Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur? Ameliyatı ve Belirtileri
Halk arasında göz kapağı düşüklüğü olarak bilinen ptozis, günlük hayatımızı etkileyen oldukça önemli göz problemlerinden birisidir. Her yaşta karşımıza çıksa da ilerleyen yaşlarla beraber görülme sıklığı artan bu problem hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda göz kapağı düşüklüğü nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır ve ameliyatı olanların yorumları nelerdir gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
İşte göz kapağı düşüklüğü hakkında bilinmesi gerekenler...
Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?
İnsanların estetik bir sorun olarak gördükleri göz kapağı düşmesi (ptozis), aslında ciddiye alınması ve bir uzmana başvurulması gereken bir rahatsızlıktır. Göz kapağı düşmesi doğuştan ve yaşlanma gibi etkenlerden dolayı oluşabileceği gibi ciddi nörolojik sorunlarında habercisi olabilir.
Göz kapağı düşüklüğü göz kapağını kaldıran kasın doğuştan zayıf olması durumunda ortaya çıkabiliyor. Bunun yanında yaşla bağlantılı olarak yaşlanmaya dayanan göz kapağı düşmelerine de oldukça rastlanmaktadır. Ayrıca yaralanma, uzun süreli kontakt lens kullanımı ve gözde oluşan alerjik durumlarda göz kapağının düşmesinde tetikleyici unsurlardır.
Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri
Oldukça ciddi bir sorun olan göz kapağı düşüklüğünün en temel belirtisi üst göz kapaklarından birinin ya da ikisinin birden sarkık olmasıdır. Bu sarkıklık hafif düzeyde olabileceği gibi belirgin de olabilmektedir.
Göz kapağı düşüklüğünün tek gözü etkilemesi dışarıdan fark edilmesini kolaylaştırır. Ancak göz kapağının iki gözü etkilemesi durumunda dışarıdan tespit edilmesi zorlaşır. Bu durumda kişinin daha iyi görebilmek için başını geriye eğmeye, çenesini kaldırmaya veya kaşlarını kaldırmaya çalışması, yüzde yorgun ve donuk ifade olması, gözde kuruluk veya aşırı yaşarma gibi belirtiler sayesinde hastalığı teşhis edebiliriz.
Göz Kapağı Düşüklüğü Nedenleri
Göz kapağı düşüklüğü birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bunlar doğuştan gelen göz kapağı düşüklüğü, yaşlılık, alerjik durumlar, diyabet, hipertansiyon ve bazı nörolojik sorunlardır. Bu nedenlere bağlı olarak göz kapağı düşüklüğü gerçekleşebilmektedir.
Göz kapağının açılması guatrın bir belirtisiyken göz kapağındaki düşüklük, kas hastalıkları ve beyin damarlarının genişlemesinin bir belirtisi olabilir. Beyin damarlarının genişlemesi hayati bir risk taşımaktadır. Bunun belirtisi olabilecek göz kapağı düşmesi ile birlikte göz bebeğinin büyümesi söz konusu ise acilen bir uzmana başvurmak ve gerekli muayeneleri yaptırmak rahatsızlığın öyküsünü belirlemede oldukça önemlidir.
Göz Kapağı Düşüklüğü (Ptozis) Tedavisi
Birkaç tür göz kapağı düşüklüğü tedavisi vardır. Bunlardan ilki zayıf olan gözün görüşünün kuvvetlendirilmesi için sağlam göze göz bandı takılmasıdır. İkincisi ise özellikle yaşlılarda kullanılan gözlük kullanımıdır. Ancak çoğu durumda bu hastalığın tedavisi için cerrahi işleme başvurulmaktadır.
Göz kapağı düşüklüğü tedavisine başlanmadan önce ilk olarak nedeni araştırılmalıdır. Gerekli muayeneler ve gerekirse nörolojik tetkikler yapıldıktan sonra cerrahi tedavi uygulanır. Eğer göz kapağı düşüklüğü herhangi bir travma sonucu oluşmuş ise en az 6 ay beklenmeli ve bu süre içinde herhangi bir cerrahi işlem uygulanmamalıdır.
Cerrahi işlem lokal olarak uygulanmaktadır. Oldukça basit olan bu operasyon çok kısa süre içerisinde tamamlanmaktadır. Olağandışı bir komplikasyon gerçekleşmediği takdirde de hasta aynı gün içerisinde taburcu olmaktadır.
Çocuklarda göz kapağı düşüklüğü nasıl tedavi edilir?
Çocuklarda göz kapağı düşüklüğü yaş ile orantılı olarak iyileşen bir durum değildir. Yani çocuk büyüdükçe bu sorun ortadan kalkmaz. Çocuklarda oluşan göz kapağı düşüklüğünde okul öncesinde tedavi yapılmamış ise çocuğu olumsuz yönde etkileyebilir. Görmeyi engelleyen göz kapağı düşüklüğünde ise okul öncesi ameliyat oldukça önemlidir.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatsız geçer mi?
Göz kapağı düşüklüğünü ameliyat olmadan geçirebilmeniz mümkün değildir. Bu hastalığın tek tedavi yöntemi cerrahidir.
Göz kapağı düşüklüğüne ne iyi gelir?
Göz kapağı düşüklüğüne iyi gelen birçok şey bulunuyor. Bunlar arasında yumurta akı, salatalık, yeşil çay, buz, Aloe vera, Hindistan cevizi yağı ve papatya çayı evde kullanabileceğiniz doğal tedavi yöntemleri arasındadır. Ancak bunların geçici çözüm olduğunu unutmayın.
Göz kapağı düşüklüğü neden kaynaklanır?
Sonradan oluşan göz kapağı düşüklüğü yaşa bağlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bazı yaralanmaların, enfeksiyonların, alerjik hastalıkların, tümörlerin, uzun süre kontakt lens kullanımının, bazı kas ve sinir hastalıklarının göz kapağı düşüklüğüne neden olduğunu söyleyebiliriz.
Göz kapağı düşüklüğü egzersizle geçer mi?
Göz kapağı düşüklüğünü tedavi etmek için maalesef ki egzersizler kullanılamamaktadır. Herhangi bir egzersiz göz kapağı düşüklüğünü tedavi edemez.
Göz kapağı düşüklüğü hangi hastalığın habercisi?
Göz kapağı düşüklüğüne yol açan hastalıklar diyabet, hipertansiyon, bir takım patolojiler ve bazı kas hastalıklarıdır. Bu sebeple göz kapağı düşüklüğü problemine sahipseniz mutlaka doktora görünmelisiniz. Altında yatan bir hastalık olabilir.
Göz kapağı düşüklüğü kendi kendine geçer mi?
Göz kapağı düşüklüğü kendi kendine geçebilen bir rahatsızlık değildir. Kas gevşemesine bağlı olan ya da doğuştan meydana gelen göz kapağı düşüklüğünün tek çözüm yolu ameliyattır.