Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Göz çapağı nedir ve neden olur? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi okuyarak göz çapağının tedavisi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Her sabah uyandığımızda gözlerimizin kenarında olan ve genellikle parmaklarımızla kenarlara ittiğimiz çapak neden olur? Göz çapaklanmasının tedavi edilmemesi önemli bir sağlık sorununa yol açabilir mi? İşte, cevaplar...

Çapak Nedir?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gözün içerisinde oluşan sümüksü yapıda yapışkan bir salgı olan çapak, gözde fazla durursa koyulaşır ve daha yapışkan hale gelebilir. Daha da ilerlerse göz kapaklarının açılmasını engelleyecek kadar yapışkan olabilir. Kimi zaman da sadece kirpiklerde birikimler şeklinde görülür ve estetik açıdan görüntüyü bozar. Çapağın gözde oluşmasının nedeni genellikle bir hastalıktır.

Göz Çapaklanması Neden Olur?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gözyaşının göz kapakları arasında uzun süre kalarak kuruması sebebiyle gözde çapaklanma meydana gelebilir ve genellikle uykudan uyandığımız ilk anda olan bu durum normal sayılır. Bu olay gözde çapaklanmaya sebep olur. Ancak çapaklanma gün içerisinde de rahatsız edici bir şekilde devam ediyorsa bu durum normal olmayabilir ve mutlaka göz hekimine başvurmak gerekir.

Göz çapaklanmaya neden olan bazı çeşitli nedenler vardır. En sık karşılaşılan çapaklanma nedeni gözün mikrop kapmasıdır. Yani gözün içerisindeki iltihaptır. Kornea ya da gözün beyaz kısmının mikrop kapmasıyla yaşanabilir. Bunun yanı sıra göz kapaklarında oluşan mikroplar da çapaklanmaya neden olabilir.

Mikroplara karşı aşırı reaksiyonun belirtisidir. Alerjik olan kişilerde daha kolay mikrop kapma durumu mevcuttur ve bu kişilerde çapaklanma daha çok görülür. Ayrıca göz kuruluğu gözyaşının yeterli olmaması demek olduğu için, gözyaşı gözü yeterince temizleyemediğinden de çapaklanma oluşabilir.

Çapaklanma Hangi Göz Hastalıklarının Belirtisi Olabilir?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Özellikle gözün iltihabi hastalıklarının belirtisi olan çapak, göze herhangi yabancı bir cisim kaçtığında (tüy, kirpik, yabancı bir organik ya da metalik madde) orada oluşturduğu reaksiyonda aşırı derecede hücre salgılanması olacağı için de ortaya çıkabilir. Bununla birlikte kornea iltihapları, korneada apse, korneadaki derin bir enfeksiyon da yüzeysel bir çapaklanma yapabilir.

Çapaklanma basit bir hastalığın göstergesi olduğu gibi, gözü kaybetmeye kadar gidebilecek hastalıkların da belirtisi olabilir. Göz hastalıkları esasen üç bulguyla kendini belli eder. Göz kızarır, çapaklanır ya da görme azalır. Bu yüzden çapaklanma olduğunda da doktor muayenesi gerekir.

Gözde Çapaklanma Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Hangileridir?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öncelikle çapaklanmanın nedeni belirlenmelidir. Eğer neden bakteriyel enfeksiyon ise bakteriye karşı antibiyotikli bir damla kullanılabilir. Tekrarlayan çapaklanmaların nedenleri arasında ise en sık karşılaşılan gözyaşı kanal tıkanıklığıdır.

Bu durumda sadece damla yeterli olmaz. Bu kanalın cerrahi olarak açılması gerekir. Göz yaralanmaları, kapaklardaki iltihaplar da çapaklanmalara neden olabilir. Bu durumda yine damla yeterli gelmez. İlave kullanılacaklara göz doktorunuz karar verecektir.

Çapaklanan Göz Nasıl Açılır?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sabah uyanıldığında çapaklanma mevcutsa yapılması gereken şey, ılık bir suyla ıslatılan temiz bir mendilin, kirpik ve göz kapaklarına yapıştırılmasıdır. İki parmağınızla daha sonra kapakları açabilirsiniz.

Kimi zaman da estetik görünüşü bozan çapaklar birikebilir. Bunlar da yine göze dokunmadan ıslatılmış bir mendille alınabilir. Eğer doktor randevusu hemen alınabiliyorsa kişi bunları temizlemeden doktora gidebilir. Hem doktor muayene etmiş olur hem de temizlik gerçekleştirilecektir.

Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sorunlara Yol Açabilir?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çapaklanma nadiren kendiliğinden geçebilir. Bir günden fazla süren bir çapaklanma varsa mutlaka göz doktoruna gidilmelidir çünkü çapaklanma bulgusu gözü kaybettirecek kadar önemli bir hastalığın bulgusu olabilir. Bu durumda erken tedavi önemlidir. Genel olarak antibiyotikli damlalar ile yüzde 80-90 oranında başarı sağlanır.

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Genellikle erişkinlerden farklı olarak gözyaşı kanalındaki tıkanıklık söz konusudur. Yeni doğan çocuklarda çapaklanma oluyorsa özellikle bu durumun varlığından söz edilir. Gözyaşı, gözü temizledikten sonra genze doğru akar.

Göz ile geniz arasında lakrimal kanal vardır ve bu kanaldan geçen gözyaşı lakrimal torbada birikir, daha sonra buruna doğru akar. İşte çocuklarda genellikle bu kanalda tıkanma olur ve mikropların birikmesine neden olur. Bu mikroplar enfeksiyonlara yol açar ve çapaklanma anormal olabilmektedir.

Virüs enfeksiyonları, bakteri enfeksiyonları, göze yabancı cisim saçması, gözyaşı kanalı tıkanıklığı da çocuklarda gözde çapaklanmaya neden olabilir. Gözle ilgili olmayan enfeksiyonların da etkisi olarak gözde çapaklanma olabilir. Bakteri enfeksiyonları nedeniyle çapaklanma oluyorsa gözde sarı ya da yeşil bir akıntı görülür; çapaklanmanın nedeni virüslerse şeffaf ve beyaz renkte bir akıntı olur. Göze yabancı cisim girmesinden çapaklanma olduysa genellikle tek taraflıdır.

Gözde Çapaklanma Ne Tür Hastalıkların Belirtisi?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gözde çapaklanma, özellikle bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığına bağlı olabildiği için bunun belirtisi olarak meydana gelebilir. Özellikle tek taraflı çapaklanmada bu düşünülmelidir. Bu durum, ilaç kullanmak yerine tıkalı kanal üzerine yapılan basit bir masaj yöntemiyle 6-7 aya doğru kendiliğinden düzelir.

Çapaklanma gözde sürekli kendini gösteriyor ve tekrarlıyorsa, enfeksiyon tedavi edildiği halde yeniden yaşanıyorsa göz doktorunun değerlendirmesi gerekir. Hastanın fark etmediği ya da unuttuğu bir kornea yaralanması olabildiği gibi gözün farklı kronik enfeksiyonları da olabilir.

Çocuklarda Göz Çapaklanmasına Ne İyi Gelir?

Gözde Çapaklanma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Göz çapaklanmasına çözüm bulabilmek için ilk önce nedenlerini ortadan kaldırmak gerekiyor. Enfeksiyonun tedavisi, yabancı cismin gözden çıkarılması ve korneadaki travmanın tedavisi bu nedenleri ortadan kaldıracaktır.

Neden ne olursa olsun çapağı temizlemek için genellikle ılık su ile göz yıkanır. Steril olması açısından kaynamış ılık su kullanılmalıdır. Bebeklerde genellikle çapağı temizlemek için serum fizyolojik damlalar kullanılır. Yalnız temizleme işleminde dikkat edilmesi gerekeni her iki göz için ayrı bez, pamuk ya da gazlı bez kullanılmasıdır. Her iki göz içten dışa doğru kapalıyken silinir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Göz KararmasıÇocuklarda Görülen Göz Rahatsızlıkları
Göz NezlesiGöz Şişmesi
Göz KuruluğuGöze Zarar Veren Şeyler
Göz Hakkında Bilinmesi GerekenlerGözyaşı Kanalı Tıkanıklığı
Göz TembelliğiGöz Yanması
Göz Ağrısı ve TedavisiYaşlılarda Görülen Göz Hastalıkları
Göz TansiyonuGöz Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Göz Kapağı EstetiğiGöz Kapağı Düşüklüğü
Göz SeğirmesiYaz Aylarında Göz Kızarması

Gözde çapaklanma ne iyi gelir?

Gözdeki çapaklanmayı gidermek için temiz ve yumuşak bir pamuk ya da bezi ılık suyla ıslatın. Çapaklanmış göze yavaş yavaş sürün. Pamuğun kuruduğunu anladığınız zaman tekrardan ılık suyla ıslatmayı deneyin. Bu sayede çapaklanma ortadan kalkacaktır. Ayrıca gözyaşı kanallarının açılarak çapaklanmanın daha kolay çıkması için burnun üst tarafına masaj yapabilirsiniz.

Göz Çapaklanması hangi hastalığın belirtisi?

Gözlerdeki çapaklanma arpacık, gözyaşı kesesi iltihabı, kirpi dibi iltihabı, alerjik konjonktivit, mikrobik konjonktivit gibi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Eğer çocuğunuzun gözü veya kendi gözünüz sürekli olarak çapaklanıyorsa doktorunuza başvurmanız gerekir.

Gözde aşırı çapaklanma neden olur?

Gözdeki aşırı çapaklanma bir iltihap belirtisidir. Türk toplumunda çok sık görülen bir hastalıktır. Blefarit denilen kirpik iltihaplanması çapaklanmaya neden olabilir. Gözdeki çapaklanmanın tedavisi zordur fakat yapılması gerekir.

Gözde sarı çapak neden olur?

Gözün sulanması, görme azlığı göz kapağı spazmı, ağrı, çapaklanma gibi sorunlar genelde konjonktivit hastalığına işaret eder. Alerjik ve kimyasal yollarla karşımıza çıkan çapaklanma bir an önce giderilmelidir.

Göz çapaklanmasına çay iyi gelir mi?

Çayın içerisindeki teofilin maddesi sayesinde göz kanallarının rahatlaması sağlanabilmektedir. Çayı demledikten sonra bekletin. İçerisinde oluşan antiseptik maddeler arpacık, çapaklanma, kirpik iltihabı, göz nezlesi gibi sorunlara iyi gelir.

Göz çapaklanması korona belirtisi mi?

Gözlerde kızarıklık, çapaklanma, sulanma gibi bulgular var ise covid-19 testi yaptırmanız önerilir. Sadece gözde değil kas ağrısı, ateş, öksürük, kırıklık, halsizlik, öksürük gibi belirtilerin de olması covid-19 belirtileri arasındadır.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum