Göğüs Kafesi Ağrısı Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
Göğüs kafesi adı verilen kaburgalar kişinin göğüs bölümündeki organları korumak için bulunmaktadır. Ancak bazı şeyler yüzünden göğüs kafesimizde ağrı oluşabilmektedir. Bu içeriğimizde göğüs kafesi ağrısının nedenlerini, belirtilerini, tanısını, tedavisini ve evde geçirme yöntemlerini bir araya getirdik.
İşte göğüs kafesi ağrısı hakkında her şey...
Göğüs Kafesi Ağrısı Nedir?
Göğüs kafesi ağrısı, göğüs bölgesinden karın bölgesine kadar uzanabilen bir ağrıdır. Şiddetli bir ağrının yanı sıra kendini sızı şeklinde de gösterebilir. Göğüs kafesi ağrılarının %90’ı kas-iskelet sistemi ile alakalı olmaktadır.
Çoğunlukla göğüs ağrısı ile karıştırılan göğüs kafesi ağrısı, yaralanma, kaburga kırığı, göğüs tarafına alınan bir darbeden kaynaklı olabilir. Ancak bazı durumlarda göğüs kafesi ağrısı kalp hastalıklarının habercisi de olabilmektedir. Göğüs kafesi ağrılarında ağrıyan bölgeye baskı uygulanması veya geriye doğru gerilme ağrıyı daha çok tetikleyecektir.
Göğüs Kafesi Ağrısı Nedenleri
Göğüs kafesi ağrısının nedenleri kaburga kırıkları, kas spazmları, göğüs yaralanmaları, osteoporoz gibi kemiklere etki eden hastalıklar, mide ekşimesi, göğüs bölgesindeki eklemlerin zarar görmesi, sinir, stres, panik atak ve iltihaplanma olabilmektedir.
Yukarıda saymış olduğumuz sebepler yüzünden göğüs kafesi ağrısı oluşabilmektedir. Ancak yine de doğru teşhisin koyulması için bir dahiliye veya kardiyoloji uzmanına başvurmalısınız. Böylece kesin nedeni öğrenebilir, gerekli tedaviye başlayabilirsiniz.
Göğüs Kafesi Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Göğüs kafesinde oluşan ağrılar birkaç belirtiyle kendini göstermektedir. Bunlar arasında göğüste basınç, dolgunluk, yanma ya da gerginlik, sırt, boyun, çene, omuz ve kollara yayılan yakıcı özellikteki ağrı en çok karşılaşılanlarıdır.
Saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız göğüs kafesinizde ağrı oluşumu başlamış demektir. Bu durumda ilk olarak yapmanız gereken şey doktor randevusu almak olacaktır. Daha sonra göğüs kafesi ağrısını evde geçirme yöntemlerini kullanarak etkisini azaltabilirsiniz.
Hamilelikte Göğüs Kafesi Ağrısı Neden Olur?
Gebelik döneminde rahimin genişlemesi ve büyümesi, göğüs kafesine baskı uygulanmaktadır. Çoğu zaman sağ tarafta görülen ağrı, iğne batması ve sancı şeklinde görülmektedir. Rahimin genişlemesi ve bebeğin büyümesine bağlı olarak 3-4 aydan sonra hamilelerin bu konuda şikayeti artmaktadır.
Hamilelerin dikkat etmesi gereken en önemli unsurlardan biri rahat ve bol kıyafetler giymesidir. Dar ve kaburgalara baskı yapabilecek kıyafetler bebeği de rahatsız etmekle birlikte ağrıların daha da artmasına neden olacaktır.
Hamilelikte oturma ve yatma şekilleri oldukça önemlidir. Rahat bir oturuş ağrıları azaltacağı gibi yatarken yumuşak bir zeminde sağa veya sola doğru yatmak baskı ve ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ancak Göğüs kafesinde sürekli olarak ağrı ve sızı hisseden hamilelerin mutlaka doktorlarına başvurmaları gerektiğini söyleyelim.
Göğüs Kafesi Ağrısı Tanısı
Göğüs kafesi ağrısında ağrının tam olarak nerede ne şekilde olduğunu ifade etmek çok önemlidir. Bu doktorun teşhisini hızlandıracak ve yardımcı olacaktır. Daha önce yaşanmış bir yaralanma veya ameliyata bağlı ağrılarda MR gibi görüntüleme işlemleri yapılmaktadır.
Kronik kemik ağrılarında ise doktor kemik taraması için radyoaktif bir materyal enjeksiyonu uygular ve özel bir kamera ile görüntüleme yapar. Bu kamera görüntüleri ile kemiklerin durumu incelenmektedir.
Göğüs Kafesi Tedavisi
Göğüs kafesi tedavisi kesinlikle bir doktor kontrolünde olmalıdır. Bu ağrı birçok nedene bağlı olabileceğinden kesin tanı ve tedavi doktor tarafından belirtilmelidir.
Kaburganın kırılması ve çatlaması gibi durumlarda ortaya çıkan ağrılarda kompresyon sargıları ile tedavi yapılabilir. Kompresyon sargı, göğüs bölümünü sıkıca tuttuğundan nefes almayı zorlaştırabilir. Bu yüzden de nadiren kullanılmaktadır.
Bölgede bulunan ağrı bir kitle nedeniyle oluşmuşsa cerrahi bir tedavi yöntemi tehlikeli olabilir. Uzmanlar bu durumda radyoterapi ve kemoterapi gibi işlemlerle kitlenin küçülmesinin hedefler. Kitlenin küçülmesi durumunda cerrahi işlem uygulanır.
Göğüs Kafesi Ağrısı Evde Nasıl Geçer?
Göğüs kafesi ağrısını evde geçirmek istiyorsanız aşağıda vereceğimiz talimatları uygulayabilirsiniz. Unutmayın ki bu ağrılar ciddi ağrılardır. Bu yüzden de kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız. Ancak geçici tedavi için bazı yöntemleri uygulamanızda problem yoktur.
İlk yöntemde kasenin içerisine 2 tatlı kaşığı karabiber atın. Macun kıvamına gelene kadar karıştırın ve göğüs bölgenize sürün. 2 saat sonrasında yıkayın. Bu yöntem sayesinde kısa süre içerisinde göğüs kafesi ağrılarınızı azaltabilirsiniz.
Göğüs kafesi ağrısını geçiren bir diğer yöntemde ise yarım kilo balın içerisinde 3 yemek kaşığı ada soğanı atın. Soğanları güzelce dövün. Hazırlanan karışımı günde iki kez tüketin. Bu sayede ağrılardan eser kalmayacaktır. Ayrıca ceviz tüketmenin de göğüs kafesi ağrısını geçirdiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Memede Ağrı | Erkeklerde Meme Kanseri |
---|---|
Meme Kisti | Meme Kanseri |
Göğsün tam ortasındaki ağrı nasıl geçirilir?
Ana akciğer damarı ve dalların pıhtıyla tıkanması sonucunda göğsünüzün orta kısmında ağrı oluşabilir. Bu ağrı başka nedenlerden dolayı kısa süreli de olabilir. Eğer göğsünüzün tam ortasında süreklilik gösteren ve gitgide şiddetlenen bir ağrı varsa doktora başvurmanız gerekmektedir.
İki göğsün ortasında ağrı neden olur?
Göğüs bölgesinde oluşan ağrılar çoğu zaman kalp problemleri yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bazı ağrılar olası bir kalp krizi riskinin belirtisi olabileceği gibi aort diseksiyonu, miyokardit, perikardit ve damar gibi rahatsızlıklarda da göğüs ortasında ağrı oluşabilir.
Göğüs kafesi altında ağrı neden olur?
Göğüs kafesinin altında oluşan ağrının nedeni kaburgada kırık oluşumu, göğüste olan yaralanmalar, kemik hastalıkları, kaburgadaki kıkırdaklarda oluşan şişlikler veya iltihaplanmalardır.
Göğüs kafesi ve sırt ağrısı neden olur?
Göğüs ağrıları, kalp ve akciğer hastalıklarının bir belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında vücudun üst ön tarafında yer alan kasların aşırı gerilimi ve bozuklukları da göğüs ağrılarına sebebiyet verebilir.
Göğüs kafesi kemik ağrısı hangi bölüme gidilir?
Göğüs kafesinde ağrı yaşayan kişilerin Dahiliye bölümüne gitmesi gerekiyor. Bunun yanında kaburgada problem olduğunu düşünüyorsanız Ortopedi ve Nöroloji bölümüne başvurabilirsiniz.
Kaburga ağrısı neden olur?
Kaburga ağrısı pek çok neden yüzünden ortaya çıkabilmektedir. Çoğu zaman alınan darbeler ve yaralanmalar yüzünden ortaya çıkan kaburga ağrısı, keskin ya da donuk bir şekilde olabilmektedir.
Ciğer ağrısı nasıl belli olur?
Akciğerlerde oluşan ağrılar çoğu zaman öksürük ve nefes darlığı ile kendini göstermektedir. Vücudumuzun göğüs ve sırt bölgesinde hissettiren ciğer ağrısı, günlük yaşantıyı engellemenin yanı sıra bazı ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir.