Engin Arık Kimdir? Engin Arık Hayatı ve Hakkında Bilgiler
Ülkemizde fazlasıyla bulunan Toryum minareli üzerindeki araştırmaları ve çalışmalarıyla kendisini tüm Türkiye'ye tanıtan Engin Arık'ın hayatı birçok kişi tarafından araştırılıyor. Bu içeriğimizde ise sizler için Engin Arık'ın biyografisini hazırladık. İşte Engin Arık kimdir? ve Engin Arık hakkında bilgiler.
Engin Arık Kimdir?
14 Ekim 1948 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Engin Arık, Toryum madeninin enerji konusuna büyük katkı sağlayacağını ortaya çıkaran Boğaziçi Üniversitesi’nin eski Fizik profesörüdür. 30 Kasım 2007 tarihinde yaşanan uçak kazası sonucu hayatını kaybetti.
Engin Arık Hayatı
1948 yılında İstanbul doğup büyüyen Engin Arık, Atatürk Kız Lisesi’nde eğitim gördü. Bu lisenin günümüzdeki ismi ise Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiştir. 1965 yılında lise diplomasını alan Engin Arık, 4 sene sonra bu sefer İstanbul Üniversitesi’nden diploma almayı başardı. Ardından burada öğrenci asistanı olarak görev yaptı.
Daha sonra Amerika’ya giderek yüksek enerji fizik bölümünde master ve doktora unvanlarını aldı. Doktorasını tamamlayan Engin Arık, 3 yıl boyunca Londra Üniversitesi’nde yapılan araştırma ve çalışmalara katılım sağladı. Bir süre sonra Türkiye’ye döndü ve Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim görevlisi oldu. 1981 yılına kadar yaptığı çalışmalar sayesinde doçent olarak kariyerinde büyük bir adım atmıştı.
Control Data Corporation isimli şirkette çalışmak için görevinden ayrıldı ve 2 sene sonra geri gelerek kendisini profesörlüğe terfi ettirdi. 1997 yılında Viyana’ya giderek Comprehensive Test Ban Treaty Organization’da 3 sene çalıştı. Buraya gelmeden önce Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne katıldı ve deneylere gelen Türk araştırmacılara yol gösterdi.
Son olarak Engin Arık, Türk Ulusal Hızlandırıcı Projesi’nde yer alan önemli isimler arasında yer alıyordu. 2007 yılında gerçekleşen Isparta’daki uçak kazasında hayatını kaybetti.
Engin Arık Uçak Kazası
30 Kasım 2007 tarihinde yaşanan ölümcül kazada kimse kurtulamadı. Pilotaj hatası nedeniyle gerçekleşen kazada fizik konulu bir konferansa katılmak için yola çıkan Engin Arık ve ekibi iniş sırasında düşen uçak içerisindeydi. Toplamda 57 kişinin uçtuğu bu sefer facia ile sonlandı. Atlasjet'e ait olan uçak ile ilgili sabotaj iddiaları da o dönem gündemdeydi.