvenli bir şekilde ameliyat gerçekleştirilir.

Endometrial polipler, gelecekte bir kanser vakası olarak ortaya çıkmamakla birlikte tespit edildiğinde mutlaka alınması önerilir. Boyutu 1,5 cm'yi aştığında kısırlığa neden olabileceği ve alınması gerektiği hakkında ortak bir görüş vardır diyebiliriz.

Endometrial Polipler Neye Sebep Olur?

Endometrial Polip

Endometrial polipler kişide birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunlardan en çok karşılaşılanları ise kanama bozukluğu, kanama düzensizliği, aşırı kanama ve çocuk sahibi olamamadır. Bunların yanında hastalık tedavi edilmediği takdirde çok daha ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir.

Çalışmalara göre 2 cm'den küçük polipler, tüp bebek tedavilerinde gebelik şansını azaltmaz ama gebeliğin düşükle sonuçlanma riskinde artışa sebep olur. Başka bir çalışma da, poliplerin rahim içinde glycodelin adlı maddenin artmasına sebep olarak yumurtanın döllenmesine ve embriyonun rahme tutunmasına olumsuz etki ettiğini ortaya koymuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vajinal Akıntı Nedir?Vajinismus Nedenleri ve Tedavisi
Rahim Ağzı Yarası Teşhisi ve TedavisiPelvik İnflamatuar Hastalığı Nedir?
Sistit Nedir ve Neden Olur?Miyom Belirtileri ve Tedavisi
Vajinal Mantar Enfeksiyonu TedavisiAmenore Nedir?

Endometrial polip ne demek?

Endometrail polipler rahim iç astarında ortaya çıkan büyümelere denmektedir. Rahim polipleri çoğu zaman iyi huylu olan endometrial dokunun aşırı büyümesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Endometrial polip kanser midir?

Endometrial polip genellikle kanserli değildir ve ileride kanser oluşumuna neden olmaz. Ancak bu hastalık yüzünden bireyde regl ya da doğurganlık sorunları oluşabilir.

Endometrial polip tedavi edilmezse ne olur?

1 cm'den büyük polipler ameliyat yöntemiyle çıkarılmadığı zaman ciddi problemlerin oluşmasına sebebiyet verebilir. Rahim içinde bulunan polipler kısırlık ve düşüğe yol açabilmektedir.

Endometrial polip tedavisi nasıldır?

Endometrial polip tedavisinde en çok kullanılan ve başarılı ameliyat histeroskopidir. Bu yöntemle rahim içine milimetrik bir kamera ile girilerek polip görülür. Daha sonra mikro bir makasla kesilerek çıkartılır.

Rahipte polip kötü mü?

Polipler genellikle iyi huylu olsalar da nadiren de olsa rahim kanserine neden olabilmektedirler. Bu nedenle bu şikayetlere yol açan polip yapılarının ameliyatla çıkarılması gerekmektedir.

Endometrial polip ameliyatı kaç saat sürer?

Endometrial polip ameliyatı oldukça kısadır. İlk olarak hafif bir sedasyon analjezisi yapılır. Daha sonra da 10-15 dakika içerisinde tüm ameliyat işlemi bitirilir. Hasta kendine geldikten sonra ise 1-2 saat içerisinde hastaneden ayrılabilir.

Endometrial polip kendiliğinden geçer mi?

1 cm üzerindeki poliplerin, birden fazla polibi olan hastaların ve menopozdaki hastaların poliplerinin çıkarılması önerilmektedir. Ancak küçük ve hastada şikayet yaratmayan poliplerin tedavi edilmesi gereksizdir. Bu polipler kendiliğinden geçmektedir.

Endometrial polip ağrı yapar mı?

Endometrial polip ağrı yapmamaktadır. Ancak kanama düzensizliğine neden olan bu hastalık, sancılarda ağrıların oluşmasına sebep olabilir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum