Eritema Multiforme Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Nadir görülen cilt hastalıklarından biri olan eritema multiformenin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Eritema Multiforme Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Çeşitli uyaranlara karşı ortaya çıkan bir alerjik reaksiyon olan eritema multiforme, cilt üzerinde tekrarlayan döküntülere neden olan bir rahatsızlıktır. Bu içeriğimizde eritema multiforme hastalığı hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda eritema multiforme nedir, neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruları cevapladık.

İşte eritema multiforme hakkında her şey...

Eritema Multiforme Hastalığı Nedir?

Eritema Multiforme

Nadir görülen cilt hastalıklarından biri olan eritema multiforme, genellikle yetişkinlerde ve 3 yaşından büyük çocuklarda görülen bir hastalıktır. Eritema multiforme, ara ara tekrarlayan ancak kısa süren bir cilt hastalığıdır.

Vücudun her yerinde görülebilen döküntüler simetrik yapıda ve kırmızı renktedir. Eritema multiforme hastalığında halkalardan oluşan ve tipik hedef tahtası görünümünde olan döküntüler gözlemlenir. El, kol, diz ve ayaklarda görülen bu döküntüler bazı vakalarda ağızda da oluşabilir.

Eritema Multiforme Nedenleri Nelerdir?

Eritema Multiforme

Eritema multiforme hastalığı bazı uyarıcılara karşı ortaya çıkan alerjik bir reaksiyondur. Uçuk, streptokok enfeksiyonu, penisilin, sulfa türü antibakteriyel ilaçlar ve havale tedavisinde kullanılan ilaçlarda eritema multiforme hastalığına sebebiyet verebilir.

Tüm bunların yanı sıra hamilelik, bazı aşılar ve uzun süre radyasyona maruz kalma gibi durumlarda eritema multiforme hastalığının diğer nedenleri arasında yer almaktadır. Saymış olduğumuz nedenler bu hastalığın ortaya çıkmasında tetikleyici olmaktadır.

Eritema Multiforme Çeşitleri

Eritema Multiforme

Bu rahatsızlığın üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar eritema multiforme minör, eritema multiforme major ve toksik epidermal nekrolisistir.

Eritema Multiforme Minör

Eritema multiforme minörde görülen pembe ve kırmızı halkalar şeklindeki döküntüler görünüm itibariyle hedef tahtasını andırır. Genellikle el, kol, diz ve ayakta görülür. Vücudun çeşitli bölgelerinde görülen bu döküntüler bazı vakalarda dudaklarda da ortaya çıkabilir. Dudaklarda görülen eritema multiforme vakalarında su kabarcıkları ve yaralara rastlanır. Hastalığın iyileşme süreci birkaç gün veya birkaç hafta arasındadır.

Eritema Multiforme Major

Bu tip eritema multiforme vakalarına oldukça az rastlanılır. Aynı zamanda Stevens Johnson Sendromu olarak da adlandırılırlar. Ağız, göz ve cinsel bölgede meydana gelen döküntüler kırmızı olmakla birlikte su dolu kabarcıklar ve yaralarla kaplıdır. Yüksek ateşin hakim olduğu bu vakada hasta, yemek yemekte ve bir şeyler içmekte güçlük çeker. Hastalığın şiddetli seyretmesinden dolayı hastanede tedavi gerekir.

Toksik Epidermal Nekrolisis (TEN)

Kısaca TEN olarak adlandırılan bu vaka nadiren görülmesine karşılık oldukça ciddi seyreder. Döküntüler geniş alanlara yayılır ve çarşaf gibi soyulmaya başlar. Görünüm itibariyle şiddetli yanıklara benzeyen TEN vakası, genellikle kullanılan ilaçlara karşılık gelişen bir alerjik reaksiyon sonucunda meydana gelir. Bu nedenle hastanın bu ilaçları kullanmaktan kaçınması önerilmektedir.

Eritema Multiforme Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Eritema Multiforme

Eritema multiforme hastalığının belirtileri birçok cilt hastalığının belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Bu nedenle cildinizde meydana gelen sorunlar karşısında bir an önce doktora başvurmalı ve gereken tetkikleri yaptırmalısınız.

Etrafı kırmızı ve ortası soluk halka şeklinde döküntüler, kaşıntılı küçük kızarıklar, boğaz ağrısı, ateş, ishal, kas ağrısı, baş ağrısı, genital bölgede kızarık şişlikler ve ağızda su dolu kabarcıklarla birlikte görülen yaralar bu rahatsızlığın belirtileridir.

Eritema Multiforme Hastalığı Tedavisi

Eritema Multiforme

Eritema multiforme hastalığının tedavisi öncelikle hastalığın şiddetine ve hastanın sağlık duruma bağlı olarak doktor tarafından belirlenmelidir. Hafif seyreden Eritema multiforme vakalarının birçoğu kendiliğinden zamanla iyileşirken bazı vakalarda ise hastalığın şiddetlenerek tüm vücuda yayılması gözlemlenebilir

Eritema multiforme hastalığının ilerlemesi durumunda Stevens Johnson Sendromuna dönüşüp dönüşmediğini anlamak için yaradan alınan biyopsi incelemesine bakılır. Biyopsi sonucuna göre farklı bir tedavi yöntemi uygulanır.

Bu durumda hastanın hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisine başlanması gerekir. Bazı vakalarda iyileşme sağlanması durumunda yara bölgelerinde bir kaç ay boyunca koyu renk lekelerin kalması söz konusu olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kurdeşen Nedir?Liken Planus Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi
Seboreik Dermatit Belirtileri ve TedavisiAtopik Dermatit Nedir?
Vitiligo Nedir?Lupus Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri

Eritema multiforme ne demek?

Bu rahatsızlık deri ve mukozalarda ani olarak ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Çeşitli tetikleyicileri olan bu rahatsızlık alerjik bir reaksiyon olarak karışımıza çıkmaktadır.

Eritema multiforme tekrarlar mı?

Eritema multiforme rahatsızlığı tedavi edildiği zaman çoğu zaman tekrarlamaz. Ancak bazı vakalarda özellikle uçuk sonrasında görülen eritema multiformenin tekrarlamaya karşı eğilim gösterdiği tespit edilmiştir.

Eritema multiforme neden olur?

Ortaya çıkış nedeni hala kesin olarak bilinmeyen eritema multiformenin bazı ilaçlar, enfeksiyonlar ya da hastalıklara yanıt olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yapılan araştırmalara göre bu hastalığın alerjik bir reaksiyon olarak oluştuğu tespit edilmiştir.

Eritema multiforme semptomları nelerdir?

Bu rahatsızlık ortaya çıktığı zaman birkaç semptom görülmektedir. Deri döküntüsü, kaşınma, yanma, yorgunluk, yüksek ateş, baş, eklem ağrısı, şişmiş dudaklar ve isilik bu semptomlardan en çok karşılaşılanlarıdır.

Eritema multiforme tedavi edilmezse ne olur?

Yara bölgelerinde birkaç ay daha koyu lekeler bırakan eritema mulfiforme rahatsızlığının tedavisi 6 hafta sürmektedir. Ancak bu rahatsızlık tedavi edilmezse kalıcı hasarların oluşabileceğini söyleyelim.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum