Gece Körlüğü Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Tavuk karası da denilen gece körlüğü hakkında araştırma yaptık, hastalık hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.
Gece Körlüğü Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Gece Körlüğü Nedir?

Tıpta niktalopi, halk arasında tavuk karası denilen gece körlüğü, gözde bulunan ve karanlıkta görmeyi sağlayan rod hücrelerindeki bozulma nedeniyle gece görüşünün düşmesi durumudur. 10 binde 1 görülen rahatsızlıkta hastalar, geceleri iyi görmez, araba kullanamaz ve aydınlık ortamdan çıktıklarında karanlığa uyum sorunu yaşar.

Gece Körlüğü Nedir?

Gece körlüğü adında olduğu gibi tam olarak bir körlük değildir. Yalnızca karanlık ortamlarda görüş kalitesinin düşmesidir. Rahatsızlığın oluşma nedeninin arkasında birçok sorun bulunur. En genel sorun A vitamininin eksiliğidir. Çünkü bu vitamin göz sağlığı için son derece önemlidir.

Gece Körlüğü Neden Olur?

Gece Körlüğü Nedir?

Gece körlüğünün nedenleri arasında ileri yaş, göz kusurları, miyopluk, glokom, katarakt, diyabet, A vitamini eksikliği, keratokonus, genetik ve çevresel faktörler bulunur. Bir hastalık nedeniyle ortaya çıkabilen gece körlüğü aynı zamanda doğumsal kusurlardan da kaynaklanabilir. Tedavi için hastalığın nedeninin belirlenmesi gerekir.

Genelde A vitamininin eksikliği ve tüketilmemesi bu hastalığa neden olmaktadır. Düzensiz beslenme her hastalığa neden olduğu gibi gece körlüğüne de neden olabilir. -

Katarakt, glokom ve miyop gibi rahatsızlıklar göz sağlığını direkt olarak etkileyerek gece körlüğüne yol açabilir. Göz mercekleri ve göz sıvıları bu rahatsızlıklar nedeniyle bozulabilir. Göz bebeklerinin küçülmesiyle geceleri gözün içine daha az ışık girer. Bu sebeple etraf net görülmeyebilir. Bu durum gece körlüğüne yol açabilir.

Karanlıkta göz bebekleri daha iyi görmek için büyür, ışıklı ortamda ise küçülür. Göz bebeği kamera lensine benzer. Karanlıkta çekim yapmak için kamera lensinde yer alan perdeler açılır. Bu sayede kamera daha fazla ışık toplar ve gece kaliteli fotoğraf çekebilir. Göz bebeği de aynı mantıkta çalışır. Geceleri iyi görmesi için büyüyerek daha fazla ışık alması gerekir. Bu işlev glokom ve keratokonus gibi rahatsızlıklar nedeniyle bozulabilir.

Gece Körlüğü Belirtileri Nelerdir?

Gece Körlüğü Nedir?

Gece körlüğü belirtileri arasında alacakaranlıkta görememe, geceleri nesneleri zor algılama Loş ortamlarda, akşam ve gece saatlerinde zayıf ya da bulanık görme, parlak ışığa maruz kaldıktan sonra uzun süreli görme kaybı yaşama ve görüş alanında daralma bulunur. Hastalığa sahip kişiler karanlıkta görme oranlarındaki ciddi bozulmadan dolayı durumu fark edebilir.

Hastalık ilk olarak alacakaranlıkta nesnelerin zor seçilmesiyle fark edilir. Gündüz ve gece görme mesafesinde kısalmalar meydana gelir. Aynı zamanda ayrıntılar çok iyi seçilemez ve net bir şekilde görülemez. Gece körlüğü yaşayan kişiler tünelden bakar gibi yalnız orta kısmı görmektedirler.

Gece Körlüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gece Körlüğü Nedir?

Doğuştan ve kalıtsal olan gece körlüğünün tedavisi yoktur, ancak başka hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan gece körlüğü tedavi edilebilir. Bunun için öncelikle muayene gereklidir. Muayenede gece körlüğüne neden olan diğer hastalıklar belirlenebilir. Buna göre bir tedavi planı oluşturularak hem altta yatan hastalık hem de gece körlüğü tedavi edilebilir.

İlk olarak hastalığın sebebi olan A vitamini eksikliği ise bu eksiklik giderilmeye çalışılır. Aynı zamanda D vitamini de bu hastalıkta önem taşımaktadır. Bu nedenle A ve D vitamini tüketilmesi önerilmektedir. A ve D vitaminlerinin tüketilmesine yardımcı olacak iştah açıcı haplar kullanılmaktadır.

Eğer sorun katarakt ise cerrahi müdahale yapılabilir. Katarakt ortadan kaldırıldığında kişi daha net ve sağlıklı bir görüş kazanabilir. Glokom gibi rahatsızlıklarda ise ilaç kullanmak yeterli olabilir. İlaçla hastalık kontrol altına alındığında gece körlüğünde de iyileşme görülebilir.

Gece körlüğüne diyabet neden oluyorsa öncelikle kan şekerinin düzenlenmesi gerekir. Diyabet ilaçlarının aksatılmaması, diyabete uygun besinler tüketilmesi önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Retina Dekolmanı Nedir?Daltonizm (Renk Körlüğü) Nedir?

Gece körlüğü hangi vitamin eksikliğinde görülür?

Gece körlüğü ile ilişkilendiren ve bu rahatsızlığa neden olan vitamin A vitaminidir. A vitamini retinada bulunan hücrelerin çoğalması ve sağlıklı kalmasında büyük bir rol oynar. Göz için ve gece görüşü için çok önemli olan A vitamininin eksikliği halinde gece görüş netliği azalır. Tedavi için vücuttaki A vitamini artırılmalıdır.

Gece körlüğü olan insanlar nasıl görür?

Gece körlüğüne sahip kişiler karanlıkta daha bulanık görürler ve nesneleri seçmekte zorlanırlar. Çok aydınlık bir ortamdan karanlık ortama geçtiklerinde uzun süre adaptasyon sorunu yaşarlar ve etraflarını göremezler. Özellikle de karanlıkta bakış açılarının sadece orta bölümünü görürler, etraf ise son derece bulanık kalır.

Gece körlüğü tedavi edilebilir mi?

Sonradan farklı rahatsızlık ve hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan gece körlükleri tedavi edilebilir. Rahatsızlık farklı ilaçlar, takviyeler ve cerrahi operasyonlarla düzelebilir. Bunun için rahatsızlığın nedeninin belirlenmesi gerekir. Ancak genetik olarak doğuştan gelen gece körlüğü rahatsızlıklarının tedavisi yoktur.

Gece körlüğü aileden geçer mi?

Gece körlüğü genetik geçişli olabilen bir hastalıktır. Ailede gece körlüğüne sahil biri varsa bu genetik kusur çocuklara da geçebilir. Ancak tek neden genetik faktörler değildir. Çevresel faktörler ve farklı hastalıklar da gece körlüğüne neden olabilir. Sonradan olan gece körlüklerinin tedavisi mümkündür.

Gece körlüğü olan ehliyet alabilir mi?

Gece körlüğü olanlar kurallara göre gündüz saatlerinde araç kullanabilirler. Bunun için ehliyet almalarında bir sakınca yoktur. Ancak gece araç kullanmaları çok sakıncalıdır. Hastalar geceleri net göremedikleri için trafikte tehlike oluşturabilirler.

Gece körlüğü tek gözde olur mu?

Gece körlüğü genelde iki gözde birden olmaktadır. Çünkü gözlerin gece görmesini etkileyen durum her iki gözü de etkiler. Gözde siyah beyazı ayırt etmeyi sağlayan ve gece görmeye yarayan konik hücreler bozulur. Bu sebeple geceleri fazla ışık alamaz ve nesneleri ayırt edemez. İki gözde de yaşanan bu durum gece görüşü zorlaştırır.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum