Fethullah Gülen Kimdir

Gülen Hareketi’nin lideri olan 27 Nisan 1941’de Erzurum’da dünyaya gelen Muhammed Fethullah Gülen, eski imam, vaiz ve yazardır. 2014 yılından itibaren kendisi ve lideri olduğu yapısı illegal terör örgütü olarak kabul edilmektedir.
Fethullah Gülen Kimdir

Fethullah Gülen Biyografisi

Fethullah Gülen, Erzurum’un eski adıyla Pasinler (Hasankale) ilçesinde Ramiz ve Refiha Gülen çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. 11 kardeşe sahip olan Gülen, kardeşlerinin en büyüğüdür.

4 yaşında Kuran eğitimine başlayan Gülen, yaşadığı köyde okul olmaması sebebiyle akşamları verilen derslere katılarak ilkokul eğitimi almaya başladı. İmam olan babasının görev yerinin değişmesi ile beraber eğitimini yarıda bıraktı ve sonrasında Erzurum’da dışardan eğitim alarak tamamladı.

1951 yılında babasından aldığı eğitim ile hafızlık çalışmalarına başladı ve bu eğitim sayesinde henüz 10 yaşındayken hafız oldu. Genç yaşında vaazlar vermeye başladı ve kısa süre sonra Erzurum dışına çıkarak birçok ilde bu çalışmalara devam etti. 

fethullah gülen cemaati

Fethullah Gülen, 18 yaşına geldiğinde ise büyük bir cemaat olan Saidi-i Nursi Cemaati’nin üyesi oldu. Hayatında dönem noktası olan bu durum sonrasında Edirne’de imam olarak görev almaya başladı. 2 sene burada görev aldı ve 1961 yılında askerlik görevini yerine getirmek için Ankara’ya gitti. 1963 yılında askerliğini tamamlayıp Erzurum’a ailesinin yanına geri döndü. Bir yıl burada kalıp imamlık görevini yaptığı Edirne’ye gitti. 

1965 yılında ilk tayinini alan Gülen, ilk olarak Kırklareli sonrasında ise İzmir’e geçiş yaptı. Her geçen zaman kendisini geliştirdi ve Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok şehirde toplantı, sohbet ve konferans düzenleyerek kendisinden söz ettirmeye başladı. Böylelikle kendi taraftarlarını oluşturdu.

12 Mart 1971 tarihinde, ‘’12 Mart Askeri Muhtıra’’ da tutuklandı. 7 ay boyunca hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra tutuksuz yargılanan Gülen, 1974 yılında beraat etti. Serbest kalan cemaat lideri, vaazlık görevine farklı illerde devam etti ve kendisinin de kurucularında olduğu Sızıntı Dergisi’nde önce başyazıları, daha sonra orta sayfa yazılarını yazmaya başladı.

fethullah gülen röportaj

12 Eylül 1980 Darbesi’nde hakkın bir kez daha tutuklama kararı çıkartılan Gülen, görev yaptığı İzmir’den kısa süre içerisinde ayrıldı ve Anadolu’ya geçiş yaparak akrabalarının yanında yaşamaya başladı. 20 Mart 1981 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığındaki vaizlik görevinden istifa etti.

80 Darbesi’nde sonra yazılarına devam etti. 1988'de çıkan Yeni Ümit dergisinde başyazılar yazmaya başladı. Üsküdar'da Yeni Valide Külliyesi'nde 1989 yılından 1990 yılına kadar verdiği vaazlar, daha sonra Sonsuz Nur adıyla üç cilt halinde kitaplaştırıldı.

1991 yılına gelindiğinde devlet meseleleri hakkında ortaya koyduğu düşünceler ile birçok kez siyasi karakterler ile bir araya geldi. Turgut Özal, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, Abraham Foxman, Morton Abramowitz, Papa II. John Paul gibi tanınmış din ve devlet adamları ile görüşmeler yaptı. Dönemin önemli gazetelerinde birçok konuda röportaj verdi. Kendisi hakkında yapılan haberler sonucunda Cumhuriyet Gazetesi ve Hikmet Çetinkaya hakkında suç duyurusunda bulunarak, kazandığı 150 Milyon TL’lik tazminatı Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'na bağışladı.

fethullah gülen sohbet

2000 yılından sonra Fethullah Gülen ve lideri olduğu Gülen Cemaati yurtiçi ve yurtdışında büyük bir yapıya sahip oldu. Reuters haber ajansı, New York Times gazetesi, Le Monde gazetesi, Time dergisi, The Economist dergisi, Foreign Policy dergisi gibi yayın organlarında Gülen ve Hareketi hakkında birçok yazı ve inceleme paylaşımları gerçekleştirildi.

Fethullah Gülen ve Paralel Yapı Terör Örgütü Davası

Uzun bir süredir Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan ve Gülen Hareketi’ni buradan idaren eden Fethullah Gülen, 2014 yılında Türkiye’de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında kendisi ve kurduğu yapısı hakkında ‘’legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ‘’ görüşü kabul edildi.

MGK toplantısında sonra Cumhurbaşkanı’nın da imzasıyla Türkiye Devleti’nin bilgilerinin bulunduğu ‘’Kırmızı Kitap‘’  ya da Milli Güvenlik Siyaset Belgesi içerisine Gülen ve kendine bağlı gruplar Paralel Devlet Yapılanması(Pensilvanya Örgütü) adı altında eklendi. Bunun sonucunda Fethullah Gülen devlet düşmanı kabul edildi. Bu karar 24 Kasım 2014 yılında kabul edildi.

fethullah gülen beddua

Aynı yıl içerisinde ABD’de yaşan Gülen hakkında İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yakalama kararı çıkartıldı. Gülen'in "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" suçundan 15 ile 22,5 yıl, "resmi belgede sahtecilik" suçundan 3 ile 7,5 yıl ve "iftira" suçundan da 1 ile 4 yıl olmak üzere toplamda 19 ila 34 yıla kadar hapsi istenmektedir.

Bu davaların dışında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ında yer aldığı 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında şüphelilere kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada, ‘’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’, ‘silahlı örgüt kurmak veya yönetmek’ ve ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ‘’ suçlarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

15 Temmuz 2016 Askeri Darbe Girişimi

Türkiye Cumhuriyeti'ni ele geçirmek ile suçlanan Fethullahçı Terör Örgütü lideri Fethullah Gülen, 15 Temmuz 2016'da Askeri Darbe planlamasını gerçekleştirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine yerleştirdiği ekip olan ‘’Yurtta Sulh Konseyi’’ne darbenin gerçekleştirilmesi emrini verdi.

15 temmuz darbe girişimi

TSK içerisinde de 38 üst düzey asker yer aldı. Hain darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. 15 Temmuz 2016 gecesi 173’ü sivil toplamda 240 kişi şehit oldu.

Terörist Başı Fethullah Gülen Bir Numaralı Sanık

Hain darbe girişimi etkili bir biçimde bastırıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde 15 Temmuz İddianamesi hazırlandı. İddianamenin bir numaralı sanığı olarak Paralel Devlet Yapılanması (PDY) ve Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) lideri terörist başı Fethullah Gülen gösterildi. İddianame 2.581 sayfadan oluşturulurken, toplamda 221 sanık yer aldı.

FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen’e 2 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası ve bin 900 yıl hapis cezası istendi. Hain darbe girişimini gerçekleştiren 38 kişilik beyin takımına ise ‘’ asker elbisesi giyen teröristler ‘’ ifadesi yer aldı. Bütün sanıklar için 2.988 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.

Fethullahçı Terör Örgütü ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin bir numaralı sanığı Fethullah Gülen, Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletinde yaşamaktadır.

NeOldu.com / Enes Som

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.