Freiberg Hastalığı Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Genellikle ergenlik döneminde görülen bir rahatsızlık olan Freiberg hastalığının nedenlerine, belirtilerine ve tedavisine içeriğimizde yer verdik.
Freiberg Hastalığı Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülen Freiberg hastalığı, tarak kemiğinin uç kısmının beslenmesinde ortaya çıkan bozukluk sonucunda oluşmaktadır. Bu bozukluk yüzünden eklemlerde çökme ve düzensizleşme görülmektedir. Bu içeriğimizde Freiberg hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

İşte Freiberg hastalığı hakkında her şey...

Freiberg Hastalığı Nedir?

Freiberg Hastalığı

Tıpta metatars olarak adlandırılan freiberg hastalığı, aseptik nekroz ve avasküler nevroz gibi isimlerle de anılmaktadır. Freiberg hastalığı, ayak kemiklerindeki kan eksikliğine bağlı olarak kemik dokusunun ölmesidir. Kan eksikliğine bağlı olarak kemik dokusunun ölmesi, kemikte ufak kırılmalara sebebiyet vererek nihayetinde kemiğin göçmesine neden olabilir.

Sıklıkla ergenlik çağında rastlanılan hastalıklardan biri olan freiberg hastalığı, ayak tarak kemiği başında meydana gelen hasar ile seyreden bir hastalıktır. Hastalık genellikle 2. ve 3. tarak kemiğinin ayak parmağı ile eklem yaptığı baş kısmında görülür.

Freiberg Hastalığı Neden Olur?

Freiberg Hastalığı

Freiberg hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Hastalığın ortaya çıkmasında birçok etken olduğu düşünülmektedir. Bulguların büyük çoğunluğu ayaktaki en uzun metatarsta görülmektedir. Bunun nedeninin ise aşırı yüklenme olduğu belirtilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre ayak üzerine baskı oluşturan spordan veya aktivitelerden sonra Freiberg hastalığının oluştuğu gözlemlenmiştir. Özellikle birinci tarak kemiği ikincisinden kısa olanlarda, ikinci tarak kemiğine düşen yük artmaktadır. Bu da Freiberg hastalığının oluşmasına sebebiyet verir.

Freiberg Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Freiberg Hastalığı

Freiberg hastalığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Ayakta lokalize ağrı, ağırlık taşıma durumunda ağrı, hassasiyet, şişlik, ödem, parmak ekleminde ağrı, parmak eklem hareketlerinde kısıtlılık, ilerlemiş vakalarda kemik çıkıntısı ve topallama bu belirtiler arasından öne çıkanlarıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtilere sahip olan birinin Freiberg hastalığından şüphelenmesi gerekiyor. Bu durumda bir an önce uzman bir doktora görünmesini öneririz. Alanında uzman bir doktor gerekli tetkikleri yaptıktan sonra tedavi sürecini yönetecektir.

Freiberg Hastalığı Tedavisi

Freiberg Hastalığı

Freiberg hastalığının cerrahi dışı tedavisinde en önemli unsur istirahattir. Erken evrede fark edilmiş ve deformasyonun gelişmemiş olduğu vakalarda dolgu tabanlı rahat ayakkabıların tercih edilmesi önerilir. Ayrıca ağrı kesiciler ve buz tatbiki de uygulanmaktadır. Bu süreçte hastanın istirahat etmesi ve ayağına çok fazla baskı uygulamaması oldukça önemlidir.

Ameliyat yapılıp yapılmayacağı ise hastalığın tutulumuna bağlı olarak belirlenir. Cerrahi müdahalede metatars başının eksizyonu, yeniden yönlendirilmesi, tarak kemiğinin kısaltılması ve eklemin debride edilmesi gibi seçenekler bulunur. Hastanın durumu göz önünde bulundurularak en uygun seçenek belirlenir ve ameliyata başlanılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Düz Tabanlık Nedenleri ve TedavisiNasır Nedir ve Nasıl Geçer?
Tinea Pedis Nedir?Topuk Dikeni Belirtileri ve Tedavisi
Plantar Fasiit Nedir ve Neden Olur?Morton Nöroma Nedir?

Freiberg hastalığı ne demek?

Bu hastalık ayaktaki ikince metatarsal kemiğin ucunu etkileyen özel bir duruma denmektedir. Nadir olarak görülen Freiberg hastalığında ayak kemiği tarağı başının şekli bozulmaktadır. Bunun sonucunda da pürüzsüz kontur kaybolur.

Freiberg hastalığı sebepleri nelerdir?

Freiberg hastalığı çoğu zaman ayak üzerinde ciddi baskı oluşturan spordan ya da yoğun fiziksel aktiviteden sonra ortaya çıkmaktadır. Ayak üzerine binen yükün artması sonucunda 2'nci tarak kemiğine düşen yük de artmaktadır. Bu da Freiberg hastalığına neden olmaktadır.

Freiberg hastalığının semptomları nelerdir?

Freiberg hastalığının en büyük semptomu ayağın ön kısmında oluşan ağrı ve sertliktir. Bu durum kişide topallamaya yol açmaktadır. Rahatsızlığın diğer belirtileri ise ayağın şişmesi, hareket kısıtlılığı ve hassasiyettir.

Freiberg hastalığı nasıl geçer?

Freiberg hastalığını geçirmek için birkaç tedavi yöntemi kullanılıyor. Bunlar immobilizasyon, ağırlık boşaltma, kortikosteroid enjeksiyonları ve PRP tedavisidir. Bunun yanında doğru ayakkabı seçimi yaparak da bu rahatsızlığı geçirmeniz mümkün.

Freiberg hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde kıkırdak yüzeyden başlayarak parmakta şekil bozukluğu oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda parmaklarımızda hareket kısıtlılığı ve ağrı oluşmaya başlar.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum