Göz Yanması Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Çoğu zaman içine bir şey kaçması ya da alerjenler yüzünden ortaya çıkan göz yanması, bazı durumlarda yaşamımızı oldukça ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Bu içeriğimizde göz yanması hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda göz yanması nedir, neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.
İşte göz yanması hakkında bilinmesi gerekenler...
Göz Yanması Nedir?
Göz yüzeyinde veya göz pınarında meydana gelen sulanma ile birlikte yaşanan ağrıya göz yanması denmektedir. Başta basit olarak görülen göz yanması ihmal edilerek tedavi edilememesi durumunda görüş kalitesini doğrudan etkileyen bir sorundur.
Genellikle uykusuz, yorgun ve stresli günlerde kendini gösteren göz yanması bazen alerjenler yüzünden de ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen göz yanması alerjenlerin ve çevresel faktörlerin yanı sıra çeşitli göz hastalıklarının belirtisi de olabilir. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var.
Göz Yanması Neden Olur?
Göz yanması birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Çoğu zaman göze yabancı bir madde kaçmasından dolayı oluşsa da çevresel faktörler, çeşitli göz hastalıkları ve alerjiler de göz yanmasına neden olabilir.
Göz yanmasının en sık karşılaşılan nedenleri kirli hava, rüzgar, toz, saç spreyleri, uzun süre güneşe maruz kalma, saç boyaları, sigara dumanına maruz kalma, göz nezlesi, göz kuruluğu, göz yorgunluğu, enfeksiyonlar ve ışık korkusudur.
Eğer yukarıda saymış olduğumuz nedenlerden en az birisi sizde mevcutsa yaşadığınız göz yanmasının ana sebebi bu olabilir. Çoğu zaman önemsenmeyen bu rahatsızlık bazen ciddi komplikasyonların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden bir an önce doktora gitmenizi öneririz.
Göz Yanmasına Neden Olan Çevresel Faktörler
Göz yanmasının birçok nedeni olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Bunlar arasından en çok karşılaşılanları ise çevresel faktörlerdir. Gün içerisinde maruz kaldığımız bazı şeyler yüzünden gözlerimizde yanma oluşabilmektedir.
Göz yanmasına neden olan çevresel faktörler toz, sigara durmanı, rüzgarlı ya da kirli hava, uzun süre güneşe maruz kalma, göze kaçan yabancı madde, havuzdaki klor, saç boyası ve saç spreyidir. Bu çevresel etkenler gözlerimizin kızarmasına ve sonrasında yanmasına neden olmaktadır.
Göz Yanmasına Neden Olan Hastalıklar
Göz yanmasının nedeni çevresel faktörler olabileceği gibi bazı hastalıklar da olabilmektedir. Göz yanmasının neden olduğu hastalıklardan en çok karşılaşılanları göz kuruluğu, göz nezlesi, fotofobi, blefarit, bakteriyel enfeksiyonlar ve yaşlanmaya bağlı olarak gelişen göz hastalıklarıdır.
Yukarıda saymış olduğumuz hastalıklar yüzünden gözlerinizde yanma olması oldukça normaldir. Bu yüzden gerekli tedaviyi uygulamadan önce yanmanın asıl nedenini öğrenmeniz gerekiyor. Aksi takdirde gözlerinizdeki yanmayı sadece kısa süreli olarak geçirebilirsiniz. Sonradan tekrardan ortaya çıkar.
Göz Yanmasına Neden Olan Alerjiler
Yaşadığınız göz yanmasının nedeni alerjiler de olabilmektedir. Polen, parfüm, kolonya, hayvan kepeği ve küf mantarları gibi alerjiler gözlerin yanmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden mutlaka bu tarz alerjenlerden uzak durmalısınız.
Eğer çevresel faktörler ya da çeşitli göz hastalıkları yüzünden gözlerinizde yanma oluşmuyorsa sebebi alerjenlerdir. Bu durumda bir an önce alerji testi yaptırmalısınız. Daha sonra göz yanmasına neden olan bu alerjenleri hayatınızdan çıkartmalısınız.
Göz Yanması Tedavisi
Göz yanması tedavisine başlanmadan önce göz yanmasına neden olan faktör belirlenmelidir. Göz yanmasının neden meydana geldiği belirlendikten sonra doktorun uygun gördüğü tedaviye başlanmalıdır.
Göz yanmanız alerji veya göz nezlesinden dolayı meydana gelmişse soğuk kompres uygulayabilir ya da soğuk çay poşetleriyle gözünüzü dinlendirebilirsiniz. Özellikle göz yanmaları ve göz alerjilerinde sıkça kullanılan yöntemlerden biri olan çay pansumanını uygulamak için demlenmiş ve oda sıcaklığına gelmiş çay yeterli olacaktır. Oda sıcaklığına getirilmiş çayı pamuk yardımıyla gözlerinize sürebilir ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Evde uygulayabileceğiniz uygulamaların yanı sıra mutlaka doktora başvurmalı, gerekli tetkik ve muayeneleri yaptırmalısınız. Göz yanmanıza neden olan faktör belirlendikten sonra doktor tarafından uygun görülen ve kullanmanız söylenen göz damlası veya ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Bu sayede göz yanmasından kurtulabilirsiniz.
Gözlerim yanıyor ne yapmalıyım?
Gözleriniz bir anda yanmaya başladıysa herkesin kolaylıkla yapabileceği soğuk kompres uygulamasını öneriyoruz. Soğuk çay poşetleriyle gözlerinizi dinlendirerek yaşanan yanma problemini ortadan kaldırabilirsiniz.
Göz çevresinde yanma neden olur?
Göz çevresinde yaşanabilecek yanmanın en çok karşılaşılan sebebi hava kirliliğidir. Özellikle sigara dumanına maruz kalmak gözlerde yanmaya neden olmaktadır. Bu sebeple havanın kirli olduğu bölgelerden ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.
Uykusuzluktan göz yanması olur mu?
Kişi uykusuz olması durumunda gözler kendini dinlendiremediği için kuruluk oluşur. Kuruluğa bağlı olarak da gözlerde ağrı, batma, ışığa duyarlılık, kaşıntı, kızarıklık ve bulanık görmenin yanı sıra yanma ortaya çıkabilir.
Göz yanması korona belirtisi olabilir mi?
Gözlerde yanma oluşumu da koronavirüs belirtisi olabilmektedir. Gözlerinizde kızarıklık, çapaklanma, sulanma ortaya çıkarsa ve koronavirüsün kendi belirtilerinden birkaçını görüyorsanız bir an önce test yaptırmalısınız.
Limon suyu göze iyi gelir mi?
Limon suyu göze iyi gelir mi sorusunun cevabı kesinlikle hayırdır. Göze limon sıkılmaması gerekiyor. Asidik özelliğe sahip olan limon suyu, gözlerden yanmaya ve hasara sebep olabilmektedir. Bu hasar yüzünden dolayı da uzun bir süre boyunca tedavi olmanız gerekebilir.
Gözü ne temizler?
Gözü temizleyen şey gözyaşlarımızdır. Göz yüzeyini yıkarken toz ve birikintileri de uzaklaştıran gözyaşı, bu sayede gözlerin temizlenmesini sağlamaktadır.