Göz Sağlığına Zarar Veren 15 Şey
Göz Sağlığınızı Etkileyecek 15 Unsur
Göz, yaş almaya bağlı olarak değişen ve yetilerini kaybeden bir organdır. Ancak yaş almadan, çok küçük ve genç yaşlara da söz sağlığı kaybedilebiliyor. Hipermetrop, miyop, katarakt gibi en sık görülen göz rahatsızlıkları artık vaktinden çok daha erken görülmeye başlıyor. Tabi bunu etkileyen unsurları ortadan kaldırmak mümkündür. İşte göz sağlığımızı en çok etkileyen 15 unsur.
1. Sigara İçmek
Sigara göz çevresinde, içinde ve retinada bulunan kılcal damarlara zarar vermektedir. Tahrip olan kılcal damarlar da bir süre sonra görme yetisinde gerileme meydana getirir. Eğer önlem alınmaz ve sigara tüketimi sonlandırılmaz ise ne yazık ki göz, görme yeteneğini kaybetmeye devam edecektir.
2. Televizyon ve Bilgisayara Uzun Süre Bakmak
Elektronik cihazlar doğrudan göze zarar vermez ancak yaşlanmasına neden olur, yaşlanma durumu söz konusu olan gözlerde de buğulu görme sorunları ortaya çıkar. Bu nedenle televizyon ve bilgisayara çok uzun süre bakılacak ise arada gözlerin dinlendirilmesi gerekir.
3. Kontrolsüz Gözlük Kullanmak
Bazıları güneş gözlüğü ya da numaralı gözlükleri doktor kontrolünden geçmeden kullanmaktadır. Bu da göz sağlığını olumsuz etkileyen etkenlerden biridir. Her türlü gözlüğü kullanmadan önce kontrolden geçmek şarttır.
4. Uykusuz Kalmak
Uzun süre uykusuz kalmak gözdeki kılcal damarları tahrip eder. Zaten uykusuzluğun dikenleşme ve kanlanmayı beraberinde getirdiği de gözlemlenmektedir. Bu nedenle uyku düzeninden feragat edilmemeli ve gözlerin yeterince dinlendiğinden emin olunmalıdır.
5. Kötü Beslenmek
Beslenme de gözü etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Özellikle A, E, C ve B2 vitaminleri göze iyi gelmektedir. Bu vitaminleri içeren yiyecekleri tüketmek daha sağlıklı gözlere sahip olmayı sağlar.
6. Hijyensizlik
Hijyen de göz sağlığını doğrudan etkilemektedir. Özellikle başkasına ait makyaj malzemeleri kullanılmamalı, lensleri asla takılmamalıdır. Ayrıca lens kullanılıyor ise kutuları belli aralıklar ile değiştirilmeli ve dezenfekte edilmelidir. Lensler takılmadan ya da çıkarılmadan önce eller muhakkak temizlenmelidir. Ayrıca lenslerin gözde 8 saatten fazla kalmamasına da dikkat edilmelidir.
7. Kontrol Yaptırmamak
Katarakt, şaşılık, göz kuruluğu gibi rahatsızlıkları yaşayan kişilerin kontrollerine zamanında gitmemesi göz sağlığını olumsuz etkilemektedir. Genellikle ilaçların olumlu yanıt vermesinden sonra kontroller bırakılır.
8. Yanlış Estetik Operasyonlar Yaptırmak
Göz kapağı düşüklüğü nedeni ile her yıl binlerce kadın ve erkek estetik operasyon geçirmektedir. Oysa bu operasyonlardan önce göz muayenesinden geçmeli ve herhangi bir risk oluşturup oluşturmayacağı kontrol edilmelidir.
9. Lazer Operasyondan Sonra İlaç Kullanımını Bırakmak
Lazer operasyondan sonra yaklaşık 1 yıl düzenli olarak kullanılması gereken ilaçlar bulunmaktadır. Ancak pek çok insan gözleri düzeldikten sonra bu ilaçları kullanmayı bırakır. Bu da gözün hassasiyetini artırır ve yine çeşitli göz sorunlarını meydana getirir.
10. Reçetesiz İlaç Kullanmak
Göz kuruluğu ve çapaklanma yaşayan insanların en sık yaptıkları hata bilinçsiz ilaç kullanımıdır. Öncelikle bu sorunların temeli araştırılmalı ve ilaç doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
11. Gündüz Güneş Gözlüğü Takmamak
Güneş ışınlarının yer yüzüne en dik indiği saat aralığı 10:00 ile 16:00'dır. Bu saatler arasında genelde dışarı çıkmamaya özen gösterin. Eğer çıkacaksanız gözlerinizi koruyabilecek güneş gözlüklerini takmayı ihmal etmeyin. Güneşin zararlı ışınları kornea yanığından katarakta sarı nokta hastalığına kadar birçok ciddi duruma neden olabilir.
12. Kalitesiz Gözlük Kullanmak
Genelde genç kesim kaliteli bir gözlük almak yerine modayı takip ederek popüler gözlüklerin yan sanayisini takmayı tercih ediyor. Kalitesiz gözlükler gözünüze yarardan çok zarar sağlıyor. Gözlerde katarakt oluşumunun hızlanmasına neden oluyor. Ayrıca kornea yağını, makula enfeksiyonu gibi ciddi sorunlara da yol açıyor.
13. Lens Takarken Elleri Yeterince Dezenfekte Etmemek
Gözlerimiz farklı renkte gözüksün diye lens taktığımız durumlar olmuştur. Lens takarken mutlaka ellerimizi sabunlamalı, lensleri losyonu ile ıslatmalıyız. Olabildiğince hiçbir yere dokunmayarak gözümüzde enfeksiyon oluşumunu engellemeliyiz. Lensler çok hassas oldukları için en ufak bir mikropta gözlerinize ciddi oranda zarar verebilir. Şeffaf lens kullanan kişiler de buna dikkat etmelidir.
14. Kontakt Lensler ile Uyumak
Kontakt lens kullanan kişiler gün boyunca lenslerle dolaştıktan sonra gece yatarken lensleri çıkarmak istemezler. Bu yapılan en büyük hatalardan birisidir. Kontakt lensler gözlerimize ciddi oranda zarar verir. Lens ile uyuyunca göz yeterince oksijen alamaz, kör olmaya kadar ilerleyebilir.
15. Sürekli Gözleri Ovuşturmak veya Kaşımak
Yapılan en büyük hatalardan birisi de sürekli olarak gözleri ovuşturma veya kaşıma durumudur. Gözlerinizi kaşımak son derece sakıncalıdır. Elinizdeki mikroplar gözlerinize bulaşabilir. Göz hassas olduğu için direkt olarak mikrop kapma ihtimali yüksektir.
Göz sağlığını hangi durumlar bozar?
Göz sağlığını gereken miktardan fazla göz damlası kullanmak bozar. Düzensiz beslenmek, gözleri sürekli olarak ovuşturmak, uzun süre dijital cihazlara bakmak, güneş gözlüğü takmamak, uykusuz kalmak gözleri bozan şeylerdir.
Gözlük takmamak zararlı mı?
Doktorunuz size gözlük ya da kontakt lens takmanız gerektiğini söylüyorsa takmanızı öneriyoruz. Gözlük takmamak gözlerinizin daha da bozulmasına neden olmaz. Sadece daha iyi bir görüş sağlar. Gözleri bozan faktörler yukarıda bahsettiğimiz şeylerdir.
Göz hastalıkları belirtileri nelerdir?
Gözlerinizde sürekli ağrı olması, göze bir şey kaçmış hissi, şiddetli olarak gözleri kaşıma, kızarıklık, göz kapaklarında şişkinlik, bulanık görme, gözlerde sürekli yaşarma durumu, çapaklanma göz hastalıklarının oluşumunun belirtileridir.
Gözü en çok ne bozar?
Gözü en çok bozan şeylerden birisi uzun süre gözleri kırpmadan dijital ekranlara bakmaktır. Gözleriniz yaşarana kadar bilgisayar, televizyon, telefon gibi teknolojik aletlere bakarsanız gözleriniz zarar görecektir.
Gözlük takılmazsa ne olur?
Gözlük takmamak miyobun veya astigmatın ilerlemesine neden olmaz. Kişi gözlük takmadığında mide bulantısı, baş ağrısı, gözlerin yanması gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Daha sağlıklı bir görüş için gözlük takılmalıdır.
Gözlük takmayınca göz düzelir mi?
Gözlük takmayınca göz düzelmez. Aksi taktirde daha da bozulması gibi bir durum ortaya çıkabilir. Gözlük takmadığınızda net göremeyeceğiniz için gözlerinizi sürekli kısmanız gerekir. Bu da gözlerin yorulmasına neden olur.
Numaralı gözlük sürekli takılmalı mı?
Uzak gözlük devamlı olarak takılmalıdır. Yakın gözlüğü ise sadece gerekli durumlarda takılabilir. Gözün gözlüğe alışması diye bir kavram yoktur. Kişi iyi görme kavramını beynine aktardığı için gözlükten vazgeçemez.
Göz derecesini düşürmek için ne yapılmalı?
Göz derecesini düşürmenin tek bir yolu vardır. Lazer tedavi ile gözlerin daha iyi görmesi sağlanabilir. Gözlük, kontakt lens gibi iyi görme araçlarından sıkıldıysanız lazer tedavi ile göz derecesini düşürebilirsiniz.