Gandi Kimdir
Gandi Biyografisi
Tam adı Mohandas Karamçand Gandi olan meşhur Hintli siyasetçi ve düşünür 2 Ekim 1869’da doğdu. Ülkesindeki ‘Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin politik ve manevi liderliğini üstlenen Gandi, Satyagraha denilen felsefi oluşumun da kurucusudur. Satyagraha felsefesi kötülüğe direnen ancak bu kötülüğü yapana da şiddetle cevap vermeyen bir düşünce sistemine sahiptir. Gandi’nin uyguladığı bu felsefi düşünce, Hindistan’a bağımsızlığı getirmiştir. Hatta dünyanın birçok yerinde özgürlük mücadelesi içerisinde olanları cesaretlendirmiştir.
Gandi, ulu ruh anlamındaki 'mahatma’ ve baba manasına gelen 'bapu' unvanlarıyla tanınır. Ülkesi Hindistan’da Gandi’nin doğum günü 2 Ekim ulusça kutlanır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2007 yılının 15 Haziran gününde aldığı kararla 2 Ekim günü "Dünya Şiddete Hayır Günü" olarak kabul edilmiştir.
Dünyaca ünlü düşünce adamı Gandi öncelikle Güney Afrika'da bulunan Hintlilerin vatandaşlık hakları için barış yanlısı bir direniş uyguladı. Afrika'dan ülkesine geldikten sonra yoksul çiftçi ve emekçileri, kendilerine uygulanan sert vergi sistemine baş kaldırmaları için bir araya getirdi. Ülkesinin Ulusal Kongresi’nde Hindistan’da yoksulluğun azaltılması, kadın hakları, farklı dinlere ve etnik kökene mensup olanlar arasında dostluk gibi mevzularda ülke genelinde propaganda yaptı. Ayrıca Swaraj yani Hindistan'ın yabancı hakimiyetinden kurtarılması hususunda önemli çalışmalarda bulundu. Gandi ülkesindeki Britanya tuz vergisine karşı 1930 yılında gerçekleştirdiği 400 kilometrelik ‘Gandi Tuz Yürüyüşü’ eylemiyle Hindistan’ın Britanya'ya başkaldırışına liderlik etti. 1942'de Britanyalılardan ülkesini terk etmelerini talep etti. Güney Afrika’da ve Hindistan'da defalarca hapsedildi. Hindistan’da ulusun babası olarak kabul edilen Gandi 30 Ocak 1948'de hayatını kaybetti.
NeOldu.com / Özel Haber