Sağlık Düşmanı Gazlı İçeceklerin 10 Zararı
Gazlı içecekleri genellikle serinlemek adına bolca tüketiyoruz fakat yanlış yapıyoruz. Gazlı içecekler tüketiminin vücuda bir çok olumsuz etkisi var. Bu içeceklerin zararlarını bilmeyenler her geçen gün gazlı içecek tüketimi arttırıyor. Gazlı içecekleri geride bırakmanız için zararlarını araştırdık, detaylıca anlattık.
Asitli ve Gazlı İçeceklerin Zararları
Neredeyse su yerine gazlı ve hazır içecekler içilmektedir. Bu da su tüketimini durdurmaktadır. İnsan sağlığı için suya ihtiyaç vardır. Vücudumuzun büyük oranda suya ihtiyacı olduğu için su tüketmeye özen göstermeliyiz. Sıvı ihtiyacımızı gazlı ve asitli içecekler ya da kafeinli içeceklerden yana kullanmamalıyız.
İşte gazlı içeceklerin zararları;
1. Kan Şekerini Yükseltir
Gazlı içeceklerde yüksek oranda şeker bulunur. Her gün bu içecekleri tüketmek kan şekerini hızla yükseltir. Uzun süre bu şekilde beslenmek diyabet riskini artırır. Kısa sürede kana karışan şeker, insülin direncine de davetiye çıkarır.
2. Dişleri Çürütür
Gazlı içeceklerde asit ve asidik ürünler bulunur. Bu ürünler çok etkili oldukları için diş minelerinde yumuşamaya yol açar. Yumuşayan diş mineleri hızla çürür ve birçok ağız problemi ortaya çıkar. Gazlı içecekler illa ki tüketilecekse pipetle içilmelidir.
3. Obezite Riskini Artırır
Gaz ve asit içeren içeceklerin pek çoğu çok yüksek kalorilere sahiptir. Özellikle de yemeklerle birlikte bu içecekleri tüketmek daha fazla kalori almanıza sebebiyet verir. Ergenlik döneminde tüketilen gazlı içecekler obezite riskini artırmaktadır.
4. Kemiklere Zarar Verir
Gazlı içeceklerde osteoporoz riskini artıran fosforik asit ve fosfat bulunur. Bu bileşenler vücuda çok fazla alındığında kemiklerde aşınmaya ve osteoporoz hastalığına sebebiyet verir. Çünkü gazlı içeceklerdeki maddeler kemiklerin yapı taşı olan kalsiyumun vücuttan atılmasına neden olur.
5. Kolesterole Neden Olur
Harvard Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada gazlı içeceklerin kolesterol üzerindeki olumsuz etkileri gözlemlenmiştir. Araştırmaya göre gazlı içeceklerin kötü kolesterolü yüzde 32 oranında artırdığı görülmüştür. Çok fazla gazlı içecek tüketmek kolesterol hastalığına neden olabilir.
6. Kalp Krizi Riski Oluşturur
Kolesterolü yükselten gazlı içecekler kalp ve damar sağlığını da kötü yönde etkilemektedir. Kalp krizi riskini yüzde 35 oranında artıran gazlı içecekler damar tıkanıklıklarına da yol açabilir. Kalp rahatsızlığı olanların ve gençlerin çok fazla gazlı içecek tüketmemesi gerekir.
7. Tehlikeli Hastalıklara Yol Açar
Gazlı içeceklerde aspartam denilen bir madde kullanılır. Bu madde başta duygu durum bozukluğuna neden olmakla birlikte kusurlu doğumlara ve epilepsi gibi hastalıklara sebebiyet vermektedir.
8. Gerginlik Yaratır
Gazlı içeceklerdeki bazı maddeler ve kafein kişide uykusuzlukla birlikte sinirli ruh hali yaratır. Kişi sürekli kendini gergin ve mutsuz hissedebilir. Duygu durum bozukluklarıyla karşılaşılabilir. Bu tür olgular kalp atışlarının da etkilenmesine neden olur. Düzensiz kalp atışları ortaya çıkar.
9. Çocukların Gelişimini Olumsuz Etkiler
Özellikle gelişim çağındaki çocukların gazlı içecek tüketmemesi gerekir. Gazlı içecekler çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiler. Gelişim çağındaki çocuklara zarar vererek ileride farklı ve tehlikeli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
10. Bağımlılık Yapar
Gazlı içecekler içerisindeki maddeler yüzünden bağımlılık yaratır. Çok fazla gazlı içecek içen biri tekrar tekrar bu içecekleri tüketmek isteyebilir. Bu durumda gazlı içecek için saydığımız tüm zararlar daha fazla görülür.
Çikolatanın Faydaları | Bitter Çikolatanın Faydaları |
---|---|
Kafeinin Yararları Ve Zararları |
Çok gazlı içecek içersek ne olur?
Gazlı içecekler çok fazla tüketildiğinde kemik erimesine, gelişim bozukluğuna, diyabet ve kolesterole neden olmaktadır. Özellikle gelişim çağındaki çocukların gazlı içecek tüketmesi çok sakıncalıdır. Çünkü bu içecekler gelişimi etkiler ve ileride ciddi hastalıkların yaşanmasına neden olabilir.
Gazlı içecekler göbek yapar mı?
Gazlı içeceklerde yüksek oranda şeker ve kalori bulunur. Çok fazla tüketildiğinde kilo problemlerine neden olabilir. Bununla birlikte bölgesel yağlanmaya da neden olan gazlı içecekler, karın bölgesindeki yağların artmasına ve göbekli görünüme sebebiyet verir.
Aç karnına gazlı içecek içilir mi?
Aç karna gazlı içecek tüketmek mideye yapılabilecek en büyük kötülüklerden biridir. Bolca asit içeren bu içecekler mide duvarına zarar verebilir. Ayrıca kanserojen etkileri de bulunan gazlı içeceklerin zararları aç karna tüketildiğinde daha da artabilir.
Maden suyu gazlı bir içecek mi?
Maden suyu da gazlı içecekler sınıfına girmektedir ancak maden suyunun içindeki mineraller onu diğer gazlı içeceklerden ayırır. Maden suyunun sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Diğer gazlı içecekler gibi içerisinde katkı maddesi bulunmaz ve doğaldır.
1 bardak kola kaç kalori?
200 ml yani bir bardak kola 122 kalori içermektedir. 1 kutu kola 330 ml'dir. Bir kutu kolanın kalori miktarı da 149'dur. Bu içecek çok fazla tüketildiğinde kilo alımına, yağlanmaya ve obeziteye neden olmaktadır.