Et Beni Neden Çıkar? Nasıl Alınır ve Tedavi Edilir?

Estetik açıdan hoş görünmeyen ve kimi zaman rahatsız edici boyutlara ulaşabilen et benlerini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Et Beni Neden Çıkar? Nasıl Alınır ve Tedavi Edilir?

Çoğu zaman zararsız olan ve kansere dönüşme gibi bir riskin olmadığı et benleri, kötü görüntü yaratması yüzünden bile tedavi edilmesi gereken yapılardır. Bu yüzden içeriğimizde et benleri hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik. Yazımızda et beni nedir, neden olur, şekilleri nelerdir, nasıl alınır ve nasıl geçer gibi soruların cevapladık.

İşte et beni hakkında her şey...

Et Beni Nedir?

Et Beni

Nedeni henüz net olarak bilinmeyen ve estetik açıdan hoş karşılanmayan et benleri, hemen hemen herkeste oluşabilecek bir nevi kabarcıklardır. Özellikle koyu renkli ve yüz kısmında meydana gelen et benleri oldukça sinir bozucu bir durumdur.

Et beni doğuştan gelebileceği gibi ergenlik ve yaşlılık dönemlerinde de ortaya çlıkabilmektedir. Et benlerinin oluşmasında birçok faktör rol oynamaktadır. Et benleri, cilt rengini veren melanin maddesinin tek bir noktada toplanmasıyla oluşmaktadır. Vücut direncinin düşmesi, ani kilo kaybı, şişmanlık, gebelik, stres ve çeşitli hormon hastalıkları benlerin artışına neden olabilir. Aynı zamanda güneş ışınları da et benlerinin oluşmasına neden olmaktadır.

Et Beni mi Siğil mi?

Et Beni

Et benleri kimi zaman siğiller ile karıştırılabilmektedir. Siğil ve et beninin en belirgin farkları siğiller bulaşıcıdır fakat et benlerinde bulaşıcılık gibi bir durum söz konusu değildir. Aynı zamanda siğillerin yüzeyi pütürlü ve kabarcık şeklinde olurken, et benlerinin yüzeyleri daha düzgündür.

Et benleri büyüklüklerinde değişkenlik gösterebilirler. 1 mm olabileceği gibi 10 cm’ye kadar ulaşabilen et benleri görülmektedir. Et benleri genellikle vücudun kıvrım yerlerinde meydana gelmektedir. Koltuk altı, göz kapakları, genital bölge ve boyun gibi bölgelerde et beni oluşumuna rastlanmaktadır.

Et Beni Neden Çıkar?

Et Beni

Et beninin oluşmasının altında yatan birçok sebep bulunuyor. Gebelik, cilt kıvrımlarının sürtünmesi nedeniyle şişmanlık, diyabet, genetik faktörler, boğazlı kazak ve kravat kullanımı boğaz kısmında sürtünme yaparak et beni oluşumuna neden olabilir.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler et beni oluşmasına en çok karşılaşılan durumlardır. Eğer sizde de et beni çıktıysa bu nedenler yüzünden çıkmış olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenleri hayatınızdan çıkartarak et beni oluşumlarının tekrarlamasını engelleyebilirsiniz.

Et Beni Kansere Dönüşür Mü?

Et Beni

Et benleri genellikle zararsız olarak nitelendirilseler de bazı durumlarda koyulaşan et benlerinin kanser habercisi olabileceği söylenmektedir. Gebelik dönemlerinde ve güneş ışınları nedeniyle et benlerinde kararma görülebilir.

Et benlerinin oluşma nedenlerinden olan hormon bozuklukları incelenmelidir. Aynı zamanda et benlerinde meydana gelen yapısal değişiklikler deri kanseri belirtisi olabilir. Bu durumda dikkatli bir inceleme ve kontrol gereklidir. İleriki zamanlarda yapılan gözetim ve inceleme sonrasında müdahale edilebilir.

Et Beni Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Et beni tedavisinde birçok yöntem uygulanmaktadır. Burada önemli olan benin büyüklüğü ve niteliğidir. Bu kriterlere göre koterizasyon, krioterapi, lazer ve ameliyat tedavi seçeneklerinden birisi seçilerek uygulanır.

Buharlaştırma (Koterizasyon)

Et Beni

Koteriasyon bilinen et etkili tedavi yöntemidir. Her türlü et beni tedavisinde tercih edilebilmektedir. %95 oranında tek seferde olumlu sonuç alınmasını sağlar. Ameliyatla tedavi yöntemine oranla iz kalma olasılığı daha düşüktür.

Dondurma (Krioterapi) Tedavisi

Et Beni

Cilt yapısını etkileyen ve ciltte çeşitli morluk veya izlerin kalmasına neden olabileceği için krioterapi tedavisi çok fazla tercih edilmemektedir. Et beni -60 dereceye kadar dondurularak benin çürümesi ve düşmesi sağlanır.

Lazer Tedavisi

Et Beni

Lazer tedavisi genellikle çok büyük ve abartılı et benlerinde kullanılmaz. Ağrısız bir işlemdir ve küçük olan benleri kısa sürede ortadan kaldırmaktadır. Tedavi sonrasında herhangi bir iz kalması da söz konusu değildir.

Ameliyat Tedavisi

Et Beni

Ciltte ciddi oranda bir iz bıraktığı için neredeyse hiç kullanılmayan bir tedavi yöntemidir. Geliştirilen diğer tedavi yöntemleri sonrasında tercih edilmemektedir. Et beninin bulunduğu bölge bene oranla büyük bir bölüm kesilir. Daha sonra ben alınır ve dikiş işlemi uygulanır.

Et Benleri İçin Bitkisel Çözümler

Et Beni

Et beni için bitkisel tedaviler de mevcuttur. Kişniş, keten tohumu ve elma sirkesi et benlerini ortadan kaldırabilecek bitkisel çözüm yollarından en çok tercih edilenleridir. Öğüttüğünüz kişnişi çıkan benlerinizin üzerine sürerek masaj yaparak yedirin. Bu yöntem hem en etkili hem de en çok tercih edilenidir.

Keten tohumu ile et beni tedavisi ise kahverengi olarak çıkan benleri de yok etmeye yardımcı olur. Elma sirkesi ile ben tedavisi de benlerin yanı sıra sivilcelerin geçmesinde de etkilidir. Elma sirkeli su ile cildinize buhar banyosu yaptırın. Çıkan sonuca memnun kalacağınızdan eminiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kızıl Hastalığı Nedir?Karsinom Nedenleri ve Tedavisi
Zona Nedenleri ve TedavisiMikozis Fungoides Nedir?

Et beni tehlikeli mi?

Et benleri kansere dönüşme riski taşımamaktadır ve tamamen zararsızdır. Ancak kaşınma, sürtünme, koparılma, patlatılma ve zedelenme gibi durumlarda yakınmaya yol açabilir.

Et benleri nasıl yok edilir?

Et benlerini yok etmek için kullanılabilen birçok yöntem bulunuyor. Elektrokoter, radyofrekans, kriyoterapi, ligasyon, cerrahi müdahale ve ablatif lazer yöntemleri et benlerini ortadan kaldırabilecek tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.

Et benleri neden çıkar?

Et beni, elastik liflerin yapısında oluşan bozulmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu proteinin cilt dışına doğru birikmesiyle et beni dediğimiz yapılar oluşur.

Et beni ne düşürür?

Bir pamuğun üzerine elma sirkesi damlatın. Daha sonra benin üzerine koyun ve bandajla sarın. Et beni düşene kadar bu bandajı çıkartmayın. Ek olarak sarımsağın da et benini düşürebileceğini söyleyelim.

Et beni hangi bölüme gidilir?

Et beni için Cildiye ve Genel Cerrahi bölümüne başvurmanız gerekiyor. Cildiye doktoru et beni için bir şey yapılıp yapılmayacağına karar verecektir.

Et beni kendi kendine geçer mi?

İnce saplı olan et benleri zaman zaman kendiliğinden düşebilmektedir. Bazı durumlarda ise kişi tarafından etrafı tahrip edilmiş olan benler kopabilmektedir. Et beninin kendiliğinden düşmesi enfekte bir yaraya neden olmadığı zaman problem olmaz.

Ben patlarsa ne olur?

Benler koparıldığında, patlatıldığında ya da ameliyatla alındıktan sonra herhangi bir şekilde kanser oluşumu ortaya çıkmaz. Ancak benlerin koparılmaması ya da patlatılmaması gerektiğini söyleyelim.

Et beni kanser yapar mı?

Et benleri çoğu zaman herhangi bir riske sahip değildir. Ancak bazıları kanserleşme özelliği taşımaktadır. Özellikle malin melanom benler kanser özelliği taşır ve yayılma eğilimindedir. Kısa süre içerisinde vücudun diğer bölgelerine yayılan bu benlerin bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum