Göz Tembelliği Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Çocuklar doğduklarında belli bir aya kadar belli bir oranda görme derecesi yaşamaktadırlar. Gözlerini kullandıkça görme potansiyelleri artış göstermektedir. Doğumdan itibaren ilk 9 ay görme sistemi gelişmektedir.
Göz Tembelliği Nedir?
Göz tembelliğin tıp adı ''Ambiyopi'' olarak adlandırılmaktadır. Göz tembelliği çocukluk döneminde meydana gelen normal görüş gelişmemesi durumunda yaşanan görme azlığına denilmektedir. Bu durum genellikle tek gözde görülmektedir. Gözün algılanmasında yaşanan bir bozukluktan dolayı kaynaklanan durum göz tembelliğidir. Bu durumda göz ve göz yapısında bulunanlar sağlamdır.
Gözün bir rahatsızlığı bulunmamaktadır fakat gözden gelen uyarıları beyin tam olarak algılamamaktadır. Görme doğumdan itibaren öğrenilen bir durumdur. Beyin geliştiği sürece gözün görme durumu da gelişir ve detaylı görmeyi sağlar. Bir gözün görme derecesi ile diğer gözün görme derecesi farklıdır. Her iki gözün beyne giden uyarı birbirinden farklı oluyor. Göz tembelliği rahatsızlığı sıklıkla yaşanan bir hastalıktır.
Genellikle her 100 kişiden 3 kişi de görülmektedir. Her bebek doğumdan sonra göz muayenesi olmalıdır. Aynı zamanda çocuklar 4 yaşına gelmeden önce herhangi bir sorun olmasa da göz muayenesi olmalıdır.
Aile bu durumda çocukların gözlemlemelidir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarında göz ve görme konusunda duyarlı olmaları gerekmektedir. Göz tembelliği erken ve çocuk yaşta tespit edilebilmektedir. Anne ve babalar duyarlı davranarak çocuklarının göz muayenelerini olmalarını sağlamalıdır.
Göz Tembelliği Belirtileri Nelerdir?
Göz tembelliğinin belirtileri bir gözünü kapalı tutma, sık sık göz kırpma, gözlerini kısma ya da ovalama, oyun oynarken topu tutma, ayakkabı bağlama veya düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanma, okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çevirme, okurken veya yazarken çok yakından bakma, satır kaydırma veya sürekli parmakla takip etme, yakın işleri sevmeme, kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma, odaklanabilmek için sürekli kendini zorlama sonucu oluşabilecek sık baş ağrısı şikayetidir.
Göz tembelliği, dışarıdan bakıldığında kolaylıkla anlaşılan bir hastalık değildir. Bu nedenle göz tembelliği olan kişi tarafından bu durum kolaylıkla anlaşılmamaktadır. Göz tembelliğinin anlaşılmaması için test yapılması gerekir.
Bu nedenle en 4 yaşına kadar göz muayenesi yapılması gerekmektedir. İleriki yaşlarda göz tembelliğinin tespiti daha zorlaşmaktadır. Göz tembelliği olan kişiler genellikle bu durum tesadüf eseri fark ederler. Kişilerin gözünde kayma varsa göz tembelliğine işarettir. Bu nedenle gözünde kayma olan kişiler dikkate alınmalıdır.
Genellikle çocuklarda bir gözünü kapatıp diğer gözü ile bakması durumunda çocuğun göz tembelliğini yaşadığını anlatır. Yetişkin kişilerin gözlerinde yaşadığı sorunlardan dolayı doktora gitme durumunda göz tembelliği doktor tarafından anlaşılmaktadır.
Göz Tembelliği Neden Olur?
Göz tembelliği genel olarak kalıtsal hastalıktan dolayı meydana gelmektedir. Genellikle ailesinde göz tembelliği olan kişilerde göz tembelliği görülmektedir. Göz tembelliği 3 durumdan dolayı yaşanmaktadır. Bunlar kırma kusurları, şaşılık ve diğer göz hastalıklarından dolayı meydana gelmektedir.
1. Kırma Kusuru
Yüksek derecede yaşanan kırma kusurları gözün diğer göze oranla bulanık görmekte ve görsel gelişimini tamamlayamamaktadır. Bu durum gözde tembelliğin oluşmasına neden olmaktadır. Görünüşte bir kusur görünmediği durumdur. Bu nedenle en zor tespit edilen göz tembelliği tipidir. Bu nedenle aileler tedbirli davranarak ve hassasiyet göstererek çocuklarının 4 yaş öncesinde bir sorun olmasa da göz muayenesi yaptırması gerekmektedir.
2. Şaşılık
Şaşılık bir göz rahatsızlığıdır. Gözlerde kayma ile yaşanmaktadır. Gözlerde yaşanan kayma kişinin çift görmesine neden olmaktadır. Şaşılık bir göz hastalığı olduğu gibi farklı göz hastalıklarına da neden olmaktadır. Göz tembelliğine neden olan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
3. Diğer Göz Hastalıkları
Farklı göz hastalıkları göz tembelliğine neden olmaktadır. Bu yüzden ailelerin bilinçli olması gerekmektedir. Göz tembelliğine neden olan hastalıkların en başında gelen katarakt olarak belirtilmiştir. Katarakt bir göz rahatsızlığıdır. Katarakt sebebiyle yaşanan göz tembelliği erken gelişim göstermektedir. Bu nedenle yeni doğan bebeklerin mutlaka test yapılması gerekmektedir. Bu test doktor tarafından yapılmaktadır.
Göz Tembelliğine Hangi Bitki İyi Gelir?
Göz tembelliği yani beyinde görme merkezlerinin gelişmemesi durumuna iyi gelecek bir meyve, sebze ya da bitki yoktur. Göz tembelliğine iyi gelecek bir bitki bulunmamaktadır. Göz tembelliğinin erken teşhisi son derece önemlidir. Çeşitli tedavi yöntemleri ile bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir.
Göz Tembelliği Tedavisi
Göz tembelliği tedavisinde önemli iki husus bulunmaktadır. Bunlardan biri erken teşhis diğeri ise nedenine göre tedavi olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle bebeklerin 1 yaşından itibaren göz muayenesinin yaptırılması gerekmektedir. 4 yaşından önce doktor kontrolüne alınan çocuklarda ilk olarak göz tembelliğinin nedeni araştırılmaktadır.
1. Gözlük Tedavisi
Gözlük ihtiyacı var ise gözlük tedavi uygulanmaktadır. Çocuğa uygun numara verilerek gözlük tedavisi yapılır.
2. Kapatma Tedavisi
Tembel olan gözünün çalışması için çalışkan olan gözüne kapatma tedavisi uygulanmaktadır. Kapatma tedavisinde önemli olan kapatma uygulanmasının doğru şekilde yapılma gerekir. Kapatma tedavisinde egzersizler yapılır. Bu durumda kapatma süresi önemlidir. Göz tembeliğinin derecesi dikkate alınarak tedavi uygulanmalıdır.
3. Penalizasyon Tedavisi
Penalizasyon tedavisi damla damlatılırak uygulanan tedavi yöntemidir.
4. Cam Tedavisi
Cam tedavisi hastanede uygulanan bir yöntemdir. 10 seanslık bir süre içinde tedavi uygulanmaktadır.
Göz tembelliği olan nasıl görür?
Göz tembelliği yanlış hizalanan gözlerden ve göz kaymalarından belli olur. Ciddi görme problemlerine neden olan bu hastalık düzeltilmezse veya çok kullanılmazsa görme kaybı hızlı bir şekilde gerçekleşir. İki gözde de görüş kaybolur, derinliğin algılanması imkansız bir hale gelir. İnsanların %2.4'ünde görülebilmektedir.
Göz tembelliği düzelir mi?
Göz tembelliği tedavi edildiği taktirde düzeltilebilen bir hastalıktır. Çocuk yaşlarda ortaya çıkan fark edildiği andan itibaren tedaviye başlanması gerekir. Göz tembelliği hastalığı ilerlerse daha büyük sorunlar meydana gelebilir. Tembel gözün çalıştırılması sağlanır.
Tembel göz nasıl çalıştırılır?
Erken teşhis edilen göz tembelliği hastalığının tedavisi sanıldığının aksine çok daha basittir. Kişi iyi göremediği için gözlük ihtiyacı varsa gözlük verilir. İyi gören göz her akşam kapatılmalı, tembel göz kitap okunularak çalıştırılmalıdır. Tedavi iyi gören gözün kapanıp, zayıf gözün çalıştırılması olarak yapılır.
Göz tembelliği körlüğe yol açar mı?
Göz tembelliği erken yaşta tespit edilip tedavi edilirse görme problemi önlenir. Tedavi edilmediği taktirde ise körlük veya ciddi görme sorunları meydana gelir. Çocuğunuz tedavi sürecinde zorlanıyorsa onun yanında olup destek vermenizi öneriyoruz.
Göz tembelliği tedavisi ne kadar sürer?
Göz tembelliği tedavisinde amaç tembelleşmiş gözün görme kapasitesini artırmaktır. Bu yöntem evde uygulanabilmektedir. Kontroller aylık olarak hastanede yapılır. 150 seanstan oluşan bu yöntem 5 ay sürmektedir.
Göz tembelliği kaç yaşına kadar ilerler?
Göz tembelliği çocuk yaşlarda ortaya çıkar. Tedavi edilmediği ve durdurulmadığı taktirde ciddi bozulmalar meydana gelene kadar ilerlemeye devam eder. Göz tembelliği gözlük yardımıyla veya göz kapama bantları ile tedavi edilmelidir.
Göz tembelliği olan kişi hangi meslekleri yapamaz?
Göz tembelliği olan kişiler askerlik, cerrahlık, polislik, pilotluk gibi meslekleri yapamaz. Bu nedenlerle göz tembelliğinin mümkün olan en erken yaşlarda tedavisi yapılmalıdır. Hastalığın tespit edilmesi de önemlidir.