GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Sağlığı tehdit eden GDO'lu ürünleri anlamak mümkün. GDO'lu meyve ve sebzelerin nasıl fark edilebileceğini sizler için anlattık.
GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Doğal olmayan yöntemlerle laboratuvar ortamında üretilen organizmalara GDO denir. GDO yöntemiyle üretilen gıdalar da GDO'lu gıdalar diye tanımlanır. Birçok yönden sağlığa zarar veren GDO'lu gıdalar büyük risklere neden olur. Sadece insan hayatı değil doğa ve hayvan yaşamı için de zararlı olan GDO'lu organizmalar birçok alanda kullanılmaktadır.

GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Genellikle genetiği ile oynanmış ürünleri seçmemeye gayret ederiz. Peki genetiği ile oynanmış ürünler nasıl anlaşılır? Genetiği değişmiş ürünleri fark etmeniz için, meyve ve sebzelerde bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekir.

işte GDO'lu ürünleri anlamanın yolları:

1. Pürüzsüz Olurlar

GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Birçok meyve ve sebze yetiştiği ortama bağlı olarak çeşitli doku izleri taşır. Bu iz böcek ısırığı, güneş ve iklim koşulları nedeniyle oluşabilmektedir. Ancak GDO'lu ürünler çoğunlukla yarasız, izsiz ve pürüzsüz olur. Çürük, yaralı ve pürüzlü meyve ve sebzelerden uzak durulması aslında yanlıştır. Bu ürünler daha doğal olabilmektedir.

2. Şekilleri Farklı Olur

GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Doğal olmayan yani GDO ile üretilen meyve ve sebzeler sanki fabrikadan çıkmış gibi aynı görüntüye sahiptir. Çünkü hormonlu gıdalarda besine şekil veren kimyasallar kullanılır. Ancak bahçede ve tarlada üretilen doğal meyve ve sebzeler küçük farklara sahip şekillerde olabilirler. Bazısı büyük bazısı uzun olabilir. Bu meyvenin doğallığını gösterir.

Doğal ürünlerin küçük farklara sahip olduğunu söylemiştik. Küçük diyoruz çünkü çok fazla şekil bozukluğu da GDO'ya işaret eder. Bunun nedeni meyve ve sebzeye çok fazla hormon yüklenmesidir. Özellikle dış kısma doğru şişkinlikler yapan, meme tarzında çıkıntılar oluşturan meyve ve sebzeler de doğal değildir.

3. Lezzet Vermez

GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

GDO'lu gıdalar asla doğal ürünlerin tadını vermez. Bir domates yediğinizde aynı tadı başka domateste bulamamanızın nedeni çoğunlukla budur. Doğal ve bahçeden koparılan domatesin tadı çok lezzetlidir. Ancak GDO'lu bir domates size bu tadı vermez.

4. Kokusu Azdır

GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Her meyvenin kendine has bir kokusu bulunur. Örneğin çileği ele alalım. Çilek kokusunu birçok kişi sever. Kokan meyveler doğallığını belli eder. Ancak GDO'lu ürünlerde meyvenin ve sebzenin kendine has kokusu bulunmaz. Market ve pazardan meyve ve sebze alırken kokularına dikkat edebilir, buna göre organik ürünleri bulabilirsiniz.

5. Çürümeye Dayanıklıdır

GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Organik meyve ve sebzede kimyasal organizma ve ilaç kullanılmadığı için ömrü de kısa olur. Çünkü hiç bir koruyucu madde içermez. Bir meyve ve sebze eğer çok uzun süre dayanabiliyorsa kesinlikle doğal değildir. Tabii bu durumu saklama koşulları da değiştirebilir.

6. Mevsimleri Dışında Üretilir

GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Bir meyve ve sebzenin organik olabilmesi için elbette ki mevsiminde üretilmesi gerekir. Çünkü doğalı budur. Bir yaz meyvesi kışın üretilemez. Kış aylarında tezgahlarda gördüğünüz yaz meyveleri doğal değildir. GDO yöntemiyle gıdalar mevsimlerinin dışında da üretilebilir. Bu yüzdendir ki mevsiminin dışında yenen meyve ve sebzelerde tat olmaz.

7. Çekirdekleri Az Olur

GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Doğal bir meyve ve sebzede bolca çekirdek bulunur. Çünkü çekirdek o meyve ve sebzenin tohumudur ve doğası gereği içerisinde bolca bulunur. Ancak GDO'lu ürünlerde çekirdekler azaltılır ya da hiç olmaz. Bu durum doğal değildir. Hormon yoluyla gıdanın çekirdek özelliği değiştirilmiş olabilir.

8. Parlak ve Kaygan Olur

GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

GDO'lu ürünlerin dış yüzeyleri parlak ve kaygan olur. Kusursuz görünerek göze çarpar ve albeni yaratır. Aslında bu aldatmacadır. Gerçek, doğal bir meyve bu kadar parlak olmaz. GDO'lu meyve ve sebzelerin güzel görünüşlerine aldanmamak gerekir.

9. İçi Dolu Olmaz

GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Domates gibi sebzeleri keserken içerisinde beyazlık ya da boşluk fark ettiğinizde bu ürün, mevsiminde toplanmamış ya da doğal olmayabilir. Doğal bir meyve ve sebzenin içi tam dolu olur ve tüm dokuları yerindedir.

10. Etiketinde Belirtilir

GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde bazı meyve ve sebzeler etiketlenmektedir. Bu paketli gıdalar için de geçerlidir. Etiket ve ambalajlarda "GDO kullanılarak üretilmiştir" ya da "GDO'suz" gibi ifadeler yer alabilir. Bu etiket ve yazılara dikkat ederek organik ürünleri bulabilirsiniz.

Ürünün üzerinde yer alan etikette 5 haneli ve 8 ile başlayan bir kod varsa bu üründe GDO kullanılmıştır. Ancak sayı 9 ile başlıyorsa bu ürünler organiktir. 3 ve 4 ile başlayan 4 haneli sayı ise üründe tarım ilacı kullanıldığı anlamına gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hipoglisemi Nedir?Şeker Nedir?
Mısır Şurubu Nedir?GDO Nedir?

GDO yararlı mı zararlı mı?

GDO birçok bilim insanının da kabul ettiği gibi sağlığa zararlıdır. Genetiği değiştirilmiş hormonlar içeren bu ürünler insan sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz etkiler bırakır. Ölümcül alerjilere sebep olabilir ve vücudu antibiyotiklere karşı dayanıklı hale getirebilir. Bu durumda bir hastalık olduğunda ilaçlar fayda etmeyebilir.

GDO açlığa çare olur mu?

GDO bazılarına göre tarımı verimli hale getirir ve üretimi artırır. Ancak ABD'de yapılan bir araştırmada GDO'lu soyanın doğal yetiştirilen soyaya göre yüzde 5,3 daha az verimli olduğu belirlenmiştir. Yani GDO'nun verimi artırmadığı görülmüştür. Aynı zamanda GDO'nun insan sağlığına olan zararlı etkileri de göz önünde konulduğunda açlığa çare olacağı düşünülmez.

GDO neden üretilir?

GDO tarım yaparken kayıpların önlenmesi, meyve ve sebzelerin dayanıklılıklarının artırılması, böceklerin neden olduğu zararların azaltılması ve bitkilerin çeşitli hastalıklardan korunması için yapılır. Üretime katkı sunduğu düşünülse de insan sağlığı için zararlıdır. Bu sebeple tüketicilerin ürün seçerken dikkatli olması gerekir.

Genetik değiştirme GDO mu?

Genetik değiştirilerek üretilen organizmalar GDO'dur. GDO'nun açılımı genetiği değiştirilmiş organizmadır. Birçok meyve ve sebze bu yolla laboratuvar ortamında üretilebilir ve yetiştirilebilir. Bu gıdalar yüksek oranda hormon içerir.

En çok hangi üründe GDO var?

Dünya çapında en çok GDO içeren ürünler arasında mısır, pamuk, kanola ve soya bulunuyor. Bunun yanı sıra domates, patates, pirinç, tütün ve şeker pancarı da en çok GDO içeren ürünler arasında yer alıyor. Diğer pek çok üründe de genetiği değiştirilmiş organizma var anca en sık kullanılanlar yukarıda saydıklarımız. Çünkü bu ürünler çok sık tüketiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.