Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

İlk evrelerinde hastanın belirtileri fark edemediği göz tansiyonu yavaş yavaş görme yetisinin azalmasıyla hastaya rahatsızlık verir.
Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Göz Tansiyonu Nedir?

Tıpta ismi Glokom olan rahatsızlıktır. Göz içi basıncının yükselmesi ve hastanın görme alanının yavaş yavaş daralmasıyla gerçekleşmektedir. Hastalık ağır ağır seyrettiği için ilk evrede hissedilmesi pek mümkün olmaz. Bu yüzden belli aralıklarla göz muayenesi yaptırmanız gerekir.

Göz Tansiyonu (Glokom)

Göz basıncı yüksek olanların ve 40 yaşın üzerindeki kişilerin bu hastalığa yakalanma riski fazladır. Hastalar tarafından fark edilmesi güç olan hastalığın bazen mide bulantısı, kusma ve görme bozukluğu gibi belirtileri olabiliyor. Hastalık aynı zamanda genetik olabiliyor. Yani ailenizde göz tansiyonu rahatsızlığı olan bir yakınınız varsa muayene olmanızda fayda var.

Göz tansiyonu yani glokomun iki tipi vardır. Birisinin seyrinin fark edilmesi zordur ve kişinin hastalığını anlaması zordur. Bu tipe açık açılı göz tansiyonu denir. Diğerinde ise yüksek ağrı, görme bozukluğu gibi belirtiler vardır. Buna ise kapalı açı göz tansiyonu denir.

Göz Tansiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Göz Tansiyonu (Glokom)

Daha önce de belirttiğimiz gibi, hastalık kendini belli etmeden yavaşça ilerler. Hasta artık hastalığın son dönemlerinde bu rahatsızlığını fark eder fakat ani açılı göz tansiyonunda, aniden yaşanan bulanıklıklar, ışık çevrelerinde görülen halkalar, hastalığın belirtileri arasında yer alıyor.

Hastalığın en büyük nedenlerinden birisi genetik faktörlerdir. Ayrıca miyop, yüksek derecede hipermetrop ya da şeker hastalarının bu hastalığa yakalanma oranları diğerlerine göre biraz daha fazladır. Hastalıkta yaş faktörünü de unutmamak gerekir. Özellikle 40 yaşın üzerinde olmak hastalığa davetiye çıkarıyor. Hastalığın vücut tansiyonu ile de bir bağlantısı bulunmaktadır.

  • Sabah baş ağrısı ile uyanmak
  • Görmede bulanıklık
  • TV ya da bilgisayar ekranına bakarken göz ve çevresinde oluşan ağrı
  • Akşamları ışıkların etrafında halkalar görülmesi

Göz Tansiyonu Nasıl Ölçülür?

Göz Tansiyonu (Glokom)

Göz tansiyonunun tedavisinde önemli olan ilk aşama göz tansiyonunun ölçülmesidir. Gözün üzerine hava püskürtülerek göz tansiyonu ölçüldüğü gibi, bir aparatla gözün üzerine dokunularak yapılan çökertme ile gözün içindeki basınç tayin edilebilir. Çocuk gibi hastalarda iletişim kurulamadığı takdirde parmakla da fikir edinilebilir. Görme alanı testi önemli bir teşhis yöntemidir.

Göz tansiyonu görmeyi çevreden azalttığı için yaklaşık yarım saat ile çevredeki görme alanı ölçülerek bir bozukluk olup olmadığı teşhis edilebilir. Göz sinirindeki çökmelerin de testi yapılmalı ve artma olup olmadığı belirlenmelidir. Kornea tabakasının kalınlığı da önemli bir faktördür çünkü göz tansiyonunu ölçen aletler belli bir kalınlığa göre ayarlıdır. Korneası daha kalın olan bir hastanın sonuçları doğru bir veri olmayabilir.

Bu yüzden hastalığın takibinde ve doğru teşhis konulmasında bu ince detay önemlidir. Göz tansiyonu senede bir kez ölçülmelidir. 20 mm üzerinde ölçülen göz tansiyonu, şüphe taşır. Sadece bir kez ölçülmesi yeterli değildir. Bazı unsurlar yüzünden yanıltıcı olabilir. Hastanın o an gözünü sıkması vb.

Göz Tansiyonu Riski Taşıyanlar Kimlerdir?

Göz Tansiyonu (Glokom)

Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen göz tansiyonu, aynı zamanda miyop hastalarında da rastlanılan bir hastalıktır. 40 yaş sonrasında artan göz tansiyonu riski, özellikle ailesinde glokom bulunan kişilerde daha çok artmaktadır. Sinir hücrelerinin hasar görmesinden sonra görme kaybı ile belirti veren glokom, sinsice ilerlemektedir.

Bu nedenle 40 yaş sonrasında her birey düzenli olarak göz muayenesini yaptırmalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Göz tansiyonu yüksek olan kişilerde daha sık görülen glokom aynı zamanda göz tansiyonu normal oranda olan kişilerde de görülmektedir. Aynı zamanda göze alınan darbenin yanı sıra göz tümörleri, retina dekolmanı ve kronik üveit gibi ciddi göz hastalıkları glokom oluşumunu tetikleyen unsurlardandır.

Glokom riskini arttıran bir diğer faktörler ise guatr ve şeker hastalığıdır. Şeker ve guatr hastalarında glokom görülme riski daha çok artmaktadır. Bu nedenle şeker hastalarının ve guatr hastalarının düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmaları önerilmektedir. Glokom riskini arttıran faktörleri kısaca özetlemek gerekirse;

  • 40 yaş üzerinde olunması
  • Şeker hastalığı
  • Guatr hastalığı
  • Yüksek miyop ve hipermetrop
  • Migren
  • Şiddetli kansızlık
  • Yüksek veya düşük kan basıncı
  • Genetik faktörler
  • Uzun süreli kortizon tedavisi
  • Göz yaralanmaları
  • Göz iltihaplanmaları olarak sıralanabilir.

Göz Tansiyonu Tanısı ve Teşhisi

Göz Tansiyonu (Glokom)

Sinsi ilerleyen bir hastalık olan glokom, detaylı bir göz muayenesi sonucunda anlaşılmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak göz muayenelerinde de detaylı bir muayene veya göz basıncının ölçülmesini isteyebilirsiniz.

Genellikle göz basıncının doktor şüphesine veya tesadüfen yapılan bir göz basın ölçüme dayalı olarak ölçülmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hafifte olsa gözde görme kayıplarının olması glokomun tanısını kolaylaştıran faktörlerdendir.

Kronik bir hastalık olan glokom sinsice ilerleyerek belirti vermez. Tonometre adı verilen alet ile hastanın göz basıncı ölçülür. Sonrasında ise göz dibi muayenesi yapılarak göz sinirleri incelenir. Diğer bir yöntem ise gonyoskopidir. Bu yöntem ile gözün drenaj açısından incelenmesi yapılır. Ardından görme alanı testi yapılarak görme kaybının derecesi belirlenir.

Göz Tansiyonu Tedavisi ve Tedavi Süreci

Göz Tansiyonu (Glokom)

Glokomda en sık kullanılan tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinin en sık kullanılan tedavi yöntemi olmasına karşılık çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. En sık kullanılan yöntemlerden bir diğeri ise göz damlalarıdır. Ancak göz damlasının kullanımında doktor reçetesine uygun olarak davranmak oldukça önemlidir.

Gerekli ölçülerde ve doğru bir şekilde aksatmadan kullanılan damlaların yetersiz kalması durumunda ilaç kullanımına başvurulur. Ancak ilaç kullanımında çeşitli yan etkiler görülebilir. Uygulanan damla ve ilaç tedavisinden sonuç alınamıyorsa cerrahi tedavi yöntemi uygulanır.

Trabekülektomi olarak adlandırılan glokom ameliyatı, sıvı akışını kolaylaştırarak göz içi basıncın düşmesini sağlar. 2-3 hafta içinde etki gösteren ameliyat, oldukça kısa süren ve herhangi bir ağrıya neden olmayan bir ameliyattır. Ancak ameliyat sonrasında kaybedilen görme kaybı yeniden yerine getirilemez.

Göz Tansiyonuna Ne İyi Gelir?

Göz Tansiyonu (Glokom)

Göz tansiyonuna iyi gelen besinler arasında havuç, melisa çayı, acı biber, ıspanak, karabaş otu, bakla, domates, deniz ürünleri, domates, soğan suyu, keten tohumu, rezene çayı, zerdeçal yer almaktadır.

Sizlere bahsetmiş olduğumuz besinleri bol bol tüketerek göz tansiyonu hastalığını iyileştirmeniz mümkündür. Göz sağlığına iyi gelen bu besinler damarlardaki kan akışını artırır, retinadaki sorunların oluşumunu engeller ve gözün içerisindeki basıncın düşmesini sağlar. Ayrıca göz damarlarını rahatlatmaya yardımcı olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Göz SeğirmesiÇocuklarda Görülen Göz Rahatsızlıkları
Gözde ÇapaklanmaGöz Kararması
Göz NezlesiGöze Zarar Veren Şeyler
Göz Hakkında Bilinmesi GerekenlerGözyaşı Kanalı Tıkanıklığı
Göz TembelliğiGöz Şişmesi
Göz Kapağı DüşüklüğüGöz Yanması
Göz Ağrısı ve TedavisiGöz Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Göz Kapağı EstetiğiYaşlılarda Görülen Göz Hastalıkları
Göz KuruluğuYaz Aylarında Göz Kızarması

Göz tansiyonu nasıl belli olur?

Göz tansiyonu hastalarının çoğunda bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları baş ağrıları belirginleşir, zaman zaman hasta bulanık görür, geceleri ışıkların etrafında halka görür ve televizyon izlerken ya da telefona bakarken göz etrafında ağrı hisseder. Bu semptomlar göz tansiyonuna işaret olabilir.

Göz tansiyonu yükselirse ne olur?

Göz içerisindeki basınç yani göz tansiyonu ciddi oranda yükselirse gözün beyinle bağlantısını sağlayan sinir hücreleri ölür. Görme sinirleri hasar görür, kişi daha az görmeye başlar ve sonrasında da görme tamamen kaybedilir. Kalıcı körlük oluşturan bu hastalığın ilerlememesine dikkat edilmelidir.

Göz tansiyonu şikayetleri nelerdir?

Göz tansiyonu olan bir kişi görme bulanıklığı, buğulu görme, puslu görme, baş ağrısı, göz ağrısı, ışıkların etrafında halka görme, gözlerde dolgunluk hissi gibi sorunlarla karşı karşıya kalır. Genellikle belirti vermeyen bu hastalığın anlaşılması zordur.

Göz tansiyonu neden meydana gelir?

Göz tansiyonu ağrılık kaldırma, sıkı kravat bağlama, gözleri sıkarak ağlama, kortizon ya da zayıflatıcı ilaçlar, guatr hastalığı gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Göz tansiyonunu tetikleyen birçok etken vardır.

Göz tansiyonu strese bağlı mı?

Stresli bir vücutta gözbebekleri daha fazla ışığın girmesi için genişler, potansiyel tehditler net bir şekilde görülür, yüksek düzeylerdeki adrenalin gözlerde basınca neden olur. Bunun sonucunda göz tansiyonu oluşabilmektedir. Gün içerisinde çok fazla stresli oluyorsanız rahatlatıcı bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.

Evde göz tansiyonu nasıl ölçülür?

İlk olarak göze bir mikropçip nakledilir. Daha sonrasında hastalar cep telefonu kamerası ve adaptör yardımı ile 24 saat boyunca kendi kendi evde ölçüm yapabilir.

Göz tansiyonu olanlar ne yapmamalı?

Göz tansiyonu olanlar dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Uzun süre televizyon ve telefon kullanmamalı, şekerli, yağlı besin tüketiminden kaçınılmalı, doktorun vermiş olduğu ilaçları ihmal etmemelisiniz.

Göz tansiyonu kör eder mi?

Tedavi edilmediği taktirde körlüğe yol açan göz tansiyonu oldukça yaygın bir hastalıktır. Göz tansiyonunun artışını destekleyecek eylemlerden uzak durulmalı, yeme ve içme alışkanlığına düzen getirilmelidir.

Göz tansiyonu kaç olursa tehlikeli?

Göz tansiyonunun değeri 22 mm Hg ve üstü olduğu taktirde ciddi oranda tehlikelidir. Göz tansiyonu değeri yüksek çıkarsa bazı sağlık sorunlarına dahi neden olabilir. Tansiyonunun çıkmamasına özen gösterilmelidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.