Galileo Kimdir? Galileo Galilei Hayatı ve Hakkında Bilgi
Farklı dallarda yaptığı çalışmalarla özellikle astronomiye olan katkılarıyla hala günümüzde adından söz ettiren Galileo'nun biyografisi karşınızda. Bu yazımızda sizler için Galileo Galilei'nin hayatını ele aldık. İşte Galileo Kimdir? ve Galileo neyi bulmuştur? gibi soruların yanıtı.
Galileo Kimdir?
15 Şubat 1564 tarihinde İtalya’nın Pisa şehrinde dünyaya gelen Gallieo, matematik, fizik, felsefe ve astronomi dalında çalışmalar yapmış olup çeşitli aletler üretmiştir. Galileo, yaşadığı döneme göre başarılı işlere imza atarak birçok kişinin kendisine “gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” isimlerinin takılmasında önemli rol oynamıştır. Görüşleriyle bazı insanlarla fikir ayrılığına düşen Galileo, hayatının geri kalanını ev hapsi alarak geçirmiştir.
Galileo Galilei Hayatı
1564 tarihinde İtalya’da doğup büyüyen Galileo’nun babasının altı kardeşi bulunmaktaydı. Kardeşlerin en büyüğü olan babası dönemin ünlü isimlerinden Vincenzo Galilei ve Giulia Ammannati ile 1562’te evlendi. Daha çocukluk yaşlarında babasından eğitim almaya başlayan Galileo, beş kardeş olarak dünyaya gelmişlerdi. Bu kardeşlerden 2 tanesi bebekken hayatını kaybetti.
Yaşamına devam eden küçük kardeşlerden Michelangelo, kendi alanında başarılı olsa da ilerleyen zamanlarda para konusunda sıkıntı çekti. Bunun sebebi ise söz verilen başlık parasını ödeyememesidir. Galileo’da para sıkıntısı çeken kardeşine arada sırada destek vererek işlerini ilerletmesine yardımcı oldu.
Kendi cebinden para çıkaran Galileo, bu açığı kapatmak için yeni icatlar ortaya çıkarmak istedi. 8 yaşındayken ailesiyle beraber Floransa’ya geldi. Burada 2 yıl boyunca Jacopo Borghini’de yaşasa da bir süre sonra Vallombrosa’da yer alan Camaldolese Manastırı’na giderek eğitim aldı.
Galileo’nun ismi aslında büyük dedesinden gelmektedir. Dedesi Galileo Bonaiuti, 80 yıl Floransa’da yaşamıştır. Hayatı boyunca doktorluk, eğitimci ve siyasetçi olarak çalışmıştır. Galilei soyadını 14. Yüzyılının sonlarına doğru almıştır. Galileo, dinine çok sadık birisi olsa da Marina Gamba ile birlikte evlenmeden 3 çocuk sahibi olmuştur. Evlenmeden 2 tane kızı dünyaya gelen Galileo, bu kızlarının hayatı boyunca evlenemeyeceğini düşünerek çocuklarını San Matteo rahibeler manastırına göndermiştir.
Virginia ve Livia isimli kızları burada adlarını Maria Celeste ile Rahiba Arcangela olarak değiştirerek hayatlarına devam etmişlerdir. Tek oğlu ise Vincenzo, Sestilia Bocchineri ile evlenmiştir. Pisa Üniversitesi’nde tıp dalında eğitim alan Galileo, parasal nedenlerden dolayı eğitimini yarada bıraktı. Daha sonra matematik alanında çalışma yaparak kendisini geliştirdi ve profesör unvanı aldı.
1609 yılında Hollanda’da teleskobun icat edildiğini duydu ve kendi fikirleriyle üzerinde geliştirmeler yaparak gökyüzünü inceledi. Bu icat sonrası pek çok yeni bilgiyi keşfeden Galileo, tüm bilgilerini derlediği Sidereus Nincius (Yıldızların Habercisi) isimli kitabında yer verdi. Kitap fazlasıyla sevildi ve Floransa’da saray matematikçisi olarak çalışmaya başladı.
Birçok kişinin itiraz ettiği kitabını 1613 yılında Roma’dan Floransa’ya dönerken yazığı kitabını çıkardı. Papazlar Galileo’nun görüşleri nedeniyle kendisine baskı kurdu. Kitabında Dünya’nın döndüğünü savunan Galileo’nun araştırmasını kaldırması istendi. Yine teleskop gibi mikroskobu’da geliştirerek çalışmalar düzenledi. Üç kuyruklu yıldızı 1618’de keşfetmesiyle tekrardan baskı gördü. İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar isimli kitabını yayınlayan Galileo, yeniden Roma’ya çağırıldı ve mahkemeye çıkarıldı.
Mahkeme müebbet hapis verse de yaşından dolayı bu ceza ev hapsine döndü. 70 yaşında ev içine sıkıştırılan Galileo, ölümünden önce kör olmuştur. Ölüm nedeni ise ateş ve kalp çarpıntısı olarak kayıtlanmıştır. Galileo 8 Ocak 1642 tarihinde 77 yaşındayken öldü ve yaptığı çalışmaların değeri sonradan anlaşıldı.
Galieo Buluşları
Galileo, Ay yüzeyinin düz olmadığını, Jüpiter’in uydularını, Venüs’ü araştırdı ve Satürn üzerinde çalıştı. Fakat halkasını uydu zannetti. Bunun yanında üç kuyruklu yıldız keşfetti Galileo Pergeli, galileo's micrometer, Celatone ve Galileo’nun Saat Maşası Mekanizması gibi icatlar ortaya çıkarmıştır.