Guillain Barre Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Nadir görülen hastalıklardan birisi olan guillain barre sendromu, hemen her yaş grubunda karşımıza çıkmaktadır. Kişilerde refleks kaybı gibi günlük hayatı etkileyen semptomların görülmesine neden olan bu rahatsızlığın kesin tedavisi olmasa da ilerlemesi durdurulabilmektedir. Bu içeriğimizde guillain barre sendromu hakkında tüm bilinenleri bir araya getirdik.
İşte guillain barre sendromu hakkında bilinmesi gerekenler...
Guillain Barre Sendromu Nedir?
Bir çeşit sinir hasarı olan guillain barre sendromu, kas güçlüğü, duyu kaybı ve normal reflekslerin kaybına neden olan bir hastalıktır. Hastanın çevresel sinir sistemi zarar gördüğünden dolayı guillain barre sendromunu işaret eden belirtiler ortaya çıkar. Aynı zamanda bazı kişilerde bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar vermesiyle de hastalık meydana gelebilir.
Guillain barre sendromunda merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) etkilenmez. Vakaların çoğunluğu incelendiğinde viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun hemen sonrasında hastalığa yakalandıkları görülmektedir.
Guillain Barre Sendromu Kimlerde Görülür?
100.000’de 1-2 kişide görülen bu hastalık her yaştan kişide meydana gelebilmektedir. 1 yaş ve altındaki bebeklerde ise pek nadir görülür. Bunun yanı sıra çocukluk veya gençlik döneminde guillain barre sendromuna yakalanan kişilerde hastalık ilerleyen dönemlerde çoğu zaman tekrarlamaz. Tekrarlarsa dahi bu genellikle 30’lu veya 40’lı yaşlarda olur.
Guillain Barre Sendromu Neden Olur?
Guillain barre sendromunun kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunlar nedeniyle oluştuğu belirtilmektedir. Hastalık genellikle bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar vermesi sonucunda meydana gelmektedir.
Guillain barre sendromu hastalarının yaklaşık %70’inde hastalık öncesinde viral enfeksiyon öyküsü gözlemlenmektedir. Bu sendroma özgü olarak bağışıklık sistemi çevresel sinirlerin miyelin kılıfına karşı harekete geçer ve tahribat oluşturur.
Guillain barre sendromu hastalığının nadir gözlemlenen nedenleri ise aşılama, gebelik, yakın zamanda geçirilmiş cerrahi müdahale, travma, kemoterapi, hodgkin hastalığı ve bağdoku hastalıklarıdır.
Guillain Barre Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Guillain barre sendromu farklı belirtilerle kendisini göstermektedir. Bunlar el ve parmaklarda sıkma güçlüğü, deriyi etkileyen duyu bozukluğu, kasları etkileyen hareket bozuklukları, el, ayak ve ağız çevresinde uyuşma, uzuvların konum duygusunun kaybı, ağrı, kan basıncında dengesizlik, kalp hızı düzensizlikleri, kabızlık, idrar yapamama veya tutamama, görme bulanıklığı ve solunum zorluklarıdır.
Belirtilerin başlamasından yaklaşık 2 hafta sonra ağır bir tablo görülmeye başlar ve hasta kas zafiyeti nedeniyle yürüyemez hale gelir. Bu yüzden saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görmeniz durumunda bir an önce uzman bir doktora başvurun.
Guillain Barre Sendromu Tedavisi
Guillain barre sendromunun gözlemlenmesi durumunda tedavinin hastanede gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çünkü bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi yoktur. Ancak bazı yöntemler sayesinde ilerleme hızı durdurulabilmekte ve iyileşme süresi kısaltılabilmektedir.
Her hastalıkta olduğu gibi guillain barre sendromunda da erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Hastada solunum sıkıntısı olması durumunda yoğun bakımda şartları altında gözetilmesi söz konusu olabilir.
Guillain barre sendromu tedavilerinden ilki plazmaferezdir. Bu yöntemde vücudunuzdaki tüm kan alınır ve plazma kısmı kanınızdan ayrılır. Daha sonra kan hücreleri tekrardan vücudunuza yerleştirilir. Böylece sinir hücrelerinize saldıran antikorlar azaltılır.
Plazmafrezin yanında immünoglobülin ya da antikor takviyesi yöntemi de tercih edilebilmektedir. Donörlerden alınan sağlıklı antikorları içeren immünoglobülin, intravenöz olarak hastaya verilmektedir. Bu sayede zararlı antikorların etkisi azaltılır.
Guillain barre sendromu ne demek?
GBS, sinir sisteminde meydana gelen nörolojik bir hastalıktır. Bu rahatsızlık vücutta kas güçsüzlüğüne, uyuşmaya, karıncalanmaya ve refleks kaybına sebebiyet vermektedir. Ayrıca kesin bir tedavisi bulunmayan bu hastalığın tedavi edilmemesi durumunda geçici felç oluşturabildiğini söyleyelim.
Guillain barre sendromu nasıl iyileşir?
Bu rahatsızlığın öne çıkan iki farklı tedavi yöntemi bulunuyor. Doktorunuz sizin özelliklerinize ve diğer hastalıklarınıza bakarak bu iki yöntemden birini seçer. Daha sonra da tedavi sürecini başlatır. Plazma değişimi ya da İntravenöz İmmünoglobülin yöntemleri sayesinde bu sendromdan kurtulursunuz.
Guillain barre sendromu nasıl teşhis edilir?
İlk olarak kişinin doktora başvurması gerekiyor. Sonra doktor hastanın öyküsünü dinleyerek fiziki ve nörolojik muayene yapar. Teşhisin yapılmasına yardımcı olmak için de laboratuvar testleri ve elektrofizyolojik incelemelerden yardım alınır. Doktor tüm sonuçları inceleyerek GBS'yi teşhis eder.
Guillain barre sendromu kendiliğinden geçer mi?
GBS kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir. Bu hastalığın tedavisinin bir an önce yapılması gerekir. Aksi takdirde ciddi sonuçların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
Guillain barre sendromu sebepleri neler?
Guillain barre sendromunun ortaya çıkmasının altında birkaç sebep bulunuyor. Bunlar ishal, solunum yolu enfeksiyonu, influenza enfeksiyonu ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu rahatsızlıklardan sonra GBS'nin görüldüğü tespit edilmiştir.
Guillain barre sendromuna ne iyi gelir?
Bu rahatsızlığın tedavisinde plazma değişimi ve intranevöz imminglobülin tedavileri doktorlar tarafından tercih ediliyor. Bu iki tedavi birbiriyle benzer etkileri bırakmaktadır. Aralarından birinin seçimi ise hastanın özelliklerine ve eşlik eden hastalıklara göre yapılır.
GBS hastası ne yemeli?
Akut fazdaki Guillain barre sendromu hastalarının beslenme şekli enteral ve parenteral olabilmektedir. Bu hastalıkta maltnütrisyon riski yüksek olduğundan beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Bundan dolayı beslenme enerji ve protein içeriği yüksek olan besinlerle yapılmalıdır.