Ganglion Kisti Nedir? Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
El bileğinde en çok görülen kist olan ganglion kisti, erkeklere nazaran kadınlarda daha çok karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman 30-40'lı yaşlardan sonra görülen bu rahatsızlığın pek bir zararı yoktur. Ancak kötü görünmesi ve tekrarlama riski nedeniyle tedavi edilmelidir. Bu içeriğimizde ganglion kisti hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.
İşte ganglion kisti hakkında her şey...
Ganglion Kisti Nedir?
Ganglion kisti, genellikle el bileği, ayak bileği ve dirsek gibi eklem ve tendonların bulunduğu bölgelerde görülür. Kötü huylu olmadığından diğer doku ve organlara sıçramaz. Ganglion kisti, el bileği çevresinde en çok görülen kitle şeklindeki oluşumlardır.
Ağrısız ve yumuşak yapıya sahip olan bu kitleler, genellikle el bileğinin üst kısmında görülmekle birlikte bileğin iç kısmında da meydana gelebilir. Sıvı kesesine benzeyen ganglion kistinin içinde koyu, yapışkan, renksiz, jöle kıvamında şeffaf bir madde bulunmaktadır. Ancak kistin büyüklüğüne bağlı olarak bu madde katı ya da süngerimsi bir yapıda bulunabilir.
Kapsülle çevrili olan ganglion kistinin boyutunda zaman içinde değişimler meydana gelebilir. Zaman içinde büyüyüp küçülebilen kist bazı durumlarda tamamen kaybolabilir. Ancak kist zaman içinde kaybolsa bile belli bir zorlama karşısında yeniden ortaya çıkabilir.
Ganglion Kisti Neden Olur?
Ganglion kistinin kesin oluşum nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak alınan darbe sonucunda eklemdeki dokunun bozulmasına bağlı olarak küçük kistlerin oluştuğu ve bu kistlerin birleşerek ganglion kistini oluşturduğu düşünülmektedir.
Ganglion kistinin oluşumuna dair ortaya atılan teorilerden bir diğerinde ise eklem kapsülündeki veya tendon kılıfındaki bozukluğun eklem dokusunda çıkıntıya neden olduğu tahmin edilmektedir.
Ganglion Kisti Kimlerde Görülür?
Aniden ortaya çıkan ve herhangi bir tehlikesi bulunmayan ganglion kisti, masabaşı çalışanlarda, çok sık ve hızlı klavye kullananlarda, örgü örenlerde ve ev hanımlarında yaygın olarak görülen bir sorundur.
Tırnaklarına yakın parmak eklemlerinde kireçlenme, yıpranma ve aşınma olan kişilerde bu eklemlere yakın bölgede ganglion kisti oluşma riski daha yüksektir. Ganglion kistine karşı yatkın olan diğer kişiler ise geçmişte eklem veya kirişlerinde yaralanma meydana gelenlerdir.
Ganglion Kisti Hangi Bölgelerde Meydana Gelir?
Ganglion kisti bazı bölgelerde daha çok karşımıza çıkmaktadır. El bileğinin üst ve iç kısmında, el parmaklarının köklerinde, avuç içinde, parmak ucunda, diz ve ayak bileğinin dış kısmında ve ayağın üst kısmında bu rahatsızlık daha fazla görülmektedir.
Ganglion Kisti Belirtileri Nelerdir?
Ganglion kistinin en büyük belirtisi bulunduğu bölgede fark edilen şişiktir. Genellikle ağrı yapmayan bu kist bir tek üzerinde bulunduğu sinirlere baskı uygulanması durumunda ağrı oluşturabilir.
Bu durumda ağrının yanı sıra bölgede şişlik, karıncalanma, uyuşma ve kas zayıflığı gibi belirtiler ortaya çıkar. Kistin büyüklüğü bu baskı karşısında ortaya çıkan etkileri değiştirmemektedir. Ek olarak ganglion kisti nedeniyle hissedilen ağrının eklem hareketleriyle birlikte daha şiddetli bir hal alabileceğini söyleyelim.
Ganglion Kisti Teşhisi
Ganglion kisti teşhisinde öncelikle fizik muayene gerekir. Ganglion kisti yapısı ve görünümü itibariyle kolaylıkla teşhis edilebilen kist türlerindendir. Ancak her ihtimal göz önünde bulundurularak çeşitli tetkikler ile teşhis kesinleştirilmelidir.
Ganglion kistini teşhisinde fizik muayenenin yanı sıra şırınga ile sıvı alımı gerekebilir. Ayrıca ultrason tetkiki ile şişliğin sıvı mı yoksa katı mı olduğu belirlenir. Ultrason tetkiki sayesinde yumruya neden olanın atar damar olup olmadığı tespit edilir. Son olarak bu rahatsızlığın teşhisinde MR'dan da yararlanılabileceğini söyleyelim.
Ganglion Kisti Tedavisi
Ganglion kisti zaman içinde büyüme gösterebileceği gibi kendiliğinden de kaybolabilir. Ganglion kisti tedavisinde iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlar sıvının çıkarıldıktan sonra atel kullanılması ve ameliyattır.
Öncelikle kistin içindeki sıvı iğneyle veya ameliyatla çıkarılır. Daha sonra iltihap sökücü madde enjekte edilir. Kist sıvısının alınmasından sonra atel yardımıyla bileğin sabitlenmesi sağlanır. Sıvının çıkarılması ve atel kullanılmasına rağmen olumlu bir sonuç elde edilememişse ameliyat ile kistin tamamen çıkarılması sağlanır.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen ameliyatta kist, kaynağı ile birlikte çıkarılır. Ancak ameliyat ile kistin çıkarılması için bazı şartların oluşması gereklidir. Hasta elini kullanmakta güçlük çekiyor ve el veya parmaklarında uyuşma ile birlikte karıncalaşma hissediyorsa ameliyattan bahsedilebilir.
Tetik Parmak Nedenleri ve Tedavisi | Dupuytren Kontraktürü Nedir? |
---|---|
Karpal Tünel Sendromu Nedenleri ve Tedavisi | Tenisçi Dirseği Neden Olur? |
Ganglion kisti tehlikeli midir?
Ganglion kisti tehlikeli bir problem değildir. Bu kistler çoğu zaman kendiliğinden geçmekle beraber herhangi bir sorun yaşatmazlar.
Ganglion kisti ne demektir?
Bu kistler bileklerde ya da ellerin tendonları veya eklemlerinde görülen kanserli olmayan şişliklerdir. Bu şişlikler yuvarlak ve oval şeklinde oluşmaktadır. Kişiden kişiye göre değişik boyutlara sahip olabilen ganglion kistleri aynı zamanda ayakta ve ayak bileklerinde de nadir de olsa görülebilmektedir.
Ganglion kisti için ne yapılmalı?
Ganglion kistini tedavi etmek için en etkili yöntem atel kullanımıdır. Bu cihazlar sayesinde eklemlerin yerine oturması sağlanır. Ayrıca bazı ilaçlar, kitlenin enjektörle ya da ameliyatla boşaltılması da diğer tedavi yöntemleri arasındadır.
Ganglion kisti ne kadar sürede geçer?
Kötü huylu bir tümör olmayan ganglion kisti, tedavi edilmediği takdirde 3 ile 6 ay içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Tedavi edildiği zaman ise bu süre kısalmaktadır.
Ganglion kisti neden oluşur?
Bu kistlerin tam olarak neyden kaynaklandığı hala bilinmemektedir. Ancak uzmanlar bu rahatsızlığın geçirilmiş bir travma ya da bağların kopmasının sonucunda oluştuğunu ifade etmektedirler.
Ganglion ameliyatı kaç günde iyileşir?
Ganglion ameliyatı zorlu bir ameliyat değildir. Açık cerrahide 2-3 cm'lik bir kesi yapılır ve kist çıkartılır. Daha sonra da katlar ve cilt kapatılır. Ganglion ameliyatından sonra iyileşme süresi ise 15 gündür. Eski hayatınıza ise 1 ay içerisinde dönebilirsiniz.
Ganglion kisti nerede olur?
Ganglion kistleri bilek ya da ellerin tendon veya eklemleri boyunca gelişen bir kisttir. Bu kist kanserli değildir ve topak şeklindedir. Nadiren de olsa ayak ve bileklerinde de ganglion kistlerine rastlanılmaktadır.
Bilekteki ganglion nasıl geçer?
Bileğinizde bulunan ganglion kistini geçirmek için doktorunuz splint kullanmayı önerebilir. Ancak ilerlemiş ganglion kisti cerrahi yöntemler önerilmektedir. Cerrahi tedavide amaç kistin kaynağını çıkarmaktır.